Porslinsexperten: 10 Rörstrandsklassiker värda att samla på

Porslinsproffset Petter Eklund listar vilka Rörstrandsporslin som är värda att samla på.

Annons

Sagan om Rörstrand vindlar från en keramisk experimentfabrik i 1700-talets Stockholm till ett internationellt varumärke i Fiskars-koncernen. Det handlar om nästan 300 år av ”Rörstrandskänsla”, en aura av elegans och finess, men också om hårt fabriksarbete och nyskapande design i allt från de tunnaste kaffekoppar till prydnadsgods och keramiska jätteväggar.

I dag samlar vi Swedish grace, Mon amie och Ostindia, porslinsklassiker i ständig förnyelse, medan nygamla Eden är jubileets specialservis.

Här är 10 klassiska kollektioner som är värda att samla på:

1. Mon amie

– The most lovely pattern ever made, utbrast Lord Snowdon inför Marianne Westmans dekor Mon amie. Mönstret växte från en tekanna 1952 till storservis och blev nästan Rörstrands andra logotyp. 1987 lades servisen ner, men väcktes till liv i förstorad version på nya former 2008. Finsmakaren noterar skillnaden mellan originaldekorens poetiskt flytande blått och tapetkänslan i nya Mon amie.

Annons
01. mon-amie
 

2. Primeur

– Signe Persson-Melins Primeur, modell PM, var en ambitiös storsatsning på en mångfunktionell servis för 80-talets internationella marknad. Originaldekorerna, en helvit med terrakottakant, en lavendelblå streckdekor och en lyxig kaffeservis i guld, övergavs ganska snart till förmån för mer iögonenfallande dekorer som skulle fungera i USA. I sitt första utförande är servisen suveränt stilig.

02. primeur
 

3. Viking

– Carl Harry Stålhanes servis Viking (1968–79) var en av 60-talets chockbruna trendprodukter vid sidan av Arabias Ruska och Gustavsbergs Rustik och Coq. Viking är i dag dömd till loppislivet, men med sin stiliga temmoku-glasyr och lite udda former är den värd ett bättre öde.

Annons
03. viking
 

4. Filippa K

– Mode och porslin är lika med succé. Sedan premiären 2003 har Filippa K-serien med sin kaxiga plastmuggsform och grafiska textilartade mönster i årskollektioner blivit en samlarsak. 2013 års limiterade White-mugg sålde slut på direkten och har nu på allmän begäran väckts till liv igen med skål och assiett.

04. filippa-k
 

5. Karneval

– En ovanligt fantasifull och och köksglad servis, sa reklamen om Karneval (1972–75), en skön 70-talsdoldis, med form av Carl Harry Stålhane och dekor av den unge drejaren Timo Sarvimäki som var konstnär på Rörstrand 1971–73. Han jobbade sedan ett par år på Designhuset, men övergav keramiken för jobb på Volvo.

Annons
05. karneval
 

6. Pop

– Rörstrands snyggaste tekanna? Inger Perssons Pop (1968) blev en färgstark framgång för Rörstrand som med knallfärgad keramik ville hänga med i poptrenden. Kannan, som häller ganska dåligt, fick snart sällskap av en hel serie med ljusstakar, skålar och vaser.

06. pop
 

7. Eden

– Rörstrands 290-årsservis är en återstart av Eden (1960–72). Mönstret lär ha tillkommit när Marianne Westman var på stipendium i USA och fabriken behövde ett nytt mönster. Målerskan Sigrid Richter ritade ett kluvet blått äpple med stiliserade blad och porslinet sålde bra i ett decennium. Den var länge en retrofavorit på Tradera och är nu framröstad av Rörstrandsdiggarna till jubileumsservis med nya former.

Annons
07. eden
 

8. Convito

– 00-talets smartaste Rörstrandsservis. Pia Törnell formgav modellen för finare restauranger, hotell och kaféer och det funktionella blandades med det tjusiga. Convitos funktion och karaktär tog den också till privatmarknaden med olika dekorer. Modellen var tänkt som en långlivad basservis men lades ner 2013.

08. convito
 

9. Cobolti

– Oiva Toikkas dekor (1989–94) på Signe Persson-Melins PM-modell är nog den enda porslinsdekor som innehåller ett kärnkraftverk. Toikka gömde ett brinnande Tjernobyl i ett tätt, kinesiskt mönster, underskönt, men lite för mysko för den svenska marknaden. Cobolti slumpades ut som överskott och är i dag Toikka-diggarnas favorit.

Annons
09. cobolti
 

10. Mademoiselle Oiseau

– Illustratören och modeskaparen Lovisa Burfitt uppfann 2011 en excentrisk Parisdam som berättelse på en miniservis med former i benporslin av Anna Lerinder. Poppis bland yngre köpare, men fanns bara i produktion i fyra år till 2015. Kan bli en het samlarsak framöver.

10. mademoiselle-oiseau
 

Läs mer:
Porslinet som inspirerar Residences bloggare Per Olav Sølvberg
Årets trend: stänkmönstret!
Titta in i ateljén hos en av Sveriges mest spännande keramiker just nu

Annons