Så inreder du med feng shui – vanliga missar och lösningar
Ute efter en behaglig och lugnande hemmiljö? Här samlar vi vanliga missar och enkla lösningar för att lyckas skapa ett avkopplande hem – med feng shui i fokus.
En välbalanserad livsstil är en faktor, men hur välbalanserat är egentligen ditt hem? Är hemmet en avkopplande frizon där du kan ladda upp batterierna efter arbetsdagen, eller känner du att omgivningen fortsätter att äta upp din energi? Det är lätt att glömma bort hemmiljön och hur den faktiskt påverkar hemmets flöde och ditt eget mående.
Vad är feng shui?
Om du, likt många av oss, känner att hemmet kan behöva lite extra kärlek för att bli en så rogivande plats som möjligt kan det vara hög tid att bekanta sig med feng shui – på riktigt. Den flera tusen år gamla läran är onekligen välbeprövad och fokuserar på just energi och hur den bäst optimeras i hemmet. Här är nyckeln att placera möbler rätt och skapa en genomgående god balans mellan olika element för att öka Chi, hemmets energi.
Så inreder du med feng shui i hemmet – nio vanliga missar och enkla lösningar:
Miss 1: Möbler är felpositionerade
En stor del av feng shui berör positionering av föremål, många gånger refererat till som commanding position. Föremålen i fråga är oftast möbler och tanken är att utgå ifrån dörren när du inreder. Hemmets större inredningsobjekt tenderar att placeras där de ryms, utan eftertanke kring energiflöde eller optimering av yta.
Tips: Kom ihåg att tänka på dörren när du inreder. Se den som en utgångspunkt, främst för stora möbler som du ofta använder, exempelvis säng och skrivbord. För ett optimalt flöde med energi som kan röra sig helt obehindrat i rummet ska du se dörren från din säng eller skrivbordet utan att vara placerad rakt framför den. Att ha ryggen mot dörren bör undvikas.
Miss 2: För plottrig miljö
Feng shui eller ej, vi är nog alla skyldiga till att ha en del saker framme som inte används speciellt ofta. Utöver att rubba den estetiska helhetskänslan kan överflödiga föremål äta upp stor yta, vilket märks oberoende hur stort du bor. Dessutom blir det svårare för energin att flöda obehindrat, vilket är en enorm röd flagga i feng shui-sammanhang.
Tips: Hemmiljön ska formas efter den som lever där. Tänk effektivt, med en konkret plats för allting i hemmet – från böcker och magasin som frekvent läses till mindre elektronik och hemnycklar. En perfekt, fläckfri tillvaro är inte målbilden inom feng shui, utan snarare än väloptimerad sådan som ska anpassas efter ditt vardagliga liv och därifrån underlätta det. Att inte se prylarna utan ha de i skåp eller lådor kan också underlätta.
Miss 3: Horisontell förvaring
Förvaring finns i alla våra hem. En vanligt förekommande variant går i horisontell tappning, antingen rent formmässigt eller hur den är placerad i rummet i fråga. Enligt feng shui kan just en horisontell placering, platsbyggd eller icke, kännas dominant och övermäktig i inredningen.
Tips: Oavsett hur stor yta du har att jobba med, försök att låta alla väggfasta lösningar (eller detaljer som står placerade vid väggen) placeras vertikalt. Vertikala linjer står för utveckling och tillväxt. Låt belysningen sträva uppåt, en högre grönbladig växt i ett av rummets hörn för känsla av rymd eller en långsmal bokhylla. Nyckeln är att fokusera på höjden och få den att upplevas högre.
Miss 4: Många detaljer på golvet
Inredning förekommer, som bekant, både på golv och väggar. Många golvbaserade lösningar fyller en tydlig funktion utan att ta upp onödig yta eller påverka åtkomligheten. Däremot är det vanligt att möbler äter upp en stor del av rummet vilket leder till en mindre helhetskänsla oavsett ytans storlek.
Tips: Effektivisering är centralt i feng shui. Fundera kring dina mest frekventa rutter i hemmet. Hur ser det ut när du tar dig från badrummet till sovrummet, vardagsrummet till köket eller när du kommer in i hallen efter jobbet? Är det objekt som står i vägen eller kan du röra dig fritt? Försök att lämna golvytorna så tomma som möjligt utan detaljer som blockar energiflödet.
Miss 5: Få växter i hemmet
En välbalanserad helhetskänsla förknippas ofta med en någon asketisk, kal estetik helt utan kontraster eller färgskillnader. Kontraster adderar dimension och lyfter ditt hem, både inom feng shui-läran och vanligt förekommande stilar. En nedtonad men märkbar kontrast är grönskande växtlighet i alla dess former.
Tips: Räds inte grönska! Grönbladiga växter är tacksamma att inreda med och passar in i alla hemmets rum, från fuktiga badrumsmiljöer till soliga fönster. Samtidigt adderar de ett genomgående lugn och tydlig harmoni, vilket är mitt i prick för dig som vill inreda enligt feng shui. Ett extra plus i kanten för en ljuvlig färgklick som både livar upp neutrala miljöer och murriga omgivningar.
Miss 6: Avsaknad av olika element
Feng shui belyser fem distinkta element; eld, jord, metall, trä och vatten. Dessa element kan antingen vara närvarande i hemmet rent fysiskt, genom möbler, detaljer och kulörer eller rent symboliskt. Det är dock lätt hänt att hemmiljön ligger i obalans på grund av element som saknas helt eller dominerar.
Tips: Hur ser ditt hem ut idag och hur kan de olika elementen integreras i inredningen? Vissa kanske du redan märker av, andra kanske inte finns alls? Den samlade jordenergin håller en i schack och förekommer bland annat i kakel, keramik och jordfärgade toner. Trä står för utveckling, både i form av trämaterial men även andra organiska material. Livlig eldenergi förstärks enklast med belysning, medan andlig och harmonisk vattenenergi bäst framhävs med arrangemang som integrerar vatten. Metall står för koncentration och beslutsamhet och kan adderas i form av metallföremål, men även kristaller och stenar.
Miss 7: Mycket kläder i hallen
Hallen sätter stilen och känslan för hela hemmet men glöms enkelt bort när det vankas förnyelse och piff i våra hem. Inom feng shui är hallen av stor betydelse, framförallt då den välkomnar dig till hemmet och hintar om boendets helhetskänsla. I hallen ska inte bara du, utan även dina gäster snabbt känna sig hemmastadda och kunna landa väl.
Tips: Sträva efter en hall med lugn energi. Börja med att revidera vad som finns i hallen och lägg gärna undan överflödiga ytterkläder, skor och accessoarer. De detaljerna som väl åker fram ska vara i säsong. Liva upp hallen med vägghängd konst, en skulptur i mindre omfattning eller ett personligt stilleben för en kreativ men personlig känsla från start.
Miss 8: Negativt laddade detaljer
Symbolism förekommer jämt och ständigt i våra liv, positivt som negativt, vilket självklart reflekteras i våra hem. Ibland kan en stökig situation eller ett osäkert sammanhang hänga med in i hemmet och lämna sina spår. Feng shui-läran vill stänga ut den negativa energin så gott det bara går och låta hemmet bli en lugn frizon.
Tips: Det må låta klyschigt, men ta en stund för att endast landa och fokusera på dig själv. Kolla hur du har det i ditt hem. Är det något detalj, stor eller liten, som du förknippar med någonting negativt, som stressar upp eller som inte känns relevant längre? Försök att byta ut de objekten mot föremål som piggar upp och du verkligen tycker om – eller rensa bort helt.