Orörd sekelskiftesvåning till salu – kika in i den historiska miljön
Vackra, intakta originaldetaljer och rum där tiden nästintill stått still. Gör en tidsresa och kika in i den här våningen, som är som tagen direkt från början av det förra seklet.
Här slås dörrarna upp till vad som närmast kan beskrivas som en svunnen tid. Den nästan helt orörda våningen, som ligger i hörnet av Riddargatan och Grev Magnigatan på Östermalm, ett stenkast från Strandvägen, har lyckats undgå de senaste decenniernas renoverings- och förnyelseiver.
Femrummaren om 148 kvadratmeter byggdes för ett par samt hembiträde och har än i dag sin ursprungliga planlösning med bland annat matsal, serveringsgång och jungfrukammare intill köket. Just köket är något av en unik skatt. Arbetsbänkens marmorskiva och emaljerade hoar har bevarats från 1914 och kvar finns även klassiska förvarings- och serveringsskåp samt skafferi som har över 100 år på nacken.
Foto: Fredric Boukari Styling: Charlotte Lindholm för Historiska hem/mäklare: Charlotte Pellas
Bevarade detaljer och autentisk sekelskiftescharm
Den välbevarade våningen har kvar mycket av sin historiska charm och 1914 års genomgående planlösning är funktionell än i dag, med generösa sociala ytor och tre rum som i dag kan användas som sovrum. Takhöjden är på hela 3,3 meter i de flesta rum, det finns två öppna spisar i marmor och en balkong mot innergården.
Bland de bibehållna detaljerna finns – för att nämna några – parkettgolv, handblåsta fönsterglas, fotpaneler och snickerier, stuckaturer, takrosetter och till och med en snabbtelefon i serveringsrummet, som var till för att kunna nå hembiträdet. Inbyggda garderober, ett burspråk som vetter mot gården och originaldörrar är också bevarade.
Bostadens badrum är det rum som inte undkommit renovering på grund av ett stambyte. Här finns ett modernt badkar, toalett och kommod samt kakel och klinker. Innan dess moderniserades våningen senast på 1940-talet då gasspis och kylskåp sattes in i köket.
En sekelskiftesdröm för byggnadsvårdare
Byggnaden, som ursprungligen uppfördes 1875, moderniserades år 1914 och fick bland annat en ny fasad samt två nya våningsplan vid renoveringen. I mitten av 1930-talet flyttade fotografen Walter Wolfenstein in tillsammans med sin hustru och sedan dess har generationer av familjen Wolfenstein bott i våningen.
För den som vill ta vara på, och bo i, en alldeles unik miljö är det här en riktig skatt. Stadsmuseet i Stockholm har fotograferat våningen för att bevara minnet av interiörerna från förr, eftersom det är ovanligt att hitta sekelskiftesvåningar som fortfarande är så välbevarade. Lägenheten till salu hos Historiska hem, med ett pris på 16 miljoner kronor. Här hittar du bostadsannonsen.
Läs mer:
Kika in i sekelskiftesvåningen – som varit orörd i 100 år