Kika in i Gotlandsgården med anor från 1600-talet

När Sanna och Pontus Rönn köpte ett sommarhus på Gotland upptäckte de lämningar av ett boningshus från 1600-talet på tomten.

Annons

Blåsiga dagar har luften på södra Gotland en särskild sorts vithet. Det sägs att det är den kalkhaltiga jorden och luftfuktigheten från det omgivande havet som skapar det speciella gotländska ljuset. Ovanför flacka stränder och ängar kämpar flyttfåglarna med blåsten – vadarfåglar, gäss och änder som övervintrat på andra kontinenter och kommit hit för att häcka. De bygger sina reden bland stenarna och i skrevor i det vitgrå kalkberget, fossiliserade korallrev från ett grunt, tropiskt urhav.

Längre in övergår stränderna i ett kulturlandskap genomkorsat av grusvägar och låga murar. Här, i natur-, kultur- och fågelskyddsområdet på sydligaste Gotland, har Sanna och Pontus Rönn återuppbyggt en sedan länge riven 1600-talsgård.

Huset är byggt av lokala material och med traditionella metoder. Väggarna är av sten med puts på in- och utsidan. Till höger bakom det stora boningshuset skymtar det lilla stenhuset som Sanna och Pontus först köpte.  
Från gården har Sanna och Pontus tillgång till både de karga kalkstensstränderna i Hoburg på västra sidan och den sandigare kusten på östsidan.  
Annons

Byggmaterialen är hämtade från trakten och huset är uppfört med hantverksmässiga metoder. Sanna och Pontus kom till Gotland på 90-talet för att hänga med kompisar i mode- och filmbranschen. Snart hade de skaffat ett eget ställe.

»Vi hade båda växt upp i Stockholms skärgård, men vi var i tjugofemårsåldern och skärgården var för dyr för oss. Så vi köpte ett litet hus här som en gång hade varit en del av en gård«, berättar Sanna.

Pontus och Sanna Rönn.  

Kring det lilla stenhuset fanns lämningar av ett större bostadshus och en ladugård. Hos Pontus väcktes en dröm om att någon gång bygga upp det tidigare bostadshuset, så han började samla på sig kakelugnar, ornament i sten och annat byggmaterial. Eftersom det hade stått ett hus på platsen tidigare så fick de så småningom klartecken att börja bygga.

Annons

»Pontus satte i gång ett helt galet projekt. Han fick hjälp av hantverkaren Erik Larsson som byggde hela gården för hand, precis som man gjorde förr i världen, med 60 centimeter tjocka stenväggar och timmerbjälkar i taket som han själv huggit till«, berättar Sanna.

Grå soffa från Gervasoni och bockbord som Sanna satt ihop. Amfora av okänt ursprung. Matta från Turkiet där Sanna och Pontus hade hus tidigare. Skåp fyndat på Lauritz.  

Under sju åtta års tid växte först en bakstuga och sedan bostadshuset fram. Varenda dörr och golvtilja gjordes enligt konstens alla reglar av lokala hantverkare. Pontus letade fram information om gamla hus för att hitta förlagor till allt. Det var, som Sanna uttrycker det, »ganska långt från prefab«. Projektet följdes noga av länsantikvarien. När husen stod klara blev de omskrivna i lokaltidningen som den första nybyggda Gotlandsgården på 150 år. De tjocka stenväggarna är putsade på ut- och insidan, någon ytterligare isolering behövs inte. På bottenplanet ligger ett golv av kalkstensplattor i olika storlekar från Slite stenhuggeri. Första och andra våningen har massiva trägolv.

Annons
Sanna som är före detta krögare behöver ett rejält kök. Gasspisen från Falcon hade rätt mått. Köksbordet i ek är tillverkat av en lokal snickare. Stolar från Sannas stora Thonetsamling. Amerikanska industrilampor. Stengolv av plattor från Slite stenhuggeri.  

Sanna har låtit de enkla och vackra materialen sätta tonen för inredningen. De flesta möblerna har hon köpt på gårdsauktioner runt om på ön under åren som de bott här. Hennes kärlek till böjträmöbler från Thonet har också fått starkt genomslag.

