Så lyckas du med villaköpet – 5 frågor du måste ställa

Villamarknaden har sett ett ganska ordentligt prisfall på senaste tiden. Så går du i köptankar kan det vara läge att slå till, men glöm då inte att tänka på dessa saker lite extra.

Annons

Att köpa bostad är för många den största affären i livet, så att vara lite extra noggrann kan alltså vara en god idé. Och just nu ser det ut att vara ett väldigt bra köpläge.

– De allra kraftigaste prisnedgångarna har inte blivit av ännu för säljarna har valt att inte sälja just för att de inte får ut så mycket som de vill ha. Det kommer nog att synas i statistiken nästa månad, säger Pär Gunnarsson, mäklare på Fastighetsbyrån.

–  Om vi jämför med när priserna var som allra högst så ligger vissa bud ungefär 10 procent lägre nu.

Om du bestämmer dig för att köpa hus finns det givetvis en hel del du behöver tänka på. Dels omfattas du av en så kallad undersökningsplikt. Det innebär att du inte kan få ersättning i efterhand för fel som du borde ha upptäckt innan du köpte huset. (Detta gäller dock inte dolda fel, läs mer här.)

Vi frågade Pär Gunnarsson och tog även hjälp av Hemnet för att samla de områden du bör vara extra uppmärksam på när du går på husvisning.

Annons

1. ”Hur ser dräneringen ut?”

Ställ frågor om dräneringsbehovet och vilket skick det är på avloppssystemet.

2. ”Hur mår husets skal?”

Det kan bli väldigt mödosamt och kostsamt att byta fasad eller att lägga nytt tak på ett hus. Ta därför en extra titt på det.

3. ”Finns det blåbetong?”

Blåbetong användes främst under 60-70-tal och innehåller förhöjda halter av radium som avger radon. Om du köper ett hus från denna tid bör du ta reda på om det är byggt med blåbetong.

4. ”Planeras några byggnationer i området?”

Om du köper en villa med tomt mot en exempelvis en allmänning eller skog är det viktigt att kolla upp om det finns några byggplaner där. I så fall kan just det läget du köpte huset för komma att ändras radikalt.

5. Kostnadskalkyl

Upptäcker du att det är mycket som ska renoveras kan du ta med dig hantverkare på en omvisning för att få en kostnadsuppskattning.

Pär Gunnarsson menar dock att många lägger alldeles för stor vikt vid besiktningen.

Annons

– Många stirrar sig nästan blinda på ett ruffigt badrum eller ett tak som behöver bytas. Men sånt går ju att ordna så haka inte upp dig på det, om 10 år kommer det inte spela någon större roll om det läckte in lite när ni flyttade in, säger han.

– Det viktigaste är ju att du ska gilla hustypen och läget. Ett bra läge kommer alltid att vara ett bra läge.

Artikeln publicerades först på Femina.

Startfoto: Jesper Florbrant

Läs också:

Mäklarsamfundet: Snart kan det bli billigare att köpa bostad i Stockholm

Så upptäcker du bedragarna på bostadsmarknaden

Mäklaren: 7 stora trender på bostadsmarknaden

Publicerat 16 oktober 2017
Annons