Det doftar tjära och rosor vid Carl Eldhs ateljé. Bara några steg från trafikbruset vid Norrtull ligger det lilla ateljémuseet, inbäddat i Bellevueparkens grönska. Det är en lantlig oas med August Strindberg i brons, nonchalant lutandes mot en skärgårdsklippa, en av Eldhs kända skulpturer.
Bland klippor, buskar och dammar ligger ateljén som ritades av Ragnar Östberg och uppfördes 1918–19. Här inne öppnar sig en gåtfull värld av gipsstoder, statyer och skisser i ett underbart ljus genom höga fönster. Det mesta står som det gjorde för drygt 60 år sedan. Carl Eldh (1873–1954) var en av de stora svenska skulptörerna under 1900-talets första hälft.
Hans skulptur Ungdom står i många stadsparker och de hjälteladdade tolkningarna av Engelbrekt, Branting och Linné har präglat generationer. Men det är ljuset och detaljerna som fascinerar mest: modellen till Ett minne, den snabba synen av en kvinnas spöklika ansikte i Paris 1901 eller »rotundan«, ett trivsamt runt rum med dagbädd, askfat, kompisarnas tavlor och vardagligt småkrafs. Dottern Brita öppnade ateljén som museum i Stockholm på 60-talet och drev det själv i 30 år.
Museet är öppet torsdagar till söndagar under september och oktober.
För mer info se eldhsatelje.se.
Text: Petter Eklund
Foto: Charlie Drevstam
Styling: Cecilia Tivar