Rendering av det färdiga huset.

Anja och Filippa bygger sitt klimatsmarta drömhus – följ dem i nya serien

De lär sig laga ekologiskt med stjärnkocken Niklas Ekstedt och att välja så hållbart det går in till minsta skruv på själva bygget.
I serien "Anja och Filippas hållbara drömhus" får vi följa äkta paret Anja Pärson och Filippa Rådin Pärson när de bygger ett klimatsmart trähus i natursköna Umeå.
»Det här programmet är ett sätt för mig att använda mitt namn till något bra«, säger den tidigare alpina världsstjärnan.

Annons
Anja och Filippa ska bygga världens mest hållbara hus på tv: "Har varit lite ansträngt"
Anja och Filippa ska bygga världens mest hållbara hus på tv: "Har varit lite ansträngt"
2:36

Schemat var späckat och mötena många under parets Stockholmsbesök i veckan men Residence fick ändå tid att hänga på Anja och Filippa för att prata om deras nya projekt husbygge.

De är mitt uppe i inspelningarna och vi ses därför hemma hos stjärnkocken Niklas Ekstedt, en av de gäster som kommer att synas i serien under hösten.

»Det finns jättemånga byggprogram, men ofta väldigt lite information i de programmen. Det är därför vi gör det här på vårt sätt. Vi vill sprida kunskapen och budskapet om att det inte behöver vara för svårt att tänka hållbart«, säger Anja Pärson och berättar hur allt började med en tomt i kustområdet strax utanför Umeå.

Både Anja och hustrun Filippa är uppvuxna med närhet till naturen i norr, varför det blev givet att bygga sitt drömhus just där.

Annons

Paret berättar om den nya serien

Serien Anja och Filippas hållbara drömhus sänds i tio delar på onlineplattformen YouTube. Avsnitten kommer vara tio till tjugo minuter långa och upplägget är enkelt; vi får följa med Anja och Filippa när de bygger sitt hus tillsammans med lokala hantverkare.

Filippa och Anja framför husgrunden.  

Det bjuds på byggmöten, inredning, inspiration och vi får dessutom en inblick i parets vardag. Förutom det kommer ett antal kända gäster att besöka varje avsnitt.

»Vi vill lära oss något av varje gäst«, säger Filippa.

Niklas Ekstedt kommer att ge dem inspiration kring hur man kan vara mer hållbara i sin matlagning. Andra gäster som kommer att synas i programmet är Charlotte Kalla, Micael Bindefeld, Charlotte Perrelli och Stina Nilsson.

Annons

Anja berättar om ett råd hon fått en gång i tiden, som stannat kvar med henne. Rådet löd: ”Anja du har ett namn, då har du också ett ansvar. Använd ditt namn”. Det visar sig att det var Jan Eliasson som hade gett de visdomsorden till Anja.

»Det här är ett sätt för mig att använda mitt namn till något bra.«

Bygger och renoverar klimatsmart

På tomten de köpt står en större barack och ett mindre fallfärdigt härbre, en fristående liten timmerbod. Säljaren blev förvånad när paret berättade att de inte tänkte behålla baracken utan renovera det lilla härbret, inte mer än 36 kvadratmeter stort. Men Anja och Filippa vill bevara det gamla och de vill ha ett hem med själ i.

Paret är också fast beslutna att bygga ett hållbart och klimatsmart hus med minimal påverkan på naturen omkring. Deras grundinställning är att platsen ska kunna återställas till sitt ursprung.

»Om vi känner, om kanske femtio år, att vi vill flytta därifrån, då kan vi ta med oss hela huset. De material som vi har valt är till nittionio procent återvunna grejer, som också är byggda på det sättet så att man ska kunna ta med sig det«, säger Anja

Annons

»Det är som en byggsats kan man säga, som man plockar isär. Ungefär som Lego«, fyller Filippa i.

Hållbara materialval och svenska innovationer

Paret har lagt ner mycket tid och research på att hitta lokala materialval och lösningar till sitt drömhus. Innerväggarna i huset är komponerade med en teknik som använts länge, en beprövad svensk innovation från Östersund. Plattan under huset är inte betonggjuten utan tillverkad av vispat återvunnet glas. Det är en spännande innovation från Sundsvall.

»Det ger mycket bättre isolering än betong och bättre hållfasthet. Dessutom är det bättre mot skadedjur också, säger Filippa. Den här innovationen skapades redan för femton år sedan, så det är väl beprövad lösning«, menar Filippa på.

