Julkaka med valnötter och rom
Du behöver:
1 sockerkaksform (ca 2 liter), eller två mindre formar
Ingredienser:
3 dl valnötskärnor
2 dl socker
80 g smör
1 msk honung
3 ägg
3 msk mörk rom
1 nypa salt
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk vaniljextrakt
0,75 dl vetemjöl
0,5 dl maizena
1 tsk bakpulver
Apelsinglasyr:
4 dl florsocker
3 msk färskpressad
apelsinjuice
Så gör du:
1. Smörj och bröa en sockerkaksform.
2. Kör valnötter i mixer till grovt mjöl. Blanda sedan socker och valnötsmjölet. Tillsätt smör, honung, ägg och rom under omrörning.
3. Blanda ner salt, kanel, ingefära och vaniljextrakt.
4. Häll vetemjöl, maizena och bakpulver i en annan bunke och blanda samman.
5. Tillsätt torrvarorna till smeten. Blanda försiktigt samman och häll sedan i sockerkaksformen. Baka i mitten av ugnen i
ca 40 minuter. Låt svalna.
6. Häll florsocker i en bunke, tillsätt apelsinjuicen och vispa samman med en elvisp.
7. Ringla över kakan. Låt stelna innan du skär upp.
Recept och styling: Linda Lundgren
Foto: Roland Persson
Styling: Fat, Garbo. Interiorglas, Weck. Sked, Artilleriet.