Bordslampa och halogenlampa, förbjuds inom EU

Halogenlampor förbjuds – använd dessa istället

Från och med den 1 september tillverkas och levereras inga nya halogenlampor, till förmån för den energisparande LED-teknologin.

Annons

Skarpt läge är det som gäller för klimatet nu. Vi har precis tagit oss igenom den mest utdragna och intensiva värmeböljan många av oss någonsin upplevt i Sverige. Experterna talar om extrema väder – betyder det en smällkall vinter får vi räkna med att Thailand kring jul och nyår blir ännu mer svenskinvaderat än vanligt – och obehagligt många förnekar hotet mot vårt klimat, trots den uppenbart mörka framtid vi går till mötes om inget görs åt saken. Den 1 september förbjöds halogenlampor att säljas inom den Europeiska Unionen. Butiker som har kvar halogen på sitt lager får sälja slut, och som alltid finns det vissa undantag – som till exempel halogenlampor som sitter i ugnsbelysning.

Det där kanske inte var den muntraste inledningen till en inspirationsartikel, och kanske låter förbjudet av halogenlampor som en detalj i ett mycket större arbete, men det är faktiskt helt rimligt att EU kräver skärpta regler kring halogenlampor för att minska energiförbrukningen. Enligt The Guardian kommer halogenlampans uttåg, och LED-lampans påföljande övertag, att drastiskt minska energiförbrukningen för belysning i Europa. Man rapporterar att LED förbrukar 80 % mindre energi än halogen, och i och med förbudet kommer det minska dem årliga koldioxidutsläppen med 15 miljoner ton.

Annons

Förbudet kommer från en längre utfasningsprocess av halogenlampan; redan 2009 började vissa varianter av olika halogenlampor att tas ur bruk inom ramen för EU:s omfattande ekodesigndirektiv.

Med tanke på att halogenlampans genomsnittliga livslängd är knappt två år – LED-lampan har en förväntad livslängd på 15-20 år – känns övergången till LED fullt rimlig. Andra fördelar är att den minskade energiåtgången leder till att det genereras 15 miljoner ton mindre kolutsläpp varje år, och att Europas samlade elkonsumenter sparar cirka 1,3 miljarder kronor varje år genom att gå över till LED-belysning, menar lamptillverkaren Philips.

Som tur är går det att använda de flesta lampor med LED istället för halogen. Därför delar vi med oss av de lampor vi inspireras av mest just nu, särskilt när mörkret faller på i en alltmer rasande, obehaglig takt.

ATD_Antwerpen_2018_Formakami
Formakami JH18, &tradition.  
Bordslampa i metall och marmor, Hübschred
Bordslampa i mässing och metall, Hübsch.  
Annons
Gear floor lamp, Northern.
Gear golvlampa, Northern.  
Occasional Socket Lamp, MENUNorm Architectsred
Occasional Socket Lamp, MENU/Norm Architects.  
Annons
PIPE lampa Munk Collective
PIPE bordslampa, Munk Collective.  
svenskt_tenn_bordslampa_flight_resin_1-1834174483-rszww1500h1500-83
Flight bordslampa, Svenskt Tenn.  
Annons

Läs mer:

H&M Home utökar sitt sortiment – med möbler och lampor

10 snygga taklampor för dig som har lågt i tak

IKEA lanserar smarta lampor – som lyder din röst

Publicerat 04 september 2018
Annons