Kika in i antikdrottningen Liza Laserows hem i Amsterdam

Sedan barnsben har inredningsdesignern och entreprenören Liza Laserow varit omgiven av antikviteter. Hon väljer att ge dem nytt liv genom att införliva dem i sparsmakade inredningar. Hennes och maken Fabians hem i Amsterdam är det perfekta exemplet.

Annons
Kika in i Liza Laserows hem i Amsterdam
Kika in i Liza Laserows hem i Amsterdam
1:17

Liza Laserow arbetade som jurist på Manhattan, för många den verkligt sanna drömmen. Men snart insåg hon att det inte alls var drömmen för henne, åtminstone inte jobbmässigt.

»Världen jag levde i var inte tillräckligt kreativ. Jag var inte fri. Jag kände mig fångad i den rigida arbetssituation jag befann mig i«, säger Liza.

Nordic knots matta Lux 2 är handknuten av nyzeeländsk ull. Soffa Chemise av Piero Lissoni för Living divani. Inramat fotografi av Åke E:son Lindman. Vägglampa CP-1 av Charlotte Perriand.  

Det var i samband med den insikten som hon för första gången förstod varför hennes föräldrar valt att driva egna företag under hela hennes uppväxt.

»Jag begrep att livet som entreprenör skulle ge mig frihet att ha full kontroll över min egen tid och inkomst.«

Annons

Entreprenörskapet har Liza följaktligen i blodet. Hennes mamma, Karin Laserow, lämnade tidigt sitt arbete som sjuksköterska för att starta eget och göra karriär som antikhandlare, pappa drev också eget. Liza kände sig manad att följa föräldrarnas exempel. Så i stället för att tacka ja till ett nytt finansjobb som hon redan hade blivit erbjuden, valde Liza att hoppa in i mamma Karins verksamhet för att etablera den familjeägda antikhandeln Laserow i New York.

Stolar DSR av Charles och Ray Eames för Vitra. Matta Båstad från Nordic knots.  
Det antika matbordet i trä är dukat med tallrik i tenn från 1700-talet, ett grönt kristallglas och en ljusstake i sten från 1700-talet. Målningen är från 1600-talet.  

Trots att Liza drog i gång från grunden på en ny kontinent – »jag kände mig som en dammsugarförsäljare som kallringde inredare« – så etablerade hon snart ett troget klientel tack vare sin djupa kunskap om antikviteter, som hon fått genom att ha varit omgiven av dem sedan barnsben. Att Laserow dessutom var en av de första leverantörerna som erbjöd svenska antikviteter på den amerikanska marknaden ledde till bråda dagar för Liza.

Annons

För ett tiotal år sedan frågade en kund som just köpt hus i Falsterbo om hon fick anlita Liza för att inreda det nya familjehemmet.

»Jag hade ingen tidigare erfarenhet av att inreda professionellt, men tänkte lite halvnaivt att det inte kunde vara rymdforskning«, säger Liza.

Uppbackad av ett starkt team av duktiga hantverkare skred hon till verket med projektet.

»Min idé var att ta the Hamptons till Falsterbo och jag valde att arbeta mycket med bredrandiga tapeter, valnöt och vackra linnetyger.«

»Köket som fanns här när vi flyttade in var obrukbart. I de två små ugnarna hade det på sin höjd fått plats en vaktel. Köket var det enda vi gjorde om från grunden.«  

Trots att hennes estetiska fingertoppskänsla har förfinats och hennes färdigheter vässats under de senaste tio åren, la detta första projekt grunden för en designfilosofi som hon fortfarande tror på och arbetar efter. I sina inredningsuppdrag för både privata och kommersiella kunder använder Liza uteslutande material som blir vackrare med tiden. Naturliga textilier, massiva träslag, natursten och olackerade metaller utgör en grundpalett för hennes projekt.

Annons

Antikviteter spelar också en avgörande roll i de eleganta inredningarna. »Ett hem utan äldre objekt har ingen själ«, påstår hon.

»Jag älskar att kombinera extremt minimalistisk italiensk belysning med barockens tunga och dramatiska möbler. Det är i mötet mellan gammalt och nytt som de individuella objekten får utrymme att verkligen komma till sin rätt.«

Allmogeträbänk från 1800-talet och stenfat från 1700-talet. De skira draperierna är från Astrid.  
Italiensk marmorbyst från sent 1800-tal.  

