Titta in hemma hos konstentusiasten Henrik Kanekrans

Konstexperten Henrik Kanekrans bor i en gul 20-talsvilla i Stocksund fyllt med unika konstverk.

Annons

Intresset för den personliga konsten har aldrig varit större. I takt med att allt fler upptäckt konstens möjlighet att skapa unika rum, väljer många bort att pryda hemmets väggar med massproducerade printar. De vänder i stället blicken mot enskilda konstnärer och gallerier för att få inspiration.

Den ökade efterfrågan märks inte minst av på alla de företag, specialiserade på att erbjuda unik modern konst, som på senare tid poppat upp i Sverige.

Att konst är svårtillgängligt och bara förunnat några få, är en föreställning som Henrik Kanekrans vill motbevisa. Därför grundade han 2013 den digitala tjänsten Artworks, som kontinuerligt bidrar med aktuella konsttips till Residence läsare.

Artworks är en app och webbsida som kopplar samman köpare och säljare av konst på förstahandsmarknaden. Här kan man ta del av pågående konstutställningar och gallerier på en och samma plats – och ambitionen är att bli konstvärldens svar på Hemnet.

Annons

– För oss handlar det om att göra det lätt och roligt att upptäcka konst, och att enkelt kunna dela med dig av sina upplevelser till vänner och bekanta. Det blir roligare för dig, galleristen och konstnären om fler upptäcker och uppskattar konst, säger Henrik.

Hemma i 20-talsvillan i Stocksund samsas familjen med en salig blandning av verk från etablerade som nya förmågor från världens alla hörn.

Stor målning av danska Ditte Ejlerskov och ett av LG Lundbergs klassiska stängsel från 70-talet.  
Tygverk från en resa i Kenya. På skrivbordet konstverket pusselbiten av Hildigunnur Birgisdóttir.   

Hur ofta byter ni konst hemma?

Annons

– Det är sällan att vi byter ut. Däremot händer det att vi flyttar runt. Något nytt som kommer in hemma som behöver plats, eller att vi tycker att något passar bättre någon annanstans. Skulpturer brukar flyttas runt en del när någon av oss är ensam hemma, eller om fyraåringen lämnas ensam i ett rum för länge. En gång hittade vi en liten skulptur av konstnären Johanna Karlsson bakom soffan i vardagsrummet, som vanligtvis står i en av bokhyllorna.

Trädskulptur av Johanna Karlsson.  
En vägg fylld av gamla minnen och fynd.  

Hur skulle du beskriva er inredningsstil?

Annons

– Engelsk bohemisk med modern konst. Mycket textil, kelim-mattor, krukväxter, kuddar och små prylar, böcker och accessoarer från resor, släkt och familj. Men också klassiker från Svenskt Tenn, gustavianska stolar och Ikea. Och självklart konst, konst och åter konst.

Skulptur av Roger Hansson, Lena Cronqvists målning ”Två flickor med mamma”. Skåpet är från Indien och tavlan över skåpet av konstnären Timothy Crisp.  
Hunden Lucie i vardagsrummet där det hänger verk från amerikanskan Amy Feldman (till vänster) och Helene Billgren (till höger). Bord och soffa från Svenskt Tenn.  

Vilka konstnärer inspirerar dig mest?

Annons

– Det är alldeles för många. I och med all den exponering jag får via Artworks, går det nog inte en dag då jag känner att någon eller något inte tilltalar mig på ett eller annat sätt. Svenska konstnärer som jag för tillfället har på näthinnan är Sara Nilsson, Kristoffer Zetterstrand, Roger Hansson, Ilja Karilampi, Ida Persson, Sara Elggren, Mattias Bäcklin, Maria Boij och Klas Hällerstrand.

BB5 av Sara Elggren.  
Döskalle av den mexikanska konstnären Gregorio Barrio.  

Vad är dina bästa tips om man vill inreda med mer konst hemma?

Annons

– Våga köpa det du gillar, det är ditt hem. Köp inte ett konstverk för en specifik vägg eller plats, konsten kan man alltid flytta runt och göra eller hitta plats för. Man ångrar väldigt sällan, om någonsin, ett konstköp så länge du köper med hjärtat.

Grön tavla i barnrummet av Denise Grünstein.  
Köket är bland annat dekorerat med en hängande dödskallelampa av Jan Håfström och en tavla som den engelske konstnären Nick Goss målade till omslaget av första numret av Artworks Journal. Vitrinskåpet är arvegods från Norrland.  

Vad har ni på gång på Artworks nu?

Annons

– Under 2017 gick vi från att agera “inkastare” och driva fotgängare till att mer aktivt hjälpa gallerier och konstnärer att hitta nya kunder och driva försäljning. Vi gjorde också några nedslag i den verkliga världen, där vi var med och skapade utställningar. Under 2018 kommer fokus ligga på att locka fler besökare till sajten och öka försäljning, samt skapa nya och fler mötesplatser där fler kan ta del av konst, särskilt för en ung och medveten publik.

Rufus cloud av Josefin Eklund.  

Styling: Anette Mörner

Annons

Foton från hemmet: Fredrik Sweger

Läs också:

5 konstutställningar att besöka i vår

De lanserar konstplattform som hyllar kvinnligt skapande – se verken

Experten: Här är den moderna konsten du ska satsa på

Publicerat 12 mars 2018
Annons