Skapa ett hållbart kök – experternas bästa tips
Funderar du på att ge köket en ny kostym? Spana in experternas bästa tips, från hållbara lösningar till kommande tendenser.
Ge köket lite extra kärlek! Vi har vänt oss till tre köksexperter för att ta del av deras bästa kökstips, få bättre koll på kommande trender och smarta, hållbara alternativ.
Rikard Jakobsson, grundare Funkiskök
Rikard Jakobsson är grundare av Funkiskök med över 20 års erfarenhet av att både bygga och planera smarta och funktionella kökslösningar.
Vilket är ditt bästa kökstips?
»Köket är först och främst en av våra viktigaste arbetsplatser i hemmet. Se till att skapa en ’arbetsplats’ med tåliga material som går att renovera och rusta upp.«
Hur inreder man köket mer hållbart?
»Genom att skapa en väl genomtänkt miljö med tåliga och renoveringsbara material. Gärna med vitvaror som på samma sätt är enkla att komma åt för renovering.«
Vad ser du för kökstrender framöver?
»Min förhoppning är att vi verkligen tänker efter flera gånger innan vi bestämmer oss för att byta köksinredning. Ofta kommer man långt med lite färg och kanske en ny bänkskiva. Jag hoppas att begreppet trend på sikt kan ersättas med ordet behov. Om alla tänker på vad vi verkligen behöver kanske vi kan spara på våra resurser lite mer.«
Johan Lundkvist, grundare och kreativ chef Nordiska kök
Johan Lundkvist ligger bakom Nordiska kök. Här tillverkas platsbyggda kök från grunden i snickeriet utanför Göteborg. 2018 vann Nordiska kök priset Årets producent vid Residence Stora Formpris för sina hållbara kökslösningar.
Vilket är ditt bästa kökstips?
»Tänk efter hur ni rör er i köket. Är ni ofta flera som lagar mat och ska samsas om ytan? Används köket som kontor på dagen och hemmets sociala hub på kvällen? Se till att inreda för dina behov så trivs du bättre. Var även noga med att följa din egen smak och inreda för dig, det är ditt hem som du ska trivas i.«
Hur inreder man köket mer hållbart?
»Den största miljövinsten vi kan göra är att investera i tidlös inredning av hög kvalitet som håller i många år. Bygg inte ett kök som är ”good enough” med intentionen att behöva byta ut luckorna om några år när man ledsnat på färgen, satsa hellre på långsiktighet.«
Vad ser du för kökstrender framöver?
»Hos oss ser vi att efterfrågan på just platsbyggda, svenskproducerade kök ökar stort. Medvetenheten hos kunden är högre i dag jämfört med för några år sedan. Kunder vill försäkra sig om att köket inte bara uppfyller deras estetiska krav, utan också deras krav på var det är tillverkat. Nu återvänder vi till det genuina och äkta och att välja närproducerat är en viktig del i det. Det är en trend vi gärna ser får bestå.«
Mia Sahlin, grundare och köksdesigner Cupboard & goods och Kitchen & beyond
Mia Sahlin är grundare av Kitchen & beyond samt systerbolaget Cupboards & goods. Kitchen & beyond erbjuder omfattande, exklusiva köksinredningar från ax till limpa. Hos Cupboards & goods hittar du stilsäkra stommar och luckor i tidlös estetik.
Vilket är ditt bästa kökstips?
»Att ta största möjliga hänsyn till platsen, som huset, våningen eller stugan vid utformning av köket och inte falla för trender eller lockande bilder på Pinterest. Kom också ihåg att följa din vision hela vägen. Det är ofta de där sista, vågade detaljerna som verkligen gör helheten. Låt exempelvis knoppar, blandare och kakel få ta extra plats. Se köket som en plats bestående av olika moduler, som med fördel får ha luft runt omkring sig.«
Hur inreder man köket mer hållbart?
»Satsa på hållbara material som trä, sten och metall som åldras med värdighet och undvik att falla för de senaste trenderna.«
Vad ser du för kökstrender framöver?
»Fokusera på klassiska inredningar som håller över lång tid. Förhoppningsvis är det den bästa trenden av alla!«