skofabriken topp

Vårens inredningsinspiration i en parisisk gammal skofabrik

Ett svenskfranskt designerpar lever den urbangröna drömmen i en gammal skofabrik i nordöstra Paris.

Annons

När Eliot kom till världen kändes den parisromantiska ettan i första arrondissementet med ens som ett passerat kapitel. Stina och Ruben lämnade livet tre trappor upp utan hiss, mitt bland avgaser och nattligt stoj från gatan, för en gammal skofabrik på kullarna i nordöstra Paris. Nu lever det designerparet den urbangröna drömmen och kan kombinera träd inomhus med storstadens energi runt knuten.

Att flytta från första till nittonde arrondissementet var inte självklart för familjen Pariente Gromark. Den gamla arbetar- och invandrarstadsdelen är trendig och inflyttningen stor, men ligger mindre centralt och att den före detta skofabriken i bostadsannonsen låg på markplan med ingång mot gatan kändes inte helt optimalt. I andra vågskålen låg närheten till en av Paris största parker Parc Des Butte-Chaumont, bättre luft och tillräckligt med kvadratmetrar för att både vänner och barnkammare skulle få plats. Väl framme väntade en glad överraskning. Den gamla skofabriken utgjorde en separat del av ett flerfamiljshus, med ytterdörren tryggt placerad mot bakgården, och… voilà… en trädgård!

»Vi kände att shit, det här kan vi göra något av«, säger Stina.

skofabriken sovrum
I livet som vi lever så var det viktigt för os att skapa ett lugnt sovrum. En plats för att ladda batterierna, med så få objekt som möjligt.  

Träffades på Central St Martins

Tillsammans med Rubens pappa, inredningsarkitekten Jacques Pariente, förvandlade Stina, som är grafisk formgivare, och Ruben som är produktdesigner och dj, den mörka, kala lokalen från 60-talet, till en ljus och inbjudande fyrrummare där de kan följa årstiderna genom takets ljusinsläpp.

Annons

Stina och Ruben träffades i London där båda studerade på Central St Martins.

»Vi träffades tio dagar innan Jacques skulle resa tillbaka till Paris och jag skulle börja min masterutbildning. Vi bestämde oss för att se om vi fixade två år med distansförhållande och bestämma om framtiden sen. Dagen efter examen flyttade jag till Paris«, skrattar Stina.

När paret planerade sitt nya hem utgick de från sitt stora sociala behov och sin naturkärlek. Lokalen hade bara två fönster, – ett i taket och ett mot gården som varken gav tillräckligt med ljus eller ventilation. Lösningen blev ett spektakulärt vackert atrium. Hemmets storslagna mittpunkt.

»Det var Rubens pappa som kom med lösningen att bygga ett ljusinsläpp och placera rummen runt det, för att få in ljus och luft överallt.«

Atriet fungerar även som växthus där ett körsbärsträd, två jasminer och en enbärsbuske växer, en väldoftande påminnelse om Stina och Rubens naturlängtan.

Annons

»Ruben växte upp i ett grönt område utanför Paris och jag på landet i Skåne, men med våra jobb är det inte läge att flytta ut på landet just nu, därför ville vi få in så mycket natur som möjligt i lägenheten.«

Lyfter det naturliga och enkla

För att få en integrerad känsla är en stor del av inredningen platsbygd. Golv och väggar har målats vita för att hjälpa fram ljuset ytterligare och materialvalen speglar en vurm för det naturliga och enkla.

»Själva byggnaden är väldigt modernistisk och kall och naturliga material som sten och trä, känns levande och för in värme«, säger Stina.

I Stina och Rubens inredningsfilosofi ingår idén att använda enkla material, som sedan uppgraderas, som de gjort med köksluckorna av plywood, – ett material Stina hyllar.

»Plywood har struktur, förändras hela tiden och går inte riktigt att styra. Det är väldigt billigt och lätt att förädla med färg eller lack.«

skofabriken atrium fåtölj
Lägenheten är helt byggd kring ljus och luft och hur man integrerar naturen i bostaden. Inredningsarkitekten Jacques Pariente som paret konsulterade kom med idén om ett atrium.  

Hemmet präglas av hållbarhet och gör-det-själv

Inredningsstilen hemma hos Stina och Ruben berättar om två kreativa själar med en förkärlek för DIY design, loppisfynd, böcker och omsorgsfullt valda objekt, många med anknytning till vänner och familj. Här finns konst av studiekamrater från St Martins, foton tagna av en svåger, sängkläder från Stinas mormor Astrid och en köksbänk av »kosmisk betong«, betong med stjärnhimmelliknande mosaik, skapad tillsammans med Rubens klasskamrat och nära vän Marta Bakowski.