Baserat på hennes eget sökande efter prisvärda mattor av hög kvalitet att inkludera in sina inredningar grundade Liza, tillsammans med maken Fabian Berglund – en Brommakille hon träffade i New York-vimlet – och hans serieentreprenör till bror Felix, Nordic knots år 2016. Mattorna, som designas i Sverige och handknyts av nyzeeländsk ull av hantverkare i Indien, har blivit en hit på den amerikanska mattmarknaden.

Annons

»Just nu håller vi även på att ta fram en serie mattor som tillverkas av återvunnen PET. De blir minst lika mjuka som våra andra mattor«, lovar Liza.

Den norska puderstolen är från mellan 1770 och 1785. Textilier från Astrid.  

Att sitta på tre stolar samtidigt – som antikhandlare, som inredare och som mattillverkare – avskräcker henne inte. Hon ser dem som parallella, delvis överlappande spår som har sin grund i de inredningar hon skapar.

»Äntligen är Sverige moget för inredningsarkitekten«, säger Liza, som under de senaste åren börjat längta hem till fosterlandet.

»Tidigare var inredare inget yrke i Sverige. Alla designade sina egna hem. Jag tror det är av samma anledning som folk fortfarande skäms över att ha städerska – det anses inte vara okej att betala för en tjänst som man egentligen kan utföra själv. Men tack vare influenser utifrån har det nu blivit accepterat.«

Nattygsbordet är målat i Laserow black, en färg som tagits fram av Laserow. Bordslampa Daphine av Tommaso Cimini för Lumina. Sängkläderna är specialtillverkade, Rogers & Goffigon.  

Trots att Stockholm ständigt drar, valde Liza och Fabian att göra en avstickare till Amsterdam, där Fabian 2017 blev erbjuden rollen som chief creative director på en reklambyrå.

Annons

»Det enda vi tog med oss från New York var några få antikviteter och en Marcel Breuer-stol. Jag längtade efter att börja om från noll, skapa ett hem utan estetiska kompromisser precis så som vi tänkt det«, säger Liza, som kunnat välja och vraka bland godbitarna i Laserows gedigna kollektion av antikviteter när hon skapade deras hem i Nederländerna.

»Till en början var vi sugna på ett mysigt kanalhus mitt i Amsterdam. Vilket går bra när man som jag är 157 centimeter lång. Men är man 190, som Fabian är, så skrapar huvudet i taket.«

Tegelstens­fasaderna med de välvda entréerna är ett vanligt inslag i Amsterdams stadsbild.  

I stället blev det ett 120 kvadratmeter stort ombyggt gatuhus skapat av två sammanslagna gatuhus med dubbel bredd på rummen och sex stora fönster som sträcker sig från golv till tak, vilket ger ett fantastiskt ljusinsläpp.

Annons

Färgskalan i lägenheten är svart, vit och beige och huset ligger ett stenkast från Vondelpark, Amsterdams svar på New Yorks Central Park, och är parets europeiska bas. Lizas inredningsfilosofi är tydlig här: I en modern, luftig och elegant våning står en rustik träbänk, en italiensk marmorbyst från sent 1800-tal och ett par gustavianska taburetter i originalskick sida vid sida med designklassiker gjorda av Charlotte Perriand och Le Corbusier. Så kallade negativa ytor används för att ge varje valt objekt plats att andas, för att skapa ett balanserat och harmoniskt uttryck.

»Antikviteter är till för att användas, och ger hemmet en atmosfär. Vi har ett land med så otroligt rik kulturhistoria. Varför inkorporerar vi inte den i våra hem?« Liza funderar ofta påvarför vi svenskar väljer att inreda precis som grannen.

»Homogena miljöer där allting är familjärt utmanar ingen. Jag tycker att det är mångfalden som gör att något blir riktigt intressant. Jag ser så fram emot att visa att antikviteter inte är något som behöver kännas dammigt utan är riktigt jävla chict!«

Annons

LIZA LASEROW

Ålder: 38

Bor: I ett ombyggt gatuhus mitt i Amsterdam tillsammans med maken Fabian sedan 2017.

Gör: Handlar med antikviteter och utför inredningsuppdrag för Laserow. Driver även mattföretaget Nordic Knots.

Aktuell med: Nordic Knots har just lanserat kollektionen Dunes. 

Text: Micha van Dinther

Foto: Erik Lefvander

LÄS MER: 
Från London till Hornstull – kika in i arkitektparets färgstarka våning

Skulptören Lena Lervik: ”Klart man kan göra konst bakom köksgardinen”

Sofia Tufvassons keramik gör succé

Publicerat 28 februari 2020
Annons