Ingela Ihrman på Carl Eldhs ateljémuseum.

Förbjuden frukt – Ingela Ihrman på Carl Eldhs ateljémuseum

Köttiga fikon och enorma kaktusblommor intar Carl Eldhs museum under sommaren och ­skildrar ett slags efteråt. Här är allt du behöver veta om utställningen med verk av konstnären Ingela Ihrman, på Carl Eldhs ateljémuseum.

Annons
Konstnärernas trähus i skärgården
Konstnärernas trähus i skärgården
0:40

Sommarens stora utställning på Carl Eldhs vackra ateljémuseum i Brunnsviken i Stockholm bjuder på fem platsspecifika verk av konstnären Ingela Ihrman (född1985 i Kalmar). Hon har gjort sig känd för sina botaniska former, både som skulptör och performancekonstnär.

»Tidigare har jag letat efter sätt att återge något levande och juicy – ett nyutslaget kronblad, kroppens slem eller rosa tandkött. För att fånga upp hur jag upplever tiden i rummen på Carl Eldhs Ateljémuseum har jag istället velat gestalta ett slags efteråt. Jag har använt mig av material och tekniker som först är våta och sedan torkar – torkpapper, pappkassar, siden, bläck, vattenfärg, gelatin, stärkelseklister och fjolårsvass. Jag har haft lust att arbeta med mina händer och vara med i takt med att något växer fram. Kaktusblomman Nattens drottning är inte längre mjuk, våt och doftande som under blomningsnatten utan vissen och spröd. Frågan är väl om hon fortfarande är vacker?«, säger Ingela Ihrmann.

Annons

»Det kommer att bli ett oerhört spännande möte mellan Carl Eldhs skulpturer och Ingelas verk«, säger Sara Bourke, nybliven chef för museet sedan mars i år.

Konstnären Ingela Ihrman kommer att bjuda på en performance under sommaren, kanske att hon då är inne i fikonet?  Foto: VALDEMAR ASP

Utställning med Ingela Ihrman på Carl Eldhs ateljé

Inför utställningen har konstnären närmat sig Carl Eldhs ateljé utifrån arkitekten Ragnar Östbergs intentioner när han ritade byggnaden åt sin vän, en plats för arbete och vila. »Tanken på ateljén som ett stall och ett tempel har följt med under hela processen. Jag tycker det fångar precis hur det är att arbeta som konstnär– en blandning mellan att mocka skit eller stå i ett dammigt bås och äta havre dag efter dag och samtidigt vara i kontakt med något heligt. Ett sökande efter mening«, säger Ingela Ihrman.

Annons

Carl Eldhs ateljé stod färdig år 1919 med vitt skilda influenser från det romerska rundtemplet, grekiska kolonner och en fornnordisk gästabudssal. Den tjärade fasaden speglar den enkla 1700-talsgården bredvid – ett av Stockholms äldsta stall.

Fjädrar och tyg ligger utspridda i ateljén: Vad har försiggått? Ett party? Utställningen kretsar kring temat Efteråt.  Foto: VALDEMAR ASP

Ingela Ihrman är baserad i Malmö men har under vintern och våren 2023 varit stipendiat på Iaspis Konstnärsnämnden och huserat i en ateljé på Maria Skolgata i Stockholm. Hon representerade Sverige i Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2019 och är 2023 även aktuell med separatutställningen Nocturne på Gasworks i London samt öppnar en retrospektiv på Malmö konsthall i september.

Utställningen är curerad av Joanna Nordin och Caroline Malmström och produceras med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad och Pontus Bonnier.

Ingela Ihrman på Carl Eldhs Ateljémuseum pågår till den 1 oktober 2023. För öppettider kolla eldhsateljé.se.

Ingela Ihrman.  Foto: VALDEMAR ASP
Publicerat 27 juli 2023
Annons