Konstnären Clara Hallencreutz ställer ut i Boston – se hennes nya kollektion här
Clara Hallencreutz utmärker sig genom sin okonventionella stil och val av material. Vi ställde 6 frågor till artisten som just nu är aktuell med en utställning på anrika DTR Gallery i Boston.
Vad kommer du att visa på DTR Gallery?
– En färgglad cocktailblandning. Det kommer vara mycket från min nya serie Digestible Art, där jag har använt 2000 sprayfärgade mackor för att återskapa mästerverk från olika konstepoker som en slags matig pixelerad utgåva. Det kommer också att finnas en del från serien Wet Paint, där jag utforskar det återkommande använde av flora i konst. Här låter jag varje blomma representera ett penseldrag och genom att sänka ner installationen i vatten skapa vågor och bubblor illusionen av rörelsen i penseldragen. Sedan finns det ett antal andra gamla och nya verk som galleriet har valt ut.
Hur skulle du beskriva din stil?
– Fotograferade installationer som svävar mellan det familjära och det surrealistiska. Min konst är färgstark, konceptuell och demokratisk. Jag vill skapa konst som kan väcka nyfikenhet för det ordinära och jag vill att betraktaren oavsett bakgrund, ålder och kön ska kunna uppleva verken utan krav på att läsa på eller att förstå. Det finns alltid budskap och referenser gömda bakom den estetiska ytan men jag tror att det är lättare för åskådaren att relatera till dessa om han eller hon i första hand känner sig inspirerad. Serierna Planet Plant och Global Rooth är porträtteringar av något som jag upplever som vår tids största dilemman men verken är inte skrämmande eller fördömande utan vackra och ljusa. Emellanåt kan ett lekfullt sätt att illustrera något alarmerande vara enklare att ta till sig när en kritisk väg ibland kan vara paralyserande.
Vad är din bakgrund?
– I gymnasiet gick jag naturlinje med konstinriktning och var fast besluten att jobba vidare med just den kombinationen. I väntan på att min första termin på arkitekthögskolan skulle börja, så åkte jag till Australien för att studera fotografi i ett halvår. Men jag fastnade och stannade i fyra år för att ta en kandidat i fotografi vid Griffith University. Från början var det fotojournalistik som fick mig att fastna men i slutändan valde jag commercial photography som mitt huvudämne. Jag tycker att studioarbetet påminner om måleri, det känns som en tom canvas där man har fullständigt kontroll över processen. I dag ser jag mig ser främst som konstnär. Konceptet, planeringen, konstruktionen av installationerna och måleriet är det jag lägger tyngden på. Men slutprodukten är alltid fotografi, en väldigt liten del av själva avbildningen, men fortfarande väldigt kär.
Vad inspireras du mest av just nu i form av material, former och färger?
– Just nu dras jag till en dovare färgskala med mjukare toner med några starkare accenter. Materialval består som vanligt av en ganska udda sammansättning. På min obehagliga inköpslista står det: betong, gelé, skelett, is, ballonger, socker, gräs, tjära, och skaldjur.
Hur ser processen ut från idé till färdigt konstverk?
– För mig är inspiration ett ständigt pågående och aktivt sökande. Jag är alltid fullproppad av görliga och omöjliga idéer. Kanske mest omöjliga. Jag sätter oftast igång snabbt men tar lång tid på mig att färdigställa ett verk. Jag planerar mina projekt minutiöst, vänder, vrider och testar. Ofta ger jag upp av tristess, tvivel, resurs- eller tidsbrist men alla projekt leder mig vidare. Tack vare allt planerande och testande kan jag i den verkställande fasen vara lekfull och öppen för nya idéer. Jag läste igår att Hemingway hade förklarat att han skrev berusad och rättade nykter: För mig är det tvärtom; jag är skärpt i första skedet och ohämmad i sluttampen.
Berätta om dina kommande projekt!
– Jag ska jobba vidare med mina färgade mackor men har också börjat testa mig fram med isskulpturer och djurmönster.
Var kan man köpa din konst?
– Mina verk säljs på DTR Modern i Boston, Washington, NYC, och Palm Beach, GKM Gallery i Malmö och hos Mouche Gallery i Los Angeles och Hawaii.
Här hittar du Claras hemsida.
Läs mer:
Spana in Bukowskis största auktion för samtida konst