Tre experter om inredningstrenderna 2023
Vad kommer att hända framöver – i våra hem, på jobbet, på jorden? Vi frågade tre stilpåverkare om vad de tror på.
Christian Halleröd, arkitekt
Vilka övergripande trender ser du inför 2023 när det gäller inredning, arkitektur, boende?
»Det är en spännande tid framöver, där det känns som om ett skifte är på gång med otroligt många nya unga kontor. De gör bra projekt vilket kommer synas ännu mer framåt.«
Åt vilket håll går du i din verksamhet?
»Färre och bättre projekt! Ett bra projekt vi har gjort nyligen är Sana labs kontor, det är ett inte så traditionellt kontor. Vi har byggt ett vardagsrum och ett stort kök på kontoret. De anställda på det företaget äter nästan varje dag lunch och middag ihop. Det är alltid folk på på kontoret. Det finns en väldigt stor lounge där folk sitter och jobbar. Många på Sana labs kommer från USA eller andra länder, de har ingen koppling till Stockholm och deras sociala liv utspelar sig därför på jobbet. De vill hänga på jobbet. Det blir som ett hem för runt 50 personer. Det är det som är intressant. Vi har även gjort ett terum i källaren med keramik från Calle Forsberg och Mats Svensson till exempel. Där sitter man bara och snackar. Där får man inte ha med sig datorn.«
Vem eller vad inspirerar dig just nu?
»Jag blev väldigt inspirerad av konstnären Andra Ursuta från Rumänien när vi såg en utställning av henne nyligen. Jag är även otroligt imponerad av Christopher Robin Nordström, alias @TokyoBuild som håller på att återskapa en inredning vi nyligen gjort. Det är Totême-butiken i New York som han bygger som en miniatyr, som Totême ska använda till sin julskyltning i butiken i Stockholm. Det är bland annat även Ray Atelier som håller i det.«
Vad är det du läser eller lyssnar på just nu?
»Fredrik Strage sa nyligen att ungdomarna borde lyssna mer på Wu Tang Clan, så jag drar mitt strå till stacken och lyssnar extra noga. Läser just ju Ryozo Miki, keramikern av författarna Petter Eklund och Love Jönsson.«
Michael Elmenbeck, gallerist
Vilka övergripande trender ser du inför 2023 när det gäller inredning, konst, arkitektur, boende?
»Mera färg, mera natur, mera sofistikerad lyx och allt made by hand om möjligt. De som har råd att välja eller kunskap att vara kräsen vill ha något unikt som är skonsamt för miljön och gärna producerat av lokal skickliga hantverkare. Konsten för väggen blir äntligen i mindre format, och utomhus på tomten eller vid poolen placeras stora skulpturer i brons. Hemmet fortsätter att vara ens viktigaste och största investering, såväl ekonomiskt som emotionellt och oavsett räntor som stiger eller börskurser som sjunker.«
Åt vilket håll går du i din verksamhet?
»Vi fokuserar på att vara än mer snabbfotade när det gäller att uppmärksamma tendenser inom konsten, nya namn, nya trender, nya kommunikationssätt … Och schizofrent nog samtidigt att jobba mer långsiktigt och med tidlösa rekommendationer och konstnärer för våra samlare och uppdragsgivare.«
Vem eller vad inspirerar dig just nu?
»Fortfarande Instagram där jag hittar den nya konsten, de nya formgivarna och de mest kreativa människorna i sina studior. Här får man ofta i realtid se deras skapelser månader innan de visas upp på gallerier, catwalks eller mässor. Som stad är det Seoul och Los Angeles. Här samsas urbana nymodigheter med ännu mer uppdaterad tech vilket gör modet, konsten, formen, människorna till de mest inspirerande.«
Vad är det du läser eller lyssnar på just nu?
»Lyssnar på vad Peter Marino säger om inredning och drömmer om att Vince Clarke ska ansluta som tredje medlem i Depeche Mode.«
Kristina Tjäder, VD och medgrundare av Ekbacken studios, styrelseledamot och grundare av House of Dagmar
Vilka övergripande trender ser du inför 2023 när det gäller inredning, arkitektur, boende?
»En trend jag ser för 2023 är innovationer och intresset att hitta nya metoder för tillverkning av produkter och material.«
Åt vilket håll går du i din verksamhet?
»Ekbacken studios är ett relativt nystartat designbolag som strävar efter att utmana det traditionella sättet vi ser och konsumerar lyxprodukter på. Vi tar andras skräp – fisknät – och förädlar det till högkvalitativa design-objekt och kan på så vis skapa en bättre framtid utan att göra stora avtryck på klimatet. Jag har tidigare varit kreativ chef på House of Dagmar i 17 år, nu har jag dragit mig tillbaka lite där ur den operativa delen, och är kvar i styrelsen.«
Vem eller vad inspirerar dig just nu?
»Givet min bakgrund från modebranschen, som utbildad designer och herrskräddare, är form i kombination med material något jag går i gång på. Jag inspireras väldigt mycket av hur man kan få teknik och material att dansa på ett naturligt sätt. Inspireras av själva tekniken i sig, vad man kan och inte kan göra. Samarbeta med tekniken. Kan man tekniken så kan man påverka formen mycket mer. På Ekbacken studios gör vi möbler av fisknät från havet. Där finns det mycket inspiration, snäckor och vattendjur som organiskt rör sig i vattnet. Naturens egna former är de som håller längst.«
Vad är det du läser eller lyssnar på just nu?
»Jag lyssnar nästan alltid på musik och gillar att blanda, det kan vara olika från dag till dag efter behov och humör, det svänger mellan klassiskt, R&B, pop/rock och franskt smörigt som Serge. Jag brukar nästan alltid läsa två tre böcker parallellt men den senaste tiden har jag inte läst någonting alls, jobbet slukar all min uppmärksamhet.«