Designprylarna vi minns – 13 oförglömliga inredningsdetaljer

Revolutionerande eller nytänkande form och funktion som får oss att se på inredningsdetaljer med helt nya ögon etsar sig ofta fast i minnet. Vem minns inte kobratelefonen eller Marcel Breuers S-formade rottingstol? Läs mer om dem och fler oförglömliga designprylar!

Annons

Flera av prylarna på denna lista har du med stor sannolikhet stött på någon gång – kanske har du en gång haft dem hemma eller så har du till och med dem fortfarande. Vissa blir minnesvärda för att de dekonstruerar formen och utmanar föreställningarna om hur en stol eller en bokhylla ska vara eller se ut. Här är designprylarna, nya som gamla, som verkligen etsat sig fast på våra näthinnor.

Philippe Starcks Citruspress för Alessi

 

Philippe Starcks citruspress i blankpolerad aluminium med sina långa ben är verkligen något eget i kategorin citruspressar. Tanken med de långa benen är att man enkelt ska kunna pressa sig ett glas med apelsinjuice, man ställer bara glaset mitt emellan benen. Den är inget för små kök – för var stuvar man undan den? – men på 1990-talet fanns denna citruspress överallt. Här kan du klicka hem den. (reklamlänk)

Annons

Sigvard Bernadottes konservöppnare Röda Clara

 

Den väggfasta röda konservöppnaren som tillverkaren NilsJohan tagit fram på 1950-talet ritades om av designprinsen 1966, och bytte färg till vit. Och den blev raskt en klassiker i de svenska köken. Numer är det förstås ett tag sedan vi stötte på denna konservöppnare, men de flesta har nog både sett och använt den någon gång.

Ulrika Hydman Vallien skålar och glas

 

Hennes uttrycksfulla vaser och fat med ansikten, tulpaner och ormar blev en kassako för Kosta Boda, hennes design blev riktigt folklig. Glasföremålen som fanns i allra de flesta hem på 1990-talet var populära att både ge bort och få i gåva. I dag hittar man ofta hennes verk på auktioner.

Annons

Cesca-stolen i rotting av Marcel Breuer

 

Formgivaren Marcel Breuers S-formade stol Cesca Side chair (B32) ritades och tillverkades för första gången 1928. Att Breuer var utbildad och verksam inom Bauhausskolan syns i stolens enkla och men samtidigt subtila linjer, en stil som var banbrytande för sin tid och som fortfarande känns modern.

Stolarna med rottingsits och kromat stålstativ var en vanlig syn i de svenska hemmen för ett par decennier sedan. Stolarna produceras numera av Knoll och man kan även hitta dem på auktion.

Annons

Ikeas uppblåsbara möbler

 

De var kanske något före sin tid när Ikea lanserade den uppblåsbara soffan och fåtöljen kring millenieskiftet, som ett alternativ till en vanlig stoppad soffa, soffan köpte man i ett jätteplatt paket och sedan skulle man blåsa upp den med en hårtork och förse den med ett tygöverdrag. En skribent på Dagens Nyheter som fick provsitta dem vid lanseringseventet skrev att ”vi som var unga på 60-talet hade det mödosammare både med känslorna och med att komma upp än generationerna efter” .
Soffan som var fräck och nytänkande var rent ekonomiskt en jättebra affär med de superplatta paketen.

Annons

Men var de verkligen så bekväma?

Nä, tyckte kunderna, sofforna och fåtöljerna läckte nämligen luft, så de försvann lika fort ur sortimentet som de kom.

Kobratelefonen

 

Ingen lista med designprylarna vi minns är komplett utan denna designikon. Telefonen som reste sig likt en kobra-orm hade fingerskiva undertill och hela telefonen med apparat och lur fanns i ett stycke. Ericofonen, som Kobratelefonen egentligen hette, utvecklades av industridesignern Ralph Lysell i början av 1940-talet och ett decennium senare var det Gösta Thames som stod för dess slutgiltiga form. Telefonen lanserades av LM Ericson 1956 i flera olika kulörer och den fick en omedelbar framgång på marknaden. I dag är den en ett eftersökt samlarobjekt och går att hitta på auktioner och secondhand-affärer.

Annons

Stolen Myran av Arne Jacobsen

 

Den lätta och stapelbara stolen Myran med tre ben som har tillverkats av Fritz Hansen sedan 1952 var ursprungligen ritad för personalmatsalen på ett danskt läkemedelsbolag. Stolen i formpressad plywood och ben i rostfritt stål blev något stabilare efter Arne Jacobsens död 1971 då den till slut fick fyra ben. Stolen är fortfarande populär och har ett högt andrahandsvärde.

Lampan Bumling av Anders Pehrson

 

Pendellampan som lanserades på en belysningmässa 1968 lär ha fått sitt namn då en av formgivarens vän utropat ”det där var mig en stor bumling, du Anders!”. Den ursprungliga lampan var handmålad i en racerbilsgrön aluminiumskärm som mätte 60 cm i diameter och har ringraster av plast. Den bulliga lampan blev omåttligt populär och den är fortfarande i produktion, den finns i flera färger och som även golvlampa och bordslampa. Klicka hem lampan här. (reklamlänk)

Annons

Hyllan Pilaster Källemo av John Kandell

 

Hyllan Pilaster formgavs 1989 och fanns överallt i de svenska hemmen på 1990-talet. Idén till hyllan fick John Kandell av åsynen av sina egna boktravar på golvet i vardagsrummet. Han beskrev sin idé för Källemos grundare Sven Lundh, någon ritning behövdes aldrig – hyllan som består av en lodrät planka med vågräta hyllplan kom i produktion ändå och betecknas i dag som en svensk klassiker. Den är fortfarande i produktion och finns att köpa i en rad kulörer. Klicka hem den här. (reklamlänk)

Annons

Åskbollen design Eero Aarnio

 

Den ultimata filmskurk-möbeln ritades av Eero Aarnio 1963 och presenterades på möbelmässan i Köln 1966. Fåtöljen är en av de mest kända finska designföremålen och har dykt upp i flera filmer där skumma karaktärer suttit halvt dolda och smitt lömska planer.

Ko-kannan från Pillivuyt

 

Klart mjölkkannan ska skvallra om mjölkens ursprung! En ko full av mjölk, det är ju precis vad man vill ha på bordet. Det tyckte vi i alla fall kring millenieskiftet då alla hade denna ko-kanna från Pillivuyt (reklamlänk) hemma.

Annons

Superellipsbordet Piet Hein, Bruno Mathsson och Arne Jacobsen.

 

Det klassiska bordet med graciösa ben och laminatskiva tillkom genom ett samarbete mellan Piet Hien, Bruno Mathsson och Arne Jacobsen 1968. Inspirationen bakom design kommer från Piet Heins superelliptiska rondell vid Sergels torg i Stockholm. Bordet är fortfarande en populär inredningsdetalj och vill du uppgradera ditt matrum kan du klicka hem bordet här. (reklamlänk)

Mats Theselius fåtölj Aluminium

 

Fåtöljen som ritades 1990 ståtade i alla hemma hos-reportage under 1990-talet. Den välvda fåtöljen i glänsande aluminium och konjaksbrunt läder i design av Mats Theselius produceras i dag av Källemo och man kan hitta exemplar med patina på auktioner.

Annons

Läs mer:

8 inredningstrender som du aldrig trodde skulle komma igen

Imke Janoschek: 7 stora inredningslögner

Publicerat 25 augusti 2020
Annons