Heta kvinnor på Bukowskis
I helgen kan du spana in förstklassig konst i Stockholm. Bukowskis Contemporary Art & Design visar verk från 80-talet, som är i ropet just nu. Dessutom finns det en tidigare okänd tavla av Marie-Louise Ekman...
Just nu pågår Bukowskis Contemporary Art & Design, en auktion med hög internationell nivå och med ett flertal formstarka konst-och designobjekt med ursprung i 1980-talet, decenniet som stod för en omvälvande kulturell utveckling och kommersialismens genombrott. Nu ökar konst och designföremål från 1980-talet i värde och är mer eftertraktade än någonsin. I auktionen visas verk av kända konstnärer som Andy Warhol, John Chamberlain, Jean-Michel Basquiat och David Hockney tillsammans med svenska förgrundsgestalter inom konst och design som Ola Billgren och Jonas Bohlin. De kvinnliga svenska konstnärerna och konsthantverkarna är rikligt representerade. Här syns verk av Linn Fernström, Marie-Louise Ekman, Helene Billgren, Lena Cronqvist, Nathalie Djurberg, Åsa Jungelius och Hanna Hansdotter. Verket Staden 1 av Marie-Louise Ekman visas offentligt för första gången och är inte tidigare känt.
Karin Aringer, specialist fotografi och samtida konst på Bukowskis.
Vad tycker du är starkast med 80-talets konstscen?
– Måleriet dominerade 1980-talet. Det var expressivt måleri gärna på stora dukar. I Sverige är Walldagruppen (Max Book, Eva Löfdahl, Stig Sjölund m fl) tongivande tillsammans med gruppen Ibid och konstnärer som Rolf Hanson och Cecilia Edefalk. Måleribegreppet breddas och flera konstnärer experimenterar med material i olika kombinationer, Martin Wickström är en av konstnärerna som arbetar på det sättet. Inom fotografi så löste fotografen Dawid upp gränsen mellan fotografi, skulptur och måleri med sina bilder i serien ”Arbetsnamn skulptur” och ”Rost”, säger Karin Aringer, specialist fotografi och samtida konst på Bukowskis.
Marie-Louise Ekmans Staden 1 har inte visats offentligt tidigare, utropad för 250 000 – 300 000 kr.
Berätta om Marie-Louise Ekmans verk Staden 1, vad jag förstått är det inte tidigare känt?
– Ekmans fina målning ”Staden I” har hängt hemma hos regissören Lars Forsberg sedan lång tid tillbaka. Forsberg och Ekman umgicks i samma kretsar vid tiden då målningen utfördes. Så vitt vi och säljaren vet så har den inte lånats ut till några utställningar under den här perioden och den finns inte heller avbildad i litteraturen. Det är alltid extra roligt att få arbeta med ett sådant här verk och att få presentera det för allmänheten för första gången. Både motivet och den pastellrosa ramen är väldigt typiska för Ekmans 1970-tal. Carl Johan De Geer har samtalat med Marie-Louise Ekman om ”Staden I” och skrivit en fin text till verket i vår katalog, säger Karin Aringer, specialist fotografi och samtida konst på Bukowskis.
Dessa starka svenska kvinnliga konstnärer och konsthantverkare! Vad vill ni lyfta med deras uttryck?
– Om jag ska välja några av de mest framträdande kvinnliga konstnärerna på den här auktionen så får det bli Marie-Louise Ekman, Cecilia Edefalk, Helene Billgren och Lena Cronqvist. Gemensamt för dem alla är att de hela tiden har lyckats hålla fast vid sitt eget uttryck. Ekman fann tidigt sin lite humoristiska och ibland provocerande bildvärld med ett antal figurer som är återkommande genom hela konstnärskapet. Även Edefalk har ett omisskännligt måleriskt språk där hon hittat ett antal favoritmotiv som hon undersöker i flera varianter. Billgren har en fantastisk kreativitet och precis som Ekman vågar hon arbeta med oväntade material och motiv på ett väldigt opretentiöst och ibland humoristiskt vis, hennes retrospektiv på Liljevalchs just nu visar hela hennes bredd som konstnär.
En del i Lena Cronqvists storhet ligger i att hon vågar bjuda på sig själv, vilket hon har gemensamt med de övriga tre. Hennes konstnärskap kretsar mycket kring barndomen och hennes eget familjeliv. Hon är inte rädd för att avbilda svåra perioder i livet samtidigt som hennes måleri känns väldigt lustfyllt. Hon är dessutom en väldigt begåvad skulptör, säger Karin Aringer, specialist fotografi och samtida konst på Bukowskis.
Åsa Jungnelius Snippan 10 000 – 12 000 kr.
Hanna Hansdotters Dripping print, 25 000 – 30000 kr.
Helene Billgrens På väg till landskap, 60 000 – 80 000 kr.
Lena Cronqvists sex flickor i brons är utropade för mellan 600 000 – 800 000 kr/st.
Jonathan Jahn, specialist design & modernt konsthantverk på Bukowskis.
– Åsa Jungnelius och Hanna Hansdotter hör till två av vår samtids mest intressanta formgivare. Båda jobbar huvudsakligen i glas och är båda kända för sina starka och personliga uttryck. Åsa Jungnelius var under 2000-talets början med och påverkade konsthantverkets position som konstform. Jungnelius verk har starka symboliska värden och hon har en tydlig agenda som får betraktaren i dialog med verken. Hennes objekt ifrågasätter sociala hierarkier, konstruerade könsroller och använde gärna stereotypa föremål och former för att diskutera deras värden och betydelse.
Hanna Hansdotter är nästa generations konsthantverkare med bakgrund från Konstfack där Åsa Jungnelius idag är en drivande kraft och lektor. Hansdotter har med traditionella tekniker skapat ett personlig och eget uttryck som bryter med tidigare formnormer inom glaskonsten. Hennes expressiva gränsöverskridande attityd representerar det faktum att konsthantverkare idag arbetar fritt med sina konstnärliga uttryck och Hansdotters skulpturer har snabbt placerat henne på listan över vår samtids hetaste och mest efterfrågade konstnärer.
Auktionen har flera unika och exklusiva verk av Jungnelius och Hansdotter som i flera fall finns representerade på museer. I Jungnelius fall säljs tre av hennes tidiga nyckelverk som ”Snippan” som endast finns i tre exemplar, ett unikt ”Lipstick” och en ”Storstake” som gjordes i två snarlika exemplar. Alla verk är blåsta och tillverkade av Jungnelius själv innan vissa av modellerna sattes i produktion hos Kosta Boda. Hansdotters objekt är från hennes stora genombrottsvisning som fick stor uppmärksamhet och blev en stor succé då alla verken sålde slut. Objekten finns i en upplaga av 2 exemplar, säger Jonathan Jahn, specialist design & modernt konsthantverk.
När är det visning och auktion?
Visning 7–11 november, Berzelii Park 1 i Stockholm Auktion 12 november, Arsenalsgatan 2 i Stockholm
Läs mer:
16 doftljus som sprider ljus i hemmet