Bonni Bonnes Shalony van Stralendorff: Det är lätt att man övertänker idéer
I Shalony van Stralendorffs universum är det aldrig långt till skogen. För Residence berättar hon om Bonni Bonne, bokasinet Kontur och var hon hittar sin inspiration.
Att Medelpads landskapsblomma är gran är ingen slump, för det finns massor av granskog i Västernorrland som gör vintrarna extra mörka. Det är också en av kreatören Shalony van Stralendorffs favoriter.
När hon var liten och besökte sina morföräldrar i Västernorrland blev hon betagen av den norrländska naturen. Förälskelsen i den svenska allemansrätten har hållit i sig. Hon bodde i Utrecht fram tills hon var 12 år då familjen flyttade till Sundsvall, hon utbildade sig till textildesigner i Borås och återvände sedan till Medelpad.
För drygt två år sedan startade hon tillsammans med Emelie Ivarsson livstilsföretaget Bonnibonne där naturen tydligt har format konceptet.
Med bokasinet Kontur Vol 01 utvecklar hon sin kärlek till naturen och intresset för form och fotografi.
Det är ett bokasin där materialet är framtaget av henne själv och där estetiken är uppenbar utan några kompromisser.
»Det var en del av skapandeprocessen, att arbeta utifrån enkla förutsättningar där formen och innehållet präglats av min livsstil, kompetens och personliga smak.«
»Jag hoppas på att inspirera människor till att få tummen ur. Det är lätt att idéer inte blir av för att man övertänker. Dock lämnar jag sällan något åt slumpen, haha.«
Responsen på bokasinet beskriver hon som en positiv överraskning. I sommar satsar Bonnibonne på att ge ut det på den internationella marknaden genom att ta fram bokasinet även i engelsk upplaga. Kontur beskriver hon som en förlängning av sitt Instagramkonto, där finstämda foton på ljusreflektioner blandas med abstrakt konst och mat som hon lagat av vildplockade ingredienser från skogen.
Med tiden började följarna fråga om recept och flera föreslog en bok och resten är historia. Recepten med de skogens råvaror presenteras i en naturlig årstidsbunden ordning, en cykel som också styr den egna inspirationen.
»Just nu är det Norrlandsljuset som inspirerar mig allra mest. Årets ljusaste månad är här vilket betyder att det knappt blir mörkt om nätterna. Det blir långa dagar då jag har svårt att lägga mig när ljuset inspirerar för mycket för att vilja sova, haha. Det får tas i kapp i vintermörkret.«
»Ätbara ingredienser börjar ta form i naturen och mycket blåser upp till liv. Det spritter i kroppen för att jag vill hinna skörda det som är i säsong som sedan kan avnjutas året om.«
Allemansrätten är en fin förmån vi har i Sverige. Shalony som värnar lite extra om granen hittar, med markägarnas tillstånd, goda grejer till skafferiet under försommaren.
»Jag plockar granskott och tallkottar som jag gör en sirap av som smakar himmelrike. Och skog förstås. Något jag önskar att alla ska få smaka på! Det kanske låter som att jag går i förstaklass på förskolan, men granskott och tallkottar är två absoluta favoritråvaror.«
Hon tipsar om att doftviolen är fin att plocka under sommarens första månad. Även om den i första hand kanske förknippas med desserter så är den användbar till mycket och funkar ypperligt att smaksätta till exempel en vinäger med.
Arbetet med att vidareutveckla Bonnibonne fortsätter, i sommar lanseras linnekollektionen som tidigare bara funnits på Ett hem i Stockholm (och Fäviken magasinet i Jämtland, innan de la ner). Men även fler föremål i trä och sten. Och man har precis börjat arbeta med en serie av eteriska dofter.
»Vi har påbörjat ett samarbete med en lokal agronom som framställer eteriska oljor från skogen. Det känns fint att knyta an till naturen på fler sätt än skogen som skafferi.«
Shalony van Stralendorff
Ålder 31 år.
Bor Sundsvall.
Gör Driver webbshoppen och livstilsföretaget Bonnibonne tillsammans med Emelie Ivarsson.
Aktuell med Bokasinet Kontur Vol 01 som hon ger ut på Bonnibonne.
Text Ida Gustafsson Foto Shalony van Stralendorff, Erik Lefvander
LÄS MER:
21 fina detaljer i linne – sommarens trendigaste material
Uppgradera sommarhuset – 16 fina detaljer du inte vill vara utan
Imke Janoschek: Därför är trädgården är den nya statuscykeln