Fem vanliga missar att se upp för när du renoverar badrummet
Oavsett om badrumsrenovering är på tapeten eller du söker matnyttig information inför potentiella projekt listar vi fem vanliga fallgropar – och enkla lösningar.
Börjar det bli dags att ta sig an badrumsrenoveringen? Renovering per se är ofta kopplat till märkbara kostnader och en och annan estetiskt fulländad idéer som inte alltid inkluderar hållbarhet och funktionalitet.
Tidigare har vi dykt ner bland köksrenoveringar för att lista de viktigaste faktorerna att ha i åtanke innan du påbörjar projektet. Nedan tar vi ett liknande grepp om badrummet, den unn-betonade tillflyktsorten, för att säkerställa en så smidig förvandling som möjligt.
Fem vanliga missar när du renoverar badrummet – och så undviker du dem bäst:
1. Du börjar renovera för snabbt
Även om renoveringsprojekt tenderar att bli av den större, mer omfattande karaktären, är det lätt att bli ivrig och sätta igång för snabbt. Ett skynda långsamt-mindset är att föredra, där den viktigaste biten i pusslet bör läggas på en gång.
Tips! Tänk baklänges och reflektera kring målbilden för ditt nyrenoverade badrum. Vilka material finns med, vilka lösningar står i fokus och vilka kulörer genomsyrar ytan? Genom att utgå från färdig miljö är det enklare att tydliggöra vad som krävs, vad som känns realistiskt samt fastställa en rimlig budget.
2. Du glömmer rummets förutsättningar
Ett stilfullt badrum med en liten dos av lyxkänsla vore kanske inte helt fel. I takt med att badrummets popularitet ökar lavinartat börjar nischade tendenser blomma fram, från heta materialval till åtråvärda färgpaletter. Men alla badrum ser olika ut.
Tips! Passa på att kika närmare på badrummets och hela hemmets förutsättningar. Idag är mycket möjligt, men det garanterar inte att varje lösning passar för varje badrum. Hur gammal är miljön i fråga? Hur väl resonerar din målbild med dagens byggkrav? Och hur stora är utsläppen för åtgärderna du har tänkt göra?
3. Du behåller de gamla rören
En väl genomförd renovering garanterar en slitstark miljö för ett bra tag framöver. Även om vi lever för smarta hacks och estetiska innovationer är det funktionella aspekter som bör stå i fokus för att säkerställa en lång livslängd.
Tips! Badrummets kanske viktigaste komponent är rören. När du ändå förnyar design och övergripande lösningar, se till att även rören får sig en uppfräschning. Avlopp och ledningar har, likt andra material, en viss livslängd och behöver bytas ut efter ett tag. Byt ut i samband med din renovering och slipp extra utgifter längre fram.
4. Du renoverar delar av badrummet
En renovering måste inte betyda en jättelik förvandling. Köket är ett bra exempel, där stommen lika gärna kan agera bas för ett helt nytt kök. Däremot är det olika från rum till rum och med vissa miljöer är det viktigt att vara extra varsam.
Tips! Fundera kring omfattningen på din badrumsrenovering. Om badrummet i fråga är lite äldre är det i regel bra att undvika en mindre renovering där endast några få områden fräschas upp. Detta då det är lätt att skada tätskiktet, vars huvudsakliga uppgift är att stoppa fukt från konstruktioner som inte tål fukt.
5. Var noga med våtrumsintyg
Att anlita experthjälp är vanligt när det kommer till renovering. I badrummets fall kan det röra sig om en hel del, från säkra VVS-installationer och elsäkerhet till måleri. Utbudet är ständigt växande, men all hjälp på marknaden är inte tillförlitlig.
Tips! En grundläggande tumregel är att hålla sig till certifierade företag. Dessa företag är kopplade till en branschorganisation och adderar trygghet till ditt projekt. Dessutom får du ett så kallat våtrumsintyg, vilket stärker möjligheten till ersättning vid eventuell skada samt agerar värdebevis vid försäljning av boendet.
Källa: Länsförsäkringar.