Stor guide: Smarta tips och knep att tänka på när du målar taket
Funderar du på att måla taket? Vi samlar tips och knep som är bra att ha i åtanke innan du skrider till verket, från optimala förberedelser till hur du bäst målar.
Att skapa blickfång i taket är en trend vi endast spås se mer av framöver. Tidigare har de takbaserade lösningarna främst kretsat kring ljuskällor och belysningsarrangemang i taket, men nu är det målade tak som tar över. För dig som är sugen på att måla taket hemma, eller kanske bara förkovra dig mer i tendensen, samlar vi några bra saker att tänka på.
Så målar du taket hemma – bra saker att tänka på för att lyckas:
Enkla förberedelser
Det må låta grundläggande, men glöm inte att vara noggrann med förberedelserna innan du börjar måla taket. Se till att rummet i fråga är helt tomt på möbler och större detaljer för att förenkla själva målningsprocessen. Golvet skyddar du bäst med täckpapp och om väggarna inte ska målas är det värt att täcka de med skyddsplast.
Om väggarna också ska målas i samma, eller avvikande nyans är det viktigt att börja med taket. Kom ihåg att ta bort lös färg och spackla sprickor och eventuella skador i taket innan målningen drar igång på riktigt. Se till att slipa ytorna som spacklas och damma av ordentligt för optimal förberedelse.
Vad är limfärg och kalkfärg?
För att verkligen säkerställa att taket målas korrekt och med rätt produkt är provtvätt nödvändigt. Genom att provtvätta en mindre yta med vatten kan du enkelt se vilken färg du har att jobba med. Tillsammans med Alcro listar vi några vanliga utfall:
Om provtvättningen gör att underlagets kulör löses upp kan det mycket väl röra sig om limfärg. Limfärg var ett vanligt val fram till sextiotalet och är av vattenlöslig karaktär. En nackdel med limfärgen är att det inte går att måla om ytan. Istället krävs ordentlig svamptvätt med just vatten för att se till att det sugs in i limfärgskiktet.
Smetar färgen av sig snarare än att lösas upp? Då har du troligen kalkfärg. Kalkfärg ska inte tvättas alls utan satsa på att borsta av ytan tills den får en fast skepnad. Se till att damma av noggrant.
Om du märker att färgen varken löser upp sig vid kontakt med vatten eller smetar av sig när du använder en torr trasa kan du börja med att damma av ytan i fråga. Tvätta av med målartvätt för att rena upp, låt medlet verka och torka av. Torka gärna av med en fuktig trasa gjord av microfiber.
Så målar du bäst – enkla tips:
Osäker på hur du ska gå tillväga när det väl är dags att måla taket? Tänk på att dela upp ytan i fråga och inte måla allting på en gång. Börja med ytan närmast väggen och måla helst med pensel för att komma åt ordentligt.
Allt på en gång
Kanske känns det självklart, men kom ihåg att måla hela taket vid ett och samma tillfälle. Då säkerställer du att ytan blir jämn, vilket får färgen att se som bäst ut. Dubbelkolla kulörernas torktid (står allt som oftast på burken) för att säkerställa hur lång tid som behövs.
Vilken riktning är bäst att måla åt?
När det kommer till att måla och få till en så snygg, rumsanpassad målning som möjligt är nyckeln att utgå ifrån ljuset. Börja med att kolla hur ljuset faller i rummet i fråga och måla från fönstret, in mot mitten. Då slipper du skarvar och skapar en så ljusanpassad miljö som möjligt. Om rummet i fråga har flera fönster, utgå från det fönstret som har mest ljusinsläpp.
Hur målar jag lister?
Funderar du på att måla lister? Steg ett är att tvätta listerna i fråga och slipa med sandpapper. Säkerställ att allt damm är borttaget och eventuella skador är reparerade. Kom ihåg att slipa och borsta de spacklade ytorna innan du börjar måla. Industrimålade eller nya lister ska alltid grundmålas först, medan obehandlade kvistar behandlas med kvistlack.
Hur målar jag dekor i taket?
Vill du skapa blickfång i taket? Du behöver inte anlita specialiserade dekormålare för att piffa upp taket. Utöver lämpliga tak- och väggfärger behövs det inte mycket mer än maskeringstejp för att lyckas. Metoden är densamma som när dekor skapas på väggen, förutom att du målar uppåt.
Källa: Alcro, Beckers och Nordsjö Idé och design.