Allt du behöver till årets grillsäsong – 13 shoppingtips!
Svunnen är tiden då grillen endast var till för att steka på en köttbit. I dag använder vi denna multifunktionella uteplatsfavorit till såväl fisk och skaldjur som olika sorters kötträtter, ostar och grönsaker, gärna smaksatta med rökspån eller saltsten. Efterrätten? Ja, den tillagas givetvis också på grillen!
Sommarens grillkvällar har en alldeles speciell stämning. Den ljumma luften, dofterna från grillen och klirrandet i glasen runt utebordet medan timmen blir allt senare – något som är lätt att glömma bort när solen aldrig vill gå ner.
Oavsett om du väljer en kolgrill, en gasolgrill eller ånggrill att tillreda maten över – och vare sig du lägger en laxsida i röken eller grillar läckra grönsaksrätter – finns det en stor variation i årets grillutbud.
Här har vi valt ut grillarna och redskapen som ger grillfesterna det lilla extra:
Gasolgrillen Triton PTS 4.0 – en nyhet från Landmann – har en stor grillyta där värmen fördelas optimalt, galler av gjutjärn och emaljerade delar. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
Exklusiv kolgrillsvagn från Austin med inbyggd termometer, justerbar glödbädd och praktisk värmehylla. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
Japanska värstingrillen Kamado Sumo, med gallersystem i multinivå, passar dig som tar grillkonsten på största allvar – och gärna har stora grillfester. Klarar temperaturer upp till 400 grader. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
Rök- och ånggrillen Smokey Mountain Cooker Smoker röker allt från fisk och kött till ost och grönsaker. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
Med Ooni Kodas nya, gasdrivna pizzaugn kan du grädda pizzor direkt från uteplatsen – på 60 sekunder! Inom en kvart har ugnen nått 500 grader, samma temperatur som pizzeriornas stenugnar. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
Det gasdrivna sommarköket från Muurikka låter dig grilla, steka, röka, koka och halstra – så att hela middagen kan tillagas på samma vagn. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
Klotformade eldstaden Ball of Fire från Landmann fixar brasmyset på grillkvällen. Fyll den med ved och samlas runt elden. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
Salstenen Himalaya från satake låter dig tillaga maten direkt på stenen – men kan även kylas för att servera kalla rätter. Stenen består 100 procent naturligt kristallsalt som ger läcker sälta åt maten. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
Snyggt och praktiskt grillförkläde i skinn från Åhléns. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
Krögaren Björn Frantzén lär ut hemligheterna bakom den perfekta grillmaten – och bästa öltipsen till varje rätt – i nya boken Glöd med Björn Frantzén: Grillen, smaken, ölen. Boken innehåller recept på allt från kött och fisk till grönsaksrätter och grillade desserter. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
Slipp tändvätskan och tänd istället grillen med miljövänliga, paraffinfria tändkuber. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
Trancheringsset med kniv, gaffel och skärbräda som enkelt låter dig skära upp köttet såväl före som efter grillning. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
Äppelrökträ från Weber sätter god smak på grillmaten och funkar för rök-, kol- och gasolgrillar. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
Läs mer:
Designern Johanna Haglund väljer sina favoriter till uterummet