»Det råder en enkelhet kring allting här. Vi har försökt samla vackra saker från Gotland. Min man är besatt av eldstäder och har köpt kakelugnar från olika gårdar på ön, som legat i lådor i väntan på att sättas upp. Två av dem är från 1700-talet. Vi har öppna spisar och kakelugnar i alla rum, plus en enorm bakugn som vi bakar pizza i«, berättar Sanna.

Annons
I hallen finns en av husets elva eldstäder. Det antika överstycket och den undre stenen tillhör Pontus hopsamlade fynd medan sidostyckena är nytillverkade. Stol från Thonet.  

När de satte i gång att bygga det nya bostadshuset var barnen fortfarande ganska små. Lagom till att det började bli klart började familjen också växa ur det gamla. I dag har två av barnen flyttat hemifrån och den yngste bor på internat på terminerna.

»Det var lite rörigt ett tag men det tog . I början satt vi i en ruin och fikade. Sedan fick vi väggar. I dag tillbringar vi alla större helger och lov här. Barnen tar med sig sina kompisar. Det är aldrig svårt att få med dem till landet.«

Annons

Med sin karga natur, sitt rika fågelliv och det gamla jordbrukslandskapet omslutet av hav har Sudret en helt unik karaktär. Sanna tillbringar så mycket tid som hon kan ute och njuter av allt. Gården ligger närmast öns östsida men de har också mark på västsidan. Beroende på hur vinden ligger väljer de antingen östra eller västra sidan för utflykter.

 
Vägen ner till havet.  
Djupa fönsternischer skvallrar om stenväggarnas tjocklek. Gammal gotländsk skål.  
Annons

»Vi skryter alltid om att vi har flest soltimmar per år, men det är otroligt blåsigt. Vi går långa promenader vid havet varje dag och har ofta picknick och grillar på stranden«, säger hon.

Lagar mat gör Sanna både privat och yrkesmässigt. Den som haft tillfälle att gå ut och äta kring Östermalm i Stockholm kanske känner igen henne från den trivsamma krogen Sannas, en bistro med fokus på ekologiskt och närodlat som hon drev vid Östermalmstorg fram till hösten 2016. Hon var också delägare i modellagenturen Mikas och arbetade under många år med att bygga internationella karriärer åt modeller som Isabella Scorupco, Elsa Hosk och Mona Johannesson. I dag driver hon och Pontus en agentur i filmbranschen.

Annons
Karmstolar köpta på Bukowskis.  

På sommarhalvåret öppnar hon på förfrågan upp en liten bed and breakfast på gården. Just nu har hon fyra rum, men på sikt blir det sju.

»En liten hotellverksamhet är vad jag vill syssla med i framtiden. Det finns inte så mycket hospitality här nere. Jag gör också catering, grillningar på stranden och annat«, berättar Sanna.

Hopplockad gotländsk kakelugn från 1700-talet. I alla rum står kopparbaljor för ved som Sanna köpt på antikaffärer i Gamla stan genom åren. Antik gotländsk stol.  

Pontus behöver naturligtvis ett nytt projekt nu när husen står i stort sett klara. Tillsammans med en trädgårdsarkitekt har han börjat anlägga en trädgård i anslutning till huset.

Annons

»Han planterar träd för kommande generationer. Det blir en fruktträdgård och en odling av kryddor och annat. Jag älskar vin och är utbildad sommelier. Mitt nästa projekt är att bygga en vinkällare med kryssvalv, steg för steg på samma sätt som med huset. Vi får se när det blir klart. Det hänger lite på när han som bygger har tid.« 

Susanna och Pontus Rönn

Ålder 51 och 53 år.
Bor Vasastan i Stockholm och södra Gotland
Gör driver en agentur i filmbranschen, The Talent Group. Sanna varit delägare i modellagenturen Mikas och drivit Sannas, en bistro på Östermalmstorg.
Aktuell med bed and breakfast på södra Gotland, öppen på förfrågan, www.sannasfamily.com

Text Anders Bergmark

Foto Mike Karlsson Lundgren

Styling Annaleena Leino

LÄS MER: 
Kika in i Malin Glemmes sagolika Gotlandshus

Åke Hällssons sommarnäste på Gotland – kika in

Arkitektritat sommarhus på Gotland – med magisk pool

Publicerat 17 juni 2020
Annons