Sten eller grus i trädgården – här är tipsen som hjälper dig att välja
Funderar du på att lägga nya plattor i trädgården eller vill du hellre ha lite knastrigt grussingel? Landskapsarkitekten Maria Arborgh ger sina bästa råd för hur man kan tänka när man ska anlägga nytt i trädgården.
Det går förstås trender i vad vi väljer för material till gångar och uteplatser i trädgården, länge har det strama med släta stenar varit dominerande men nu ser landskapsarkitekten Maria Arborgh en återgång mot ett mer naturligt uttryck i trädgården.
– Jag skulle vilja säga att naturstenen får större plats nu och att det generellt är mer fokus på naturliga material. Betongen har varit med övervägande länge, man har lite på rutin valt betong för det är det man har sett hos andra och att det har blivit lite av en vana. Men nu tror jag att folk börjar tänka mer på återbruk. Man köper kanske natursten som någon annan tagit upp ur sin trädgård och att det är ett lite mer cirkulärt tänk.
– Det handlar om att få in olika känslor under fötterna i trädgården att ge en upplevelse av trädgården i sinnet med känslan. Det är fint att växla mellan material och skapa en variation och det ger en fin kontrast till det gröna.
Satsa på begagnade stenplattor
Natursten kommer som namnet avslöjar från naturen. Och rent hållbarhetsmässigt är det bästa för miljön att återanvända material som någon annan inte längre vill ha i sin trädgård. Marktegel och stenplattor i olika utföranden går lätt att hitta begagnat via blocket eller via lokala bygghandlar. Det finns med stor säkerhet en liten slant att tjäna på att satsa på second hand i stället för nytt.
Grussingel lätt att fylla på
Vid planeringen av en ny grusgång eller stenyta i trädgården är det viktigt att först bestämma vad det är för slags yta det är man ska göra om och vad man har där.
– Det kan vara bra att tänka på hur man vill röra sig på platsen så att stengångar och plattläggning kan underlätta för funktionen. Om det till exempel är biluppställning eller gång till entrén. Försök att tänka bort det befintliga och tänka på hur jag skulle vilja röra mig på den här platsen, vad känns praktiskt? Man kan fundera på hur man vill inreda eller disponera platsen. När man dragit de linjerna, då kan man fundera på vilka material som är lämpliga för att ställa bil, parkera cykeln eller sätta miljöhus.
För många är ljudet av grussingel under fötterna ett otroligt hemtrevligt knaster som även skvallrar om att någon kommer. Men det är kanske inte den mest praktiska ytan om man tänker placera ut sittmöbler, dra barnvagnar eller ta sig fram med rullstol då det lätt blir ett ojämnt underlag och svårt för hjulen. Dessutom vandrar singel ofta och hamnar inte sällan i gräsmattan eller på andra platser där man egentligen inte vill ha det.
– Samtidigt har det en fördel, det är lätt att fylla på eller om man behöver gräva en ledning är det lätt att komma åt, säger Maria Arborgh.
Stora plattor ger minst ogräs
Natursten med oregelbundna kanter ger också oregelbundna fogar och mer yta för ogräs – men är din målbild stenar med grönt emellan är det förstås inget problem.
– Ju mer fogar, det vill säga mindre sten ju mer ogräs blir det än om man har större ytor. Ju mindre stenar eller plattor desto mer ogräs.
Foto Krook & Tjäder, TT
LÄS MER:
Imke Janoschek: Därför är trädgården den nya statuscykeln