Så inreder du med japandi-stilen i badrummet – sex enkla och inspirerande tips
En avkopplande och harmonisk hemmiljö tackar vi ej nej till. Nedan dyker vi ner i den populära japandistilen i form av enkla stylingknep – denna gång med fokus på badrummet.
Är du också förtjust i japandi? Den omtyckta inredningsstilen är härligt simplistisk, med en behaglig elegans som resonerar väl med det skandinaviska hemmet. Nyckeln är att tänka avskalat och sparsmakat, utan att kompromissa med genomgående värme och hemtrevlighet.
Tidigare har vi samlat enkla stylingknep i japandi-anda för både vardagsrummet och sovrummet. Nu skiftar vi fokus till badrummet istället, en rofylld oas som på senare år har förvandlats till hemmets avkopplande hotspot tack vare rutiner och egentid. Om du vill addera en touch av japandi i ditt badrum är detta läsningen för dig.
Så inreder du med japandi-stilen i ditt badrum – enkla stylingtips och smarta knep:
1. Yteffektiv möblering
En regel är ständigt aktuell inom japandi, oberoende rummet i fråga. I ett starkt japandi-hem syns ytterst få stora möbler. Istället är mindre, yteffektiva lösningar att föredra, som frigör yta och skapar illusion av större rymd oavsett hur stort du faktiskt har det.
Att tänka helt sparsmakat och göra sig av med allt är förstås svårt. Här handlar det om balans, med målbilden att premiera lägre eller nättare inredning som smälter in snarare än tar över. Inspireras av lösningen ovan, där stegen både agerar stilsäker inredningsdetalj och förvaring utan att rubba badrummets atmosfär.
2. Naturen flyttar in
Likt typisk skandinavisk inredning är japandi inte främmande för inslag av blommor och växter. Allt som oftast är det växterna som står för kontrasten tack vare sitt naturligt färgsprakande utseende.
Om du inte har växter i ditt badrum sedan tidigare är det alltid bra att börja småskaligt. Tänk en kvist eller mindre bukett som enkelt kan flyttas på efter tycke och smak. Oberoende storlek får du de lugnande effekterna tillsammans med en härligt övergripande harmoni. För dig som vill satsa på en större växt, kom ihåg att säkerställa att den tål fuktiga miljöer.
3. Nödvändigheterna står framme
Japandi-stilen är funktionell med smarta lösningar som effektiviserar din vardag. När det kommer till förvaring är det mindre golv till tak och mer komprimerat, dock rymligt för att fortsatt rymma alla nödvändigheter.
Här är det just nödvändigheter som agerar nyckelord. Ofta låter vi många detaljer, stora som små, stå framme även om det är få som används. Börja med att se över ditt badrum och rensa. Låt endast föremål som används regelbundet stå framme. På så sätt frigör du yta, avlastar områden och får genast känslan av en rymligare miljö.
4. Välj en avkopplande grundpalett
Utmärkande för japandi är naturnära material samt en behaglig färgpalett. Behagligt behöver inte nödvändigtvis innebära brunt och beige, men ofta faller valet på just neutraler på grund av deras naturliga tidlöshet.
Identifiera och satsa på en nedtonad grundpalett, definierad av rogivande basfärger. Om brunt känns rätt för dig, låt brunt utgöra basen. För effektfull röd tråd, arbeta sedan med samma kulör i olika nyanser eller andra nära besläktade kulörer. Du får en neutral helhet som sedan kan skruvas upp med texturer eller kontrasterande detaljer.
5. Addera textilier
Må hända att japandi älskar en avskalad miljö, men det innebär inte avsaknad av mjukgörande element. För att bibehålla eller överhuvudtaget uppnå en behaglig inramning är textilier obligatoriska inslag.
Det bästa sättet att integrera textilier enligt japandi stavas färgskala. Det kommer knappast som en överraskning att textilier som rimmar väl med övergripande färgval ligger högt i kurs. Experimentera med nyanser för subtil kontrastering, exempelvis en murrigare nyans i ljusare miljö och tvärtom.
6. Textur skapar kontrast
Kontrastering kommer i många olika skepnader. Många tror att japandi är helt emot sobert svart eller elegant mörkbrunt, men så är inte fallet. Så länge tidlösheten finns där är kontraster mer än välkomna.
Däremot går det att kontrastera på många olika sätt, inte bara genom medvetna färgval. Kontrast uppnås lika bra genom varierade materialval, allra helst taktila ytor. Ovan ser vi naturmaterial förekomma i olika utföranden, både i brunt och flätat och tidlös keramik. Genuint, stilfullt och tidlöst.