Vad äter du helst till frukost?
Det går lite i perioder. Just nu är det mycket rostat dansk rågbröd med avokado, sumak och citronzest, eller bananpankakor med färska blåbär och lönnsirap. Självklart behövs riktigt gott kaffe och färskpressad juice. Men det kan vara lika härligt med en frasig croissant och en cappuccino. Det viktigaste är att det är bra grejer.
Hur skiljer sig en helgfrukost från en vardagsfrukost hemma hos er?
Vardagsfrukostarna är mer eller mindre obefintliga tyvärr. En kaffekopp i ena handen och i bästa fall en macka i andra. Helgfrukostarna däremot, de är heliga! Jag ser alltid lika mycket fram emot helgmornar då man kan göra frukost i lugn och ro och hänga vid frukostbordet i flera timmar.
Hur viktigt är det med dukningen?
Eftersom det inte blir mycket till dukning på vardagarna är det desto härligare att göra det på riktigt när helgen kommer. Jag älskat att duka! Jag tycker det gör så himla mycket för helhetsupplevelsen av en måltid. Och eftersom jag samlar på porslin, och alltid köper på mig udda bestick, tallrikar och glas, brukar jag duka efter humör.
Vad använder du själv för porslin?
Vårt basporslin är Teema i vitt från Iittala. Ett superfint, enkelt vardagsporslin som lätt kan kombineras med annat. Men eftersom jag är en riktigt loppisråtta och dessutom älskar keramik av alla de slag köper jag på mig både nytt och gammalt som jag fyller upp skåpen med. Jag älskar att blanda och ha många olika saker att välja mellan.
Var går du helst ut och äter frukost och brunch?
Just nu är det helt klart Pom och Flora på Södermalm i Stockholm. Anna som driver stället tillsammans med sin man Rasmus har verkligt lyckats skapa ett mysigt litet krypin men fantastisk frukost, lunch och service. Jag bara älskar det!
Vad är det mest essentiella i en lyckad i en frukost?
Jag måste nog säga gott kaffe! Det är det bästa jag vet på morgonen. Men ett riktigt gott bröd med en lagrad ost och marmelad är ju också en klassiker.
Om du får drömma, var äter du frukost då?
Jag har ätit middag på Ett Hem hotell i Stockholm och det var bland det godaste jag har ätit, så en frukost där står helt klart på min önskelista. Men sedan jag hittade (och bloggade om) Le Marché St. George i Vancover, har jag inte kunnat sluta tänka på det fina stället. Så en frukost där någon dag, ja tack!
Drömprodukten till frukostbordet?
Jag drömmer dagligen om en tekanna som Jonas Lindholms har formgivit. Även om jag inte är en tedrickare så är den kannan bara så himla vacker och självklar i sin enkla form att man baxnar. Kanske är det dags att slå till snart…
Var hittar du inspiration?
Jag måste säga att instagram är en fantastisk inspirationskälla. Det börjar med att man hittar något konto med magiska bilder, och så blir man direkt föreslagen ett likande minst lika fint konto och så där fortsätter det… Vips har man bara massa snygg mat i flödet. Älskar’t!
Ditt bästa frukosttips!
Förutom att jag tycker att man ska lägga ner lite tid och kärlek på dukningen så skulle jag säga bra råvaror. Det känns kanske utjatat men faktiskt, att köpa riktigt bra mat är något jag verkligen prioriterar. Det ÄR godare att äta bra ägg, juice pressad i någon trädgård i närheten och bröd som är bakat runt hörnet.
Jag måste ju också passa på att tipsa om min favorit just nu: bananpannkakor! Lika delar mosade bananer och ägg, lite mald vaniljstång och ibland har vi lite kardemumma eller citruszest i. Stek plättar i smör eller olja och njut med massa lönnsirap och färska blåbär.
Viktigast av allt dock – låt den ta tid!
För ännu mer inspiration, följ Josefin Hååg på instagram eller bloggen 20 kvadrat.