Så bygger du utekök själv – Gustav Ovland tipsar
I takt med att temperaturen stiger ökar vår längtan efter att både äta och laga mat utomhus.
Gustav Ovland
Entrepenör
Gustav Ovland tog Inrednings-Sverige med storm tidigare i år när han var med i SVT:s Husdrömmar. Sedan dess har Gustav snabbt fått över 60 000 följare på Instagram som imponerat ser på medan han bygger om en gammal fabrik i Skåne till ett modernt drömhem.
Berätta om ditt utekök.
»Jag har byggt det mitt i den del av min trädgård som tidigare var en stärkelsefabrik. Taket är borta men den murade fasaden utgör en ram för det 200 kvadratmeter stora uterummet. Mitt i finns den gamla potatisriven som jag byggt om till utekök. Jag hade en vision om ett kök med många olika funktioner, en del där man kan grilla stora stycken eller hela djur, en där man kan lägga det som ska grillas direkt på kolen och så en stor stekskiva och ett galler. Jag satte även in en del av en gammal gjutjärnsspis i grillen så att man kan koka potatis i kastrull. Dessutom finns det gott om arbetsyta, en vask och kran och intill en plantering med örter.«
Vad är du mest nöjd med?
»Att jag kunde använda befintligt material och att det ser ut som om grillen alltid funnits där. Jag murade delar av uteköket med det handslagna Höganästegel som fanns i fabriken och svetsade ihop delar av den gamla riven till de olika grillsektionerna. Totalt har jag köpt nytt material för runt 2 500 kronor.«
Vad är fördelen med att bygga sitt utekök själv?
»Det är helt anpassat efter mig och mina behov. Jag har varit kock och gillar att laga mat med vänner, det här uteköket är perfekt för det. Man kommer åt grillen från alla sidor av den fyra meter långa kökskroppen och kan utföra alla moment i matlagningen på plats. Dessutom är själva grillgallret en stålskiva som en vän hjälpt mig perforera i chevronmönster. Jag har använt det konsekvent i hela min renovering och det är kul att sätta sin egen prägel på saker.«
Om man ska designa och bygga utekök själv, vad bör man tänka på?
»Det viktiga är att få rätt höjd till värmen. Sedan är mitt tips att tänka efter både en och två gånger innan man sätter i gång så att man slipper göra om något. Att ha gott om arbetsyta och tillgång till vatten är också bra, blir det för krångligt att använda köket så kommer man inte att göra det«.
Tips på utekök och prylar
1. Eldstad i cortenstål, 5 000:-, Eva Solo.
2. Lyxigt utekök från Röshult, pris på förfrågan.
3. Utekök i FSC-certifierad gran. Toppdelen går att alternera, pris från 9 700:-, Jabo.
4. Gasoldriven pizzaugn Vesuvio, 2 200:-, Mustang/Bagaren och kocken.
5. Jens Linders kokbok Äta ute är full av inspirerande recept. 240:-. Norstedts.
6.–7. Gustav Ovlands hembyggda grill och hans härliga trädgård med örtplantering intill uteköket.
8. Eldstaden Fire cube kan med fördel stå ute året om, 5 500:-, Eva Solo.
9. Utekök med gasbrännare, pris på förfrågan, Hälsing.
10. Ved- eller koleldad pizzaugn Kari, 3 190:-, Ooni.
11. Bärbar gasolgrill Nomad, 1 600:-, Mustang.
12. Diskbänksmodul till Ikeas uteköksserie Grillskär, 1 995:-.