Detaljerna vi helst vill ha i våra hem – som kan öka värdet på din bostad
Går du i försäljningstankar eller drömmer du dig bort till ett nytt hem? Oavsett vilket listar vi detaljerna högst upp på svenskarnas prioriteringslista när det vankas bostadssökande.
Vi är nog många som bostadsdrömmer på regelbunden basis, oberoende om vi faktiskt söker ett nytt hem eller ej. De flesta av oss har allt som oftast en priolista i huvudet, från önskad storlek på det blivande hemmet till balkong och takhöjd. Nu presenteras en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa, som dyker ner i just detta. Vad prioriterar vi allra högst när det vankas ett nytt boende?
Natur och driftkostnad i fokus
Undersökningen är extra relevant i dessa tider då kostnader omprioriteras och utgångsläget är i ständig förändring. Resultatet speglar minst sagt samhällsläget, med lugnande omgivningar och driftkostnad högt upp på listan.
– Många söker sig närmare naturen, det är en rimlig reaktion på pandemins hemmasittande. Sen är önskan om lägre driftkostnader en direkt konsekvens av dagens ekonomiska läge, berättar Christine Dalman, förvaringsexpert på Elfa.
Förvaringslösningar i framkant
Även förvaringsmöjligheter står högt i kurs. Undersökningen visar att 75 procent av svenskarna prioriterar genomtänkt förvaring, bland åldersgruppen 36-55 år är det 82 procent som sätter gedigen förvaringslösning högst upp på listan. För den yngsta målgruppen, mellan 18 och 35 år, är siffran på 76 procent, jämfört med de äldsta, mellan 56 och 79 år, där det ligger på 66 procent. Mycket tyder på en koppling till compact living-vurmen samt mindre bostadslösningar.
Övriga detaljer på prioriteringslistan är sovrum åt alla i hushållet (66 procent), ett renoverat badrum (59 procent) samt ett renoverat kök (52 procent). Längre ner på listan hittar vi garage (43 procent), eldstad eller öppen spis (30 procent) samt ett åtråvärt element i pandemitider, hemmakontoret (27 procent). Allra sist hamnar utrymme för eller tillgång till gym eller annan träningsfacilitet i hemmet, med 11 procent.