Annons

»Jag hade en väldigt nära relation till min mormor, som var sömmerska och väldigt estetiskt lagd och stod även nära hennes saker. Det är intressant hur objekt kan ha en historia, hur de är förankrade i minnen eller hur en form eller ett material kan göra en lycklig«, säger Stina.

Många av sakerna i hemmet har de gjort själva.

»Det första Ruben gjorde när vi skrivit kontrakt var att designa och bygga sitt dj-däck på hjul. Det är lätt att flytta, vi kan rulla in den i köket och byta vinylskivor medan vi käkar.«

skofabriken kök
Köket är tillverkat tillsammans med produktdesignern Marta Bakowski. ”Det var hennes första storskaliga projekt med sin kosmiska betong som vi gjutit tillsammans på plats”, säger Stina Pariente Gromark. Köksbänk tillverkad på plats av produktdesignern Marta Bakowski,blandare, Delta koppar, skåp, Ikea köksstomme, men med egna luckor i plywood laserade i en varm gul kulör.  

I hem med flera badrum, händer det ofta att det minsta blir försummat, men Stina och Ruben ger sin gästtoalett lika mycket kärlek som de övriga rummen och låter väggarna lysa i en knallgul nyans som de blandat till själva.

Annons

»En toalett är ändå ett rum för tankar, och det kan man göra till något positivt tänkte vi. Färgen kan inspirera ens kreativa flow!«

Parets sovrum däremot, är helgat åt att vila sinnena. Här återhämtar sig familjen från sitt intensiva liv med småbarn, två yrkeskarriärer utspridda över både dag och natt, arbetsresor och resor till släkt och vänner över hela världen.

»När man är kreativ och har egen business arbetar man jämt i huvudet, så sovrummet saknar helt prylar som distraherar«, säger Stina.

Precis som med gästtoan är sovrummet inrett enligt idén att färg påverkar sinnesstämningen. De vackra svarta sängkläderna kommer från familjens senaste kreativa projekt, företaget Reborn in color, som Stina och Ruben startat tillsammans med Stinas syster Sofia Gromark Norinder, hennes man och ett annat svenskt par. Återigen är inspirationen mormor Astrid som lämnade efter sig handgjorda sängkläder, många konstfullt broderade, i fantastisk gammeldags kvalitet. När Sofia som är modedesigner, experimenterade med att färga sängkläderna, blev resultatet så bra, att hon genast såg en affärsidé. Reborn in color är företag som för vidare arvet med hållbara och vackra sängkläder från Astrids tid.

Annons

»Vi beundrar verkligen kvalitén. Sängkläderna vi fått av mormor är kanske 70–80 år gamla och håller fortfarande, medan dagens sängkläder går sönder efter två-tre år. Företaget består av två delar, en del där vi syr om, lagar och färgar vintage-lakan, och en del där vi producerar nya i 100 procent organisk bomull, inspirerade av gamla tiders sänglinne.

skofabriken atrium klänning kuddar
Med det vackra och centrala atriumet kommer det naturliga ljuset in i bostaden, ett vackert körsbärsträd i förgrunden. ”Eftersom vi båda växte upp på landet så kände vi oss hemma när vi flyttade in, att vi kan känna årstider, regnet och att vi har växter att vårda.”  
skofabriken bok säng
 
skofabriken sovrum säng svarta lakan
De vackra svarta sängkläderna kommer från familjens senaste kreativa projekt, företaget Reborn in color, som Stina och Ruben startat tillsammans med Stinas syster Sofia Gromark Norinder, hennes man och ett annat svenskt par.  
skofabriken köksbord luckor
En annan idé som var väldigt central var hur man skapade ett utrymme där en familj kan vara social, middagsbordet blev mittpunkten. ”När det gäller material ville vi använda enkla och vanliga material och uppgradera dem”, säger Stina.  
skofabriken familjen
Stina, Ruben och Eliot har satsat på mycket platsbyggd förvaring, så att de slipper ödsla plats för möbler för detta.  
skofabriken trädgård
Skofabrikens innergård.  

Text Maria Lindén

Foto Anne Nybleaus

Styling Annacharlotte Rosenberg Bosten

Publicerat 12 februari 2019
Annons