6 vanliga missar när du inreder för en ny säsong
Vill du integrera säsongsskiftet i heminredningen? Vi listar några vanliga missar – och hur du enkelt undviker dem.
För många innebär en ny årstid en ny känsla i hemmet. Textilier adderas eller läggs undan, nya färger tar över och detaljer anpassas efter rådande väderlek. Oavsett om du är sugen på en omfattande förändring eller något mindre kan det snabbt bli övermäktigt.
Innan du förnyar ditt hem och välkomnar den nya säsongen på riktigt listar vi några vanliga missar och enkla lösningar värda att ha i åtanke. Lycka till!
6 vanliga missar när du inreder för en ny säsong – och hur du undviker dem bäst:
1. Du byter ut för mycket
Att inreda efter säsong är många gånger synonymt med stora, märkbara förändringar. Tankesättet är inte helt konstigt, då vi inspireras av känslan av förnyelse och nystart och gärna applicerar den i vår inredningsbild. Däremot är nyckeln att undvika drastiska omställningar utan en genomtänkt målbild.
Tips: Inled småskaligt! Oavsett om du vill möblera om ett rum, måla om en vägg eller starta en större renovering är det viktigt att testa sig fram. Sugen på att addera mönster hemma?
Börja med mindre detaljer och textilier i mönstrade utföranden. Då kan du med enkelhet plocka fram, känna efter och lägga undan objekt innan du bestämmer dig för mer permanenta lösningar.
2. Hoppar snabbt på trenderna
Älskar du också att inspireras av och testa på nya inredningstrender? Du är långt ifrån ensam. Inredningsvärlden generellt har sällan samma tvära kast som modet, utan en mer återhållsam takt där trender ofta har längre livslängd. Lång livslängd garanterar dock inte samma livslängd i ditt hem – eller att tendensen passar in överhuvudtaget.
Tips: Utgå alltid ifrån dig och din inredningsstil. Trender är utmärkta inspirationskällor, men glöm inte att hemmet ska gå att leva i. Testa på trender som känns spännande i en mindre skala, tänk en ljuskälla, välkurerat stilleben eller mindre detalj.
På så sätt får du in trenden samtidigt som du tydligare ser om den resonerar väl med hemmets befintliga estetik.
3. Du köper mycket nytt
Göra om hemma och skaffa nyproducerade objekt är en självklar koppling för många. Numera finns det, likt modevärldens fast fashion, även fler förmånliga, lättillgängliga alternativ på marknaden. Förmånligt kan dock innebära kortare livslängd, sämre kvalitet och material med märkbart negativ miljöpåverkan.
Tips: Undvik sporadisk konsumtion av nyproducerade varor och tänk mer hållbart. Prioritera en loppisrunda, scanna av utbudet på onlineauktioner eller djupdyk bland sociala medier (där det numera finns många självständiga aktörer som gör detaljer på beställning).
Glöm heller inte bort att ta en kik i källaren eller kolla med bekanta om de har objekt som de gärna ger ett nytt liv. Finns inget bättre än unika guldkorn!
4. Inget långsiktigt perspektiv
Snabb konsumtion hänger ofta ihop med bristande långsiktighet. Att bli stormförtjust i något för stunden kan vi alla relatera till. Kanske är det den där mattan som bara måste hamna i vardagsrummet, en vas som mycket väl kan bli ett svårslaget blickfång eller en härligt poppig färg. Samtidigt är det lätt att glömma bort det långsiktiga perspektivet – och egentliga behovet.
Tips: Oavsett objekt eller trend är det viktigt att tänka tidlöst. Se till att addera detaljer i rummet eller genomgående i ditt hem, som känns aktuella både idag och imorgon.
Fundera en extra gång kring inköpets värde, inte minst om det är av större omfattning. Är det värt pengarna? Passar det rent estetiskt? Och kommer det kännas lika snyggt om några månader som det gör nu?
5. Satsar på en svårinredd färgskala
Färgstarka miljöer ökar i popularitet, vilket inte förvånar. Det är en tydlig motreaktion på den jordnära och neutrala skandinaviska estetiken som har (och fortsätter att) regera under en längre tid. Här gäller det att reflektera kring funktion, hållbarhet och tidlöshet. En neutral färgpalett är lättinredd, klassisk i sitt utförande och svår att tröttna på.
Tips: Se alltid till att provmåla en mindre yta om du ska måla i en färgstark kulör. Även om färgen kändes prima i butiken garanterar det inte att den gör sig fin på din vägg eller möbel.
En bra start är att komprimera färgklicken till en mindre yta, exempelvis mindre objekt som du smidigt plockar bort om du tröttnar. Känns färgen som en vinnare? Då är det bara att applicera mer!
6. Du förlorar yta
Det är lätt att samla på sig tjusiga objekt och fina möbler, men hur funkar det rent praktiskt? När du väl finner din favorit är det viktigt att reflektera över placering och befintlig yta för att se att den verkligen passar in i ditt hem – och inte äter upp plats.
Tips: Oavsett om du bor stort eller lite mindre är det alltid bra att tänka i compact living-banor. Här är det genomtänkta miljöer som regerar, med så lite golvplacerade detaljer som möjligt. Utnyttja istället väggarna för smarta, platsbyggda lösningar.
Du maximerar ditt hem, öppnar upp ytor och undviker överflödiga detaljer. Ett smart knep för alla typer av hem och förutsättningar!