Konstexperten tipsar – så lyckas du med konsten i hemmet som nybörjare.

Konstexperten tipsar – så lyckas du med konsten i hemmet

Det är otroligt spännande med konst och att utsmycka hemmet har fått större vikt för många under pandemin. Men hur ska man egentligen tänka när man köper konst för första gången? Och hur ska man sedan inreda med konsten?

Annons
Bli expert på att köpa konst med Carl Wilhelm Hirsh
Bli expert på att köpa konst med Carl Wilhelm Hirsh
1:42

Vi träffar Carl Wilhelm Hirsch för att tanka honom på våra frågor om konst i hemmet. Carl Wilhelm är mässchef för Affordable Art Fair, en mässa som arbetar aktivt för att sänka tröskeln in i konstvärlden och demokratisera intresset för konst. »Folk vågar inte alltid gå in på gallerier. Mässverksamheten och Affordable Art Fair är ett mycket mer casual koncept. Det är otroligt hög kvalitet på konsten. Det handlar i stället om att vi skapar en miljö som är tillgänglig för alla«, säger Carl Wilhelm.

Själv köpte han sina första konstverk på just Affordable Art Fair i Stockholm år 2013. »Konceptet har funnits sedan slutet på 90-talet. Hela grejen med Affordable Art Fair är att vi jobbar på att sänka barriären för folk ska våga ta sig in, på en marknad som historiskt har varit ganska elitistisk.«

Annons

I år är det dags för den nionde mässan av Affordable Art Fair är i Sverige. Mässan äger rum mellan den 14 och 17 oktober. Vill du köpa biljetter till mässan? Klicka här.

Hemma hos Carl Wilhelm Hirsch, mässchef för Affordable Art Fair. Naturlig belysning i vardagsrummet.
Hemma hos Carl Wilhelm Hirsch, mässchef för Affordable Art Fair. Mycket naturlig belysning i vardagsrummet.  

Hur ska man tänka som nybörjare när man köper konst?

Men hur ska man då tänka som nybörjare, eller förstagångsköpare, när man spanar efter konst till hemmet? Carl Wilhelm har tre tips som hjälper dig i konstdjungeln och som frodar ditt konstintresse.

Tips 1: Köp med hjärtat

»Det absolut främsta är att köpa med hjärtat. Det är du själv som kommer att titta på konsten varje dag. Den känslan som du får av att titta på ett verk, det är den du ska köpa«, säger Carl Wilhelm. Varför är det viktigast? Jo, för att utveckla sitt konstintresse måste det helt enkelt vara lustfyllt och prestigelöst menar Carl Wilhelm.

Annons

Tips 2: Övning ger färdighet

»Det är svårt att börja spekulera i konstvärlden som nybörjare, som förstagångsköpare. Att köpa ett verk är snarare ett första steg. Som med mycket annat, övning ger färdighet.«

Carl Wilhelm säger att Affordable Art Fair är ett väldigt bra ställe att öva, eftersom det bland annat finns ett pristak. Han berättar att de har konst i prisklasser mellan 700 och 70 000 kronor, så det finns helt enkelt något för alla plånböcker.

Tips 3: Man ångrar det man inte köper

»Det enda man ångrar är det man inte köpte. Om det var något konstverk som verkligen tilltalade dig, så är det det du kommer att ångra. Snarare än att du köpte någonting som du tyckte om, men som kanske inte utvecklar sig så du hade hoppats.«

Hur ska man tänka som nybörjare när man hänger konst?

Hur ska man då tänka som nybörjare när man tar in konsten i hemmet? Det beror givetvis på vad man vill ha konsten till. »Konst i sig är subjektivt. Är det, i betraktarens ögon bra, så ska man inte klaga på det. Jag brukar tänka att ”Är det bra för mig, så är det bra”.«

Annons

Tips 1: Var inte feg

Carl Wilhelms första tips är att släppa lite på tyglarna och testa sig fram. »Var inte feg för att låta verket ta plats«, säger han. Om man vill att ett konstverk ska bli ett samtalsämne i rummet och verkligen synas, så får måste man ge det plats.

Tips 2: Ge konsten plats

Han fortsätter på samma spår med sitt nästa tips. »Man ska akta sig för att ha alldeles för stort på en vägg som inte kan hantera det. Då kan konsten, en för stor tavla, göra att ett rum känns mindre än vad det faktiskt är.«

Fundera kring möbleringen runtomkring verket. Placera exempelvis inte möbler framför verket och fundera på vilka ljuskällor som finns att tillgå.

Tips 3: Belysning, belysning och åter belysning!

»Arbeta mycket med belysning och punktbelysning för att lyfta verket. Det är viktigt med all konst, att den inte hamnar i skuggan eller i skymundan. Bra belysning kan lyfta både rummet i sig och konsten.«

Annons

Tips 4: Tänk symmetri

»När man tänker på hängning ska man tänka symmetri. Symmetri är väldigt behagligt. Om toppen på alla tavlor hänger i olika höjder, så kan det vara obekvämt för ögat. Tänk symmetri i underkant eller i överkant«, säger Carl Wilhelm.

Tips 5: Väggfärg

Traditionellt sätt så ser man ofta konst på vita väggar. Personligen tycker Carl Wilhelm att det är roligare att jobba med färg, men menar på att det kräver lite mer eftertanke hos den som hänger konsten. »När man säger konst på vita väggar så tänker man på de här kritvita, museumvita, och det blir lätt lite stelt. Det blir kanske lite svårare att jobba med färg, eftersom vissa verk kanske inte passar till vissa färger. Det kan med andra ord vara lite svårare att hitta något som passar om man jobbar i färg.«

Kan det förhöja konsten? »Ja, både vita och färgade väggar kan absolut förhöja konsten. Det beror på matchningen mellan verket och väggen. Huruvida de speglar varandra«, avslutar Carl Wilhelm.

Publicerat 05 oktober 2021
Annons