Keramikern Ida Svärdströms tre bästa tips – så börjar du dreja i vår
Keramikern Ida Svärdström föll handlöst för keramiken för tre år sedan. Här är hennes bästa tips för hur du kommer igång med keramikdrömmarna.
Tidigare i veckan kunde vi läsa om Ida Svärdströms drejarstudio i Dalarna där hon beskrev känslan av att falla handlöst för leran, och drejningsprocessen:
»Det var magiskt. Det är något speciellt med lera. Den har sin egen långsamma tid. Den är lugnande, det är det jag gillar med den. Men det var skitsvårt att dreja. Jag försökte göra en mugg, men det blev en saltskål.«
Trots att Ida bor på en gård i Falun så är hennes keramik inte dalaromantisk, snarare gör hon kollektioner som är minimalistiska och strama – eleganta, helt enkelt. Vi frågade Ida om hennes tre bästa nybörjartips för den som vill ge sig in i keramikens värld.
Studera mera!
»Om man vill lära sig dreja och hålla på med keramik kan man kolla runt där man bor om det finns något studieförbund som har keramikcirklar. Dessa cirklar är ofta mycket billigare att gå än en kurser och pågår vanligen under en termin istället för ett par gånger«.
Omfamna lugnet
»Känn lugnet. Det är svårt att lyckas dreja i början om man har tankarna på något annat, vilket är det häftiga med leran. Har man tankarna någon annanstans än på det man gör går det ofta inte så bra i början, man måste ha fullt fokus. Leran har dessutom något lugnande över sig som gör att hjärnan får slappna av från vardagens stress«.
Blocket är din vän
»Håll koll på Blocket om du är intresserad av att köpa egen drejskiva. Jag köpte min i princip nya drejskiva där. Däremot valde jag att köpa en ny ugn för att ha större chans till lyckade och smidiga ugnsbränningar. Keramikugnar har dessutom en låg värdeminskning vilket gör att det är väl investerade pengar«.