Så finner du nyckeln till hemmet – Sofia Wood om att hitta trivseln
Vad gör egentligen ett hus till ett hem? Hur skapar man trivsel, hemtrevnad och känner glädje kring sin bostad? Det reder Sofia Wood och Elsa Billgren ut i sin nya bok. Residence har samtalat med Sofia Wood om duons viktigaste insikter.
Under de senaste fem åren har kokboksförfattaren och inredningsprofilen Sofia Wood och vintageentusiasten och tv-profilen Elsa Billgren fångat känslan av att kamma hem ett unikt auktionsfynd eller glädjas av ett vackert rum i podcasten Billgren Wood. Nu söker de finna Nyckeln till hemmet – i en bok med just det namnet.
Trots att nästan 300 poddavsnitt av inredning, design, mat och livsnjut avhandlats har duon mycket kvar att säga. I sin första gemensamma bok bjuder de på inspiration, handfasta tips och filosoferar kring vad som faktiskt gör ett hem till precis det; ett hem.
I jakten på nyckeln besöker de fyra hem som de tycker bär på den känslan. Resultatet är en resa, som sträcker sig över alla årstider, till olika atmosfäriska hem.
– Det är lika chockartat varje gång som en bok släpps och den plötsligt inte bara är ens egna lilla grej, utan finns för alla att ta del av. Den har tagits emot så varmt och vi har fått jättefin respons, så det känns otroligt kul, berättar Sofia om lanseringen.
Sofia Wood och Elsa Billgren vill leda läsaren tillbaka till glädjen
Veckan som boken släpptes blev den Sveriges mest sålda faktabok och sedan dess har den toppat listorna. Sofia tycker att det är en rolig indikator och tror att anledningen till att den blivit så populär handlar om att den förhåller sig till hemmet på ett enkelt och glädjefyllt sätt.
– Nyckeln till hemmet kombinerar inspiration och handfasta råd, utan att vara en pressad regelbok. I grund och botten handlar den till stor del om att hitta trivseln och nöja sig. Det ska inte vara så komplicerat och svårt. Jag tror att många behöver finna ett sätt att hitta tillbaka till glädjen!
Känslan av “Swedish mys”
Sofia och Elsa har länge drömt om att skapa något större och mer beständigt ihop. Men det var först när de läste en artikel i The New York Times som det stod klart vad deras nya projekt skulle handla om. Artikeln hette: “Danish Hygge Is So Last Year. Say Hello to Swedish Mys.”, och även om de inte var överförtjusta över själva artikeln så tyckte de att rubriken fångade essensen i vad de letade efter.
– Det väckte en tanke i oss om vad vi ville skriva en bok om. "Mys” är dock ett så fånigt ord. Det kanske låter spännande för en amerikan, men rätt töntigt för oss. Men om man tänker på vad det faktiskt innebär; att skapa trivsel, välmående och en genuint bra känsla – så är det ju precis det vi är på jakt efter. I boken utgår vi inte från att jag och Elsa sitter på alla svar, utan besöker fyra personer som har fantastiska hem och som fångar det där speciella som gör ett hus till ett hem.
Den röda tråden i hem med olika uttryck
Sofia och Elsa ville komma nära inpå. De ville inte att hemmen de besökte skulle se undanplockade och stylade ut, utan faktiskt hälsa på i vardagen. Brukar mobilladdaren sticka ut vid nattduksbordet skulle den sitta kvar där. De lagade mat i köket, slog sig ned vid bordet och kikade in i alla skåp. Sofia påpekar med att skratt att de verkligen gjorde sig hemmastadda.
– Hemmen vi besökt har vitt skilda uttryck. Från den pampiga skärgårdsvillan fylld med auktionsfynd till det färgglada Köpenhamnshemmet, där livet pågår i rask takt. Den lilla funkislägenheten med smarta lösningar och den bohemiska skånelängan är så olika, men har ändå någonting gemensamt, berättar Sofia.
Utöver att kika in i de inspirerande bostäderna passade de också på att fråga ut personerna de besökte. De samtalade om inredningsfilosofi, vad som är viktigt i livet och helt enkelt hur det blev som det blev. Utifrån det kunde de hitta röda trådar som gick igen i alla hem och därifrån summera sina lärdomar till arton olika “nycklar”, trots hemmens olikheter.
Hälsar på i Kollektivhuset
Sofia har flera favoriter av hemmen de besökt, men Sara Burkes lilla en och en halva på Kungsholmen tycker hon är särskilt spännande. Hon menar att lägenheten är annorlunda på flera vis. Dels eftersom den har en egen estetik, som inte ser ut som trendiga hem just nu, och dels eftersom huset har en så intressant historia.
– Lägenheten ligger i Sven Markelius och Alva Myrdals kollektivhus, som är byggt utifrån en feministisk tanke om hur bostäder ska fungera för att kvinnor ska kunna ha familj och arbeta samtidigt.
Lägenheterna är små, men har gemensamma umgängesytor. Dessutom finns mathissar som kunde skicka upp mat från restaurangen på bottenplan samt en gemensam förskola, som än idag har samma syfte.
– Det är en fascinerande tanke vad ett hus kan vara, tycker Sofia.
Hon blir glad av att se exempel på fin funkis, som lyfts fram i en annan kontext än i exempelvis stora Brommavillor.
Sofia fängslas också av Saras inställning till sitt boende. Det är en liten lägenhet, som hon inte har någon tanke på att flytta från. Istället har hon anpassat sitt liv för att det ska fungera att bo litet och inreder med smarta lösningar och samlar inte på sig massa prylar.
– Det är fint att det finns de i Stockholm som inte vill flytta till större och inte deltar i den här “uppgraderingsjakten”, som nästan alla gått med på – och som jag inte vet om den är särskilt vettig.
Så hittar du “Nyckeln till hemmet”
Men hur skapar man egentligen det där unika, personliga hemmet som utstrålar “Swedish mys”? Trots den komplexa frågan menar Sofia att svaret i själva verket är rätt enkelt.
– Det absolut viktigaste i att skapa ett hem är att man ska trivas där. Inte att det ska vara perfekt eller tillrättalagt. Det är huvudnyckeln!
Hon berättar att de inte har kommit fram till en specifik “lösning” som gäller för alla, utan att man måste försöka hitta och definiera vad som fungerar för en själv. Sofias råd är att vara respektfull mot sitt eget tillvägagångssätt och inte oroa sig över att det skulle vara fel metod.
– Det låter så flummigt, men det är ganska okomplicerat egentligen. Tänk dig att ditt liv skulle se ut precis som du ville. Hur kan du möblera efter det? Bortgå från tanken att det handlar om föremålen och utgå istället från vilket liv du vill leva i ditt hem.
I praktiken kan det innebära att exempelvis inreda energifyllt om det är så du samlar kraft, eller vilsamt om det är i stillheten du fyller på med energi. Det kan handla om att skaffa en rymlig sittgrupp om det är viktigt med plats för många att slå sig ned, eller ge platsen åt ett stort bord om du vill kunna ha till ritpapper eller pyssel framme och fortfarande ha plats att äta.
– Det är så olika för olika personer, men det är den typen av omtanke och självförtroende kring vad man själv känner som är det viktigaste, menar Sofia.
Nu stundar en bokturné för Elsa och Sofia och utöver boksläppet är de fortsatt aktuella med Billgren Wood. Sofia har även precis startat podden Allt som är tillsammans med Frida Lund och Therese Krupa, samt ägnar sig åt ett stort kommande projekt som ännu inte är officiellt. Vidare fortsätter Sofia skriva recept och jobba med mat på olika vis.