Så ska du tänka när du inreder med köksö
Mått, regler och maxat förvaringsutrymme. Här är 6 smarta tips och saker att tänka på när du inreder köket med en köksö.
En köksö blir ofta den naturliga mittpunkten i köket. Köksön kan vara en social yta att umgås vid, samtidigt som den rymmer mängder av dold förvaring. Men vad är viktigt att tänka på när du planerar en köksö? Här hittar du 6 smarta tips och härlig inspiration!
1. Köksöns användningsområde
Lägg lite extra tid på att fundera kring arbetsflödet i just ditt kök. Vill du ha plats att baka, samtidigt som barnen gör sina läxor på ön? Var ska du ställa varma kastruller, utan att den som sitter vid ön bränner sig? Vill ni kunna vara flera som lagar mat på fria arbetsytor samtidigt? Eller är ni främst ute efter mer förvaring? Med bra planering kan köksön rymma både matlagning, läxläsning och förvaring. Stressa inte igenom planeringsprocessen.
2. Det befintliga kökets utseende
När du planerar din köksö behöver du utgå från ditt nuvarande köks förutsättningar. Vad gör sig bäst i rummet: en fristående ö eller en köksö som är fäst i väggen som en rumsavdelare?
De flesta köksöar är mellan 90–120 centimeter breda och 150–300 centimeter långa. Självklart kan din köksö vara både mindre eller större än så, men det är bra att ha ett ungefärligt mått att utgå från.
3. Vikten av vatten om du vill ha spis
I Sverige har Boverket regler och rekommendationer för olika typer av byggnationer. Om du skall bygga en köksö är rådet att alltid ha en utslagsvask med vatten i närheten av spisen för att undvika skållskador.
Om din spishäll är på köksön och din vask är någon annanstans behöver du därmed förflytta dig med varma vätskor över rummets öppna yta. Detta ökar risken för skållskador för såväl dig själv, som barn och husdjur. För att undvika skador bör du följa Boverkets rekommendation.
4. Håll koll på måtten
Vare sig du planerar ett helt nytt kök eller vill bygga en köksö i ett befintligt kök, behöver du mäta upp ytan runt i kring köksön. Det rekommenderade måttet är att ha minst 120 cm mellan köksön och övriga skåp. Då kan ni röra er fritt och passera köksön utan problem. Det blir även problemfritt att exempelvis öppna skåp och tömma diskmaskinen samtidigt.
Ett annat mått att ta hänsyn till är ytan för avställning runt en eventuell spishäll på köksön. Du skall helst ha 30-50 centimeter på var sida om spisen för att snabbt kunna ställa en kastrull eller stekpanna bredvid.
5. Skilj på matplats och arbetsbänk
Det är både praktiskt och mer hygieniskt att skilja arbetsytan och den sociala ytan från varandra. På en mindre ö kan du låta bänkskivan ”hänga ut” en liten bit över kanten för att göra naturliga sittplatser längs med ön.
Om du får plats med en större ö är det praktiskt att låta bänkskivan vandra en bra bit ut över kanten på kortsidan och agera matbord. På så vis får du det bästa av två världar – dina gäster eller familj i närheten och samtidigt en stor arbetsyta.
6. Maxa förvaringen
Du kan aldrig få för mycket förvaringsutrymme! Även om din grundtanke med köksön är mer arbetsyta eller en social mittpunkt kommer du att tacka dig själv för att du maxade förvaringen.
Låt köksön bli den naturliga platsen för diverse köksmaskiner som annars samlar damm högt upp i överskåpen. Om du har möjlighet att dra el till köksön kan maskinerna kopplas in i eluttag i lådorna och plockas upp på bänkskivan. Glöm inte att minska tipprisken genom att sätta fast köksön ordentligt i golvet om du har lådor i ön.
Källa: Elektroluxhome, HTH, Marbodal, Nordanro