Tina Hellberg: Så lyckas du med nyårsdukningen
En storslagen nyårsdukning ska vara just det – storslagen. Inredningsstylisten Tina Hellberg delar med sig av sina bästa tips!
Den nya året är snart här! För att göra både slutet av 2017 och starten av 2018 minnesvärd gäller det att satsa på nyårsdukningen. Därför har Residence tagit hjälp av den uppskattade stylisten och inredaren Tina Hellberg.
Vilken är årets största dukningstrend?
– Mindre varmrätter vilket leder till friare dukning och fler och mindre fat och skålar per person. Dessutom är dukningarna mindre statiska. Uppläggningsfat är helt rätt. Det är otidsenligt att äta en stor köttbit, grönsaker får däremot ta större plats.
Vilket är ditt bästa tips för en snygg dukning?
– För vardagsmiddagen är tända ljus ett måste, gärna också en enkel växt eller blomma. Lägg besticken rakt och på rätt ställe och ordna sakerna i en viss ordning, ungefär som om du komponerade ett stilleben. Ett litet saltkar med flingsalt och en vattenkaraff visar omtanke. Vid fest är gästerna i fokus, då är ljuset viktigt! En ljusstake med plats för flera ljus, gärna handstöpta i någon ton som till exempel svagt honungsgult. En kombination av värmeljushållare och enstaka ljusstakar ger ett varmt och fint sken vid bordet. Textilier som servetter och ett draperat tyg gör dukningen extra fin.
Vad dukar du med själv?
– Bestick har jag i två uppsättningar, dels den relativt nytillverkade serien Paris av David Mellor, dels blandade äldre silverbestick som jag hittat, fått eller köpt genom åren. Behövs skarpare matknivar kommer Opinelknivarna fram.
Vad gäller porslin alternerar jag vitt benporslin av Conran för Wedgwood och Rörstrands Ostindia samt hantverk av till exempel Barbro Johansson. Glas och karaffer har jag i mängder från Carina Seth Andersson till Ittalas Kartio och Orrefors Merlot.
Hur lyfter du dukningen på fem röda?
–En solitär hög och snirklig kvist i en passande vas eller karaff.
Blommor på bordet?
– Alltid! Själv har jag årstidsbundna växter som jag plockar i skogen, parken eller i min trädgård. Jag brukar faktiskt ha en sekatör i väskan!
Din bästa vinterdekoration?
– Just nu är jag inspirerad av den japanska blomstermästaren Toshiro Kawase. Använd mossa, nyponkvistar, kottar, fröställningar, en- och tallkvistar, i kombination med någon köpt snittblomma.