Tio enkla knep som gör hemmet mer energieffektivt
Att energieffektivisera hemmet är betydligt enklare än vad många tror. Vi dyker ner bland några skonsamma tips, både för miljön och plånboken, med fokus på lägenheten.
Det finns många effektiva åtgärder för att leva mer miljövänligt, inte minst inom kategorin elförbrukning. Oavsett hur du bor, stort som smått, går det att applicera ett grönare tänk på energianvändningen. Nedan tar vi ett helhetsgrepp om just bostaden i form av skonsamma, smarta tips för alla hemmets rum.
Inspireras av tio smarta tips som gör lägenheten mer energieffektiv och miljövänlig:
1. Fyll tvättmaskinen vid tvätt
Det är vanligt att sätta igång en tvätt trots att det är få plagg i maskinen. Försök att planera din tvätt noggrant och alltid fylla maskinen för att spara både el och vatten. Om du inte har tillräckligt med kläder, passa på att addera hemtextilier eller sängkläder som matchar temperaturen. Merparten av tvättmaskinerna har dessutom ett eco-program, vilket kan reducera energiförbrukningen ytterligare.
2. Minska duschtiden
Ett av de absolut enklaste knepen för en grönare vardag stavas kortare dusch. Genom att halvera tiden som spenderas i duschen kommer du även notera en halvering på el- och vattenförbrukningen. Enligt Energimyndigheten motsvarar en fem minuter lång dusch 1,25-1,50 kilowattimme (kWh), baserat på ett duschmunstycke med ett flöde på tio liter per minut.
3. Välj rätt belysning
Bra belysning är en nödvändighet i alla hem, inte minst för oss i Norden. Däremot är det skillnad på belysning och belysning. Innan du investerar i en ljuskälla, fastställ vad lampan ska fylla för funktion. Många väljer lampa enbart baserat på utseende, men steg ett bör vara att se hur mycket ljus lampan alstrar, alltså dess ljusflöde. Kika efter lumen (vanligen förkortat som lm) i lampaffären eller online innan du slår till.
4. Justera inomhustemperaturen
Inomhustemperatur är A och O för en behaglig hemmiljö. Så fort kylan drar in vill vi självklart kompensera med varmare luft, men undvik överdrivna temperaturer. Att sänka värmen endast en grad sänker nämligen energianvändningen för uppvärmning med nästan fem procent. När du istället behöver kyla ner hemmet, se till att dra för gardiner eller investera i solskydd för dina fönster.
5. Undvik torktumlaren
Är du en flitig användare av torktumlaren? Försök att koncentrera användandet till höst- och vintermånaderna. När vädret tillåter är det betydligt skonsammare att låta kläderna torka utomhus i den friska luften. Tvättmaskinen i sig står redan för märkbar elkonsumtion, men torktumlaren bidrar till märkbart större del av energiförbrukningen – mellan två till tre gånger mer.
6. Köp energivänliga produkter
När större möbler och detaljer behöver bytas ut, exempelvis vitvaror, är det viktigt att sålla i utbudet och fokusera på energieffektiva alternativ. Kylskåpet är en av hemmets stora energiförbrukare tillsammans med diskmaskin och torktumlare. Miljövänligare varianter är kopplade till en viss kostnad, men kyl och frys av högre energiklass sparar både energi och pengar i längden.
7. Använd diskmaskinen smartare
En tumregel för diskmaskinsanvändning, likt tvättmaskinen som vi avhandlade tidigare, är att fylla den helt innan användning. Kom ihåg att maskinen kommer använda exakt samma mängd vatten oavsett om den är full eller inte. Att skölja rent tallriken helt innan tvätt är heller inte nödvändigt. Spara vatten genom att endast ta bort nödvändiga rester – resten sköter maskinen.
8. Utnyttja mikrovågsugnen
Vid mindre förberedelser eller tillagning i köket är mikrovågsugnen det bästa alternativet. Utöver att förkorta matlagningstiden rejält reduceras energianvändningen rejält. Numera finns det även en uppsjö av enkla (och väldigt goda) recept, från varmrätter till mindre tilltugg och efterrätter, att tillaga i just mikrovågsugnen istället för att använda ugnen. Smart och enkelt!
9. Se över tätningslister
Tätningslister finns i alla hushåll, vissa i bättre skick än andra. Listerna fyller flera funktioner och har många fördelar, inte minst för ljuddämpning och värmeförbrukning. Tack vare dessa kontrolleras och bevaras värmen i våra hem, samtidigt som buller och pollen håller sig utanför. Däremot är det viktigt att byta ut tätningslister med jämna mellanrum för bäst effekt.
10. Anpassa dina rutiner
Utöver att byta ut produkter och effektivisera befintliga lösningar skadar det inte att se över sina egna rutiner. Att förkorta duschtiden är en åtgärd, men det finns många andra vardagliga knep att ta till. Var konsekvent med att sätta lock på kastrullen när någonting kokas eller värms, ersätt gärna med vattenkokaren om möjligt och låt din frysta mat tina upp i kylen.