Michelle Meadows: 4 hållbara inredningsfavoriter
Residence redaktör Michelle Meadows lyfter prylarna som tagits fram med extra eftertanke.
1. Stillasittande
Nyligen lanserade H&M sin nya satsning Arket, ett butikskoncept med målet att erbjuda tidlösa produkter i hög kvalitet. Hållbarhetstänket finns med genom hela produktionen via materialval och design men även efter att köpet genomförts, då får kunderna skötselråd med sig.
I butikens tillhörande kafé som inretts av Christian Halleröd (vinnare av titeln årets inredare 2016 i Residence stora formpris) finns en stol som sammanfattar denna filosofi.
Christian önskade sig en okänd stol som formgetts av Carl Malmsten. Just denna, som visades på Liljevalchs 1934, var omöjlig att hitta ritningar på. Lyckligtvis hittades två originalstolar i furu på Bukowskis.
Dessa har fått fungera som mall. Den svenska möbelfabriken Tre sekel producerar stolen. Företaget använder bara träslag som finns i svenska skogar och behandlar dem med såpa och äggoljetempera i största möjliga mån. Allt tillverkas dessutom på plats i Tibro.
2. Fotspår i mattan
Kasthall strävar efter att arbeta så hållbart som möjligt, bland annat genom att deras mattor skräddarsys efter kundernas individuella önskningar, något som eliminerar lagerhållning. Nu tar de ett steg till i sitt miljöarbete med mattkollektionen Harvest, där de använder restspolar som blir över i den övriga produktionen för att göra nya mattor.
»Vi tar alltid fram ett par extra spolar ifall det skulle behöva göras om något. Vi har inte kunnat återanvända dem tidigare eftersom det skulle kunna innebära färgskillnader«, förklarar kollektionens designer Ellinor Eliasson.
Harvest finns i sex olika färgkombinationer och har säljstart under hösten, från 19 075:-.
3. Med öppna ögon
Miljömedvetna glasögontillverkaren Karün har tidigare gjort bågar av bland annat gamla fiskenät. Nu släpper de en kollektion med bågar som till 75 procent består av gamla jeans och 25 procent harts.
Fler än två miljarder jeans produceras varje år och ungefär 80 procent av dem hamnar så småningom på soptippen. Förutom att ge nytt liv till jeansen så skapar Karün även arbetsmöjligheter för lokalbefolkningen i Patagonien, där företaget är grundat. Glasögon, The Loica, 1 300:-, kickstarter.com.
4. Som man bäddar
Sängkläder i ekologisk bomull känns som mjukt linne. Tyget är handvävt samt sytt utan elektricitet av ett fairtrade-certifierat kooperativ som försörjer upp till 3 000 kvinnor i Indien. Kvinnorna har själva valt att använda turbindrivna maskiner som laddas med mänsklig insats.
Detta för att lämna minimalt fotspår efter sig på jorden. Bomullen är oblekt och tygfärgerna är AZO-fria (giftfria), vilket innebär att både producenterna och miljön skonas. 2 125:- för ett örngott och bäddlakan, noyroad.com. Handla hållbart!