1. Vi lägger en femtedel av våra pengar på bostaden
Svenskar lägger i snitt 20 procent av sin disponibla inkomst på bostaden. I Norge och Danmark ligger siffran på 17 procent, och i Ryssland är siffran 11 procent.
2. Hemmet är vår viktigaste statussymbol
Enligt undersökningen är hemmet och området det ligger i en viktig statussymbol för svenskarna, vilket framgår tydligt i jämförelse med andra länder. I exempelvis Tyskland är bilen den viktigaste symbolen för status och framgång.
3. Varje kvadratmeter är viktig för oss
Vi är de mest trångbodda i hela Norden. En genomsnittlig svensk har 1,7 rum för sig själv, jämfört med Norge och Danmark där genomsnittet är 2 rum, och i Finland där siffran är 1,9 rum. Samtidigt har kvadratmeterpriset på bostadsrätter stigit med 150 procent i Sverige under de senaste 10 åren, så det är inte så konstigt att vi är noga med att få så mycket som möjligt för våra pengar.
4. Vi kan låna massor av pengar
Räntan är historiskt låg just nu, och bostadspolitiken har länge gjort det otroligt förmånligt för svenskar att köpa i stället för att hyra sina bostäder. Trots ökad skuldsättning i de svenska hushållen ligger våra skulder fortfarande inte på mer än 1,4 gånger årsinkomsten, jämfört med Norge där den motsvarar 2,5 gånger årsinkomsten.
5. Vi jagar de gamla fynden
I Sverige, och kanske framförallt inne i städerna, är det oerhört attraktivt med gamla lägenheter. Att bo i ett nybygge är ofta inte lika lockande, och jakten på det begränsade antalet gamla ”charmiga sekelskifteslägenheter” pågår ständigt. I till exempel Japan är det tvärt om, och det gäller för många andra platser också.
Det viktigaste med hemmet i andra länder:
Australien: Hemmet är visserligen en statussymbol i vissa städer, men ofta spelar friluftsprylar som till exempel båtar och också stor roll.
Danmark: Var du bor är alltid viktigare än bostaden i sig, och det handlar oftare om att tjäna pengar på en försäljning än att bo bra.
Finland: I vårt östra grannland har alla hus bastu, och det är väldigt vanligt även i lägenheter. På landets största bostadssajt finns till och med en egen sökfunktion för bastu.
Norge: Här är antalet rum och andra smarta funktioner viktigare än antalet kvadratmeter, vilket med Sverige. Att inte äga sin bostad när man är i 30-40-årsåldern är lite av ett stigma.
Ryssland: Ryssar gärna tittar på oinredda hem för att kunna se om byggmaterialet är bra, jämfört med Sverige där lägenheterna ofta är professionellt stylade inför visning.
Sydafrika: Här är pool, säkerhet och möjligheter till port de viktigaste parametrarna.
Tyskland: Öppen planlösning börjar bli väldigt populärt.
USA: Eftersom läget på din bostad avgör var barnen får gå i skolan, och skolan i sig är en stor statussymbol, blir läget på bostaden det allra viktigaste.
Foto: Anders Bergsted