Så lyckas du med köksrenoveringen – tv-snickarens 7 bästa tips
Via programmet Nya arga snickaren har Per ”Pirre” Starrin sett sin beskärda del av misslyckade projekt och riktigt dåliga renoveringar. Här är hans bästa tips för att inte hamna där…
Sommartid innebär inte sällan renoveringsdags och många tar semester för att kunna ägna sig åt sina senaste hemmaprojektet.
Har du någon gång renoverat vet du säkert att det knappast än en picknick i parken och även om du håller dig till tidsplanen kan allt arbete tära på så väl relationer som ekonomin.
– Det vanligaste misstaget folk gör är att de påbörjar nya projekt hela tiden och inte avslutar det de påbörjat, säger Per ”Pirre” Starrin, känd från Nya Arga snickaren.
– Med en kofot och ett leende kommer man sjukt långt. Det är kul och väldigt lätt att riva, men när man sedan ska börja återuppbygga stöter man på patrull. Istället för att ta tag i det fortsätter man att riva någon annanstans.
Per berättar det idag är mycket vanligare att man gör mycket av renoveringsarbetet själv, jämfört med för tio-femton år sedan.
– Det har verkligen boomat i och med alla byggprogram på tv och det är kul. Men en hemmarenovering handlar om annat än att hålla en skruvdragare, det handlar om planering.
När det kommer till köksrenoveringar menar Per att de flesta görs på grund av att man helt enkelt tröttnat på sitt gamla.
– Ofta när vi ska byta ett kök är det funktionellt, då handlar det bara om smak och tycke. Folk som har råd att köpa ett nytt kök väntar inte tills deras befintliga ramlar ihop.
Pers bästa tips för att lyckas med köksrenoveringen:
1. Rannsaka dig själv
– Tänk igenom hur mycket och vad du själv klarar av – egentligen. Det är regel nummer ett.
2. Fråga familjen
– Ofta sitter familjen på mer kunskap än man tror. Tro inte att du ska kunna göra allt själv, våga släppa in andra. Att renovera är så mycket mer än att bara bygga, det krävs planering och att göra rätt saker i rätt ordning. Ibland kan den som inte kan snickra vara bra på att planera. Dessutom – är alla med vill alla åt samma håll och det blir allas ansvar att det ska bli klart.
3. Ha en tidsplan
– Det är jätteviktigt. Man måste försöka uppskatta hur lång tid saker och ting tar. Ofta tror man att det går fortare än vad det egentligen gör. Tidsoptimister är alla som renoverar, så är det.
4. Anlita hjälp
– Att ta ner det gamla köket kan gå på någon timme, men att planera det nya, eventuellt dra om vatten eller el, kan få folk att stanna upp då man inte vet hur man ska göra. Vatten, el, vissa elinstallationer och rördragningar får man inte göra själv. Det finns inte ett försäkringsbolag som pröjsar om det inte blir rätt gjort.
– Just vatten och el ska man leja bort om det inte är något man sysslar med till vardags. Det gör jag själv eftersom det finns folk som är så mycket bättre på det än jag och då får de gärna göra det.
5. Förbered
– Även om du anlitar hjälp kan du förbereda vissa saker själv, till exempel riva. Många tycker att det är roligt att slå sönder med slägga, men det är smartare att plocka isär och skruva ner, både lättare och snabbare städning. Kommer man som montör till ett ställe med tomma, rena väggar är det helt kalas.
6. Prioritera förvaring
– Det handlar mycket om tycke och smak när man väljer ett nytt kök, men se till att ha många skåp och mycket plats.
7. Välj rätt material
– När det gäller bänkskivor är laminat av sämre kvalitet än en stenskiva som håller i alla tider, så är det.