Jesper Waldersten uppdaterar Bröderna Lejonhjärta – "Jag känner ett band med Astrid Lindgren"
Residence tog en pratstund med hyllade konstnären och illustratören Jesper Waldersten om processen bakom den nya tolkningen av Bröderna Lejonhjärta – och om bandet till Astrid Lindgren.
Det började med en filmidé och slutade med en helt ny bok. Eller, helt ny är den kanske inte. Nyutgåvan av Astrid Lindgrens folkkära klassiker ”Bröderna Lejonhjärta” har konstnären Jesper Waldersten illustrerat. Jesper hade lämnat illustrationsvärlden bakom sig men kunde inte tacka nej till erbjudandet om att skapa det visuella till boken som givit honom modet att konfrontera det mörka och titta in i Katlas öga.
»Bröderna Lejonhjärta har fått mig att vilja upptäcka det läskiga, istället för att gå ifrån det.«, berättar han för Residence.
Varför valde du att hoppa på det här projektet?
»Först tänkte jag ’aldrig i livet’. Jag som hade lämnat illustrationslivet bakom mig. Sen tänkte jag om och kände att jag ändå att jag ville göra det, fast på mitt sätt. Jag hade trots allt varit delaktig i filmprojektet som var första idén – att skapa en nyutgåva av filmen Bröderna Lejonhjärta. Där fungerade jag som en visuell sidekick som skulle skapa ett nytt bildspråk till filmen. Men hela filmidén lades på vänt och då kändes bokprojektet ganska så lockande.«
Jesper berättar om relationen till berättelsen och dess författare.
»När jag visade upp resultaten för Astrid Lindgrens familj blev de helt tagna. Ett av barnbarnen började gråta och sa ”detta hade Astrid älskat”. Då kändes det som att jag fick Astrids välsignelse. Någonstans så känner jag ett band med henne, vi båda utmanar genom att inte göra samma saker som alla andra.«
Hur känns det att ta sig an ett projekt som ligger så många nära hjärtat?
»Jag tyckte tidigt att jag hade hittat något speciellt, som jag idag är väldigt stolt över. Samtidigt är jag beredd på att många kommer tycka annorlunda. Att jag ändrar bilden av en klassisk berättelse. Ilon Wikland, som illustrerade bilderna till den första versionen, arbetade mer beskrivande i ett fågelperspektiv. Jag tänker ur Skorpans perspektiv och försöker reducera intryck istället för att addera. Jag vill inte måla någon på hornhinnan. Mina bilder är fria för tolkning och drömmar.«
Jesper vill genom sina bilder skapa en plattform för läsaren, ge några ledtrådar då och då. Men sedan är det upp till läsaren att själv tolka fritt.
»Tusen läsare kommer se det på tusen olika sätt. Vi har alla olika ryggsäckar som får oss att tolka saker olika.«
När visste du att ”såhär ska bilderna se ut”?
»När jag skapade Skorpans sjuka förtvinade ben. Jag förenklade bilden av benen och då föll resten av bitarna på plats. Skorpans ben fick vara min kärna som jag kunde gå tillbaka till när det blev för spretigt. För mig handlar det om att ha någon form av värdegrund som jag kan hitta tillbaka till. Att vara så ren och enkel som jag bara kan med de ljusa och mörka kontrasterna som tillsammans med linjerna i Katlas ögon guidar läsaren framåt.«
Tidigare har konstnären och illustratören vunnit priser världen över för sina illustrationer och sin konst. Han har en lång rad av utställningar bakom sig och har släppt flertalet böcker med sina verk. Processen i detta projekt beskriver Jesper som lång och komplicerad.
Vad blir nästa projekt?
»Nästa år kommer jag ställa ut på Fotografiska. Det blir en stor separat föreställning, men mer än så kan jag inte säga.«
Nyutgåvan av boken Bröderna Lejonhjärta släpps den 11 maj i tre versioner: en vanlig illustrerad textbok, en större utgåva där Jesper bilder kommer till sin fulla rätt samt en samlarbox med tre prints som kommer släppas i en begränsad upplaga. I samband med lanseringen visas också utställningen Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten på Kulturhuset i Stockholm från 25 maj till 16 september 2018, deras största utställning för i år.