Husgrunden läggs.  

Fasaden är byggd med timmer från närliggande staden Piteå. Filippa berättar också att innerväggarna är hundra procent spillmaterial.

Annons

»Vi har försökt jobba med svenska varumärken och svenska företag. Vi känner att det är så otroligt viktigt att behålla arbetet inom Sverige. Det har man ju sett under pandemin också, att det är en viktig del i ett hållbarhetsarbete. Vi värnar om hantverket som finns i Sverige. Vi värnar om arbetskraften som finns i Sverige.«

Anja och Filippas mest hållbara bygglösningar

1. Hållbart material:
Husgrunden, som vanligtvis gjuts i betong, är i stället tillverkad i vispat återvunnet glas. Ett material som Anja och Filippa har valt för att det är mer hållbart och för att det är en svensk innovation.

2. Återbruk:
Husets innerväggar är tillverkade med en speciellt teknik, en svensk innovation, som tar nytta på spillmaterial från träindustrin.

3. Lokala företag och råvaror:
Det timmer som använts till husets fasad kommer från Piteå.

Parets bästa råd till den som vill bygga klimatsmart

Både Anja och Filippa är passionerade och insatta i hållbart husbygge. De vill dela med sig av sina erfarenheter för att inspirera andra. Deras bästa råd är att ifrågasätta materialval och lösningar som presenteras.

»Vårt största tips när man bygger är att ställa frågan ”Varför går det inte?” eller ”Kan man göra det på ett annorlunda sätt?”. Oftast finns det en lösning, det finns ett annat sätt… bara det att man inte är riktigt villig. Man är nöjd om man är bekväm med de materialen som man har jobbat med tidigare«, säger Anja.

Annons

Anja Pärson kritiserar byggbranschen

I början av projektet frågar sig paret ”Hur svårt kan det va?”. Det vill säga hur svårt kan det vara att bygga klimatsmart? Det visar sig att det finns ett visst motstånd, trots att det bevisligen finns många beprövade hållbara material på marknaden.

»Det är svårt på grund av att en bransch fortfarande inte är villiga att förändras. Byggbranschen vill och det finns material, men det går för långsamt«, säger Anja. Hon berättar att många inte vågar tro på att materialen ska hålla eller så är man av uppfattningen att innebär att man behöver bygga om hela sitt hus för att det ska bli hållbart.

»Man är skeptiskt till något som kanske bara har testats x antal gånger tidigare, man vet hur en viss isolering funkar, man kan [enkelt] räkna ut energivärden och så där. Sedan helt plötsligt kommer ett nytt material.«

Anja och Filippas bästa råd till dig som konsument

1. Våga ifrågasätta:
Våga ifrågasätta den lösning som din byggpartner presenterar. Oftast finns det miljösmarta lösningar att tillgå, men som kanske valts bort på grund av vana eller bekvämlighet.

2. Gör research:
Du som konsument kan påverka mer än du tror. Om inte din byggpartner är villig att leta efter nya material kan du själv göra jobbet och få hjälp med montering.

3. Se helheten:
Anja och Filippa menar på ett samband mellan materialkostnad och monteringskostnad. När den ena går ned brukar den andra gå upp och vice versa. Väg dessa mot varandra och fundera på hur mycket du egentligen tjänar på att välja mindre miljövänliga alternativ.

Annons

»Det finns otroligt mycket kunskap i branschen, men det går inte att sticka under stol med att det också är en ekonomisk fråga. Finns det mycket pengar att tjäna och en stor omsättning, så att det blir lägre priser, ja då använder folk det. Nu är det så att vi står i ett läge där vi inte längre kan tänka så. Vi måste ge plats till de nya materialen som har funnits länge, så att de också får börja rulla i rätt riktning«, säger Filippa.

Paret vill också lyfta att även om de klimatsmarta materialvalen innebär en lite högre prislapp i inköp, så hämtar man in det på monteringskostnaden. Det tar inte lika mycket tid eller arbetskraft, menar Anja och Filippa som båda delar samma uppfattning kring monteringen.

Shamingkultur hämmar klimatsmart tänk

Filippa vill också lyfta kulturen i Sverige, som hon menar på inte är i linje med den kultur som behövs för att driva förändring i rätt riktning.

»Man är rädd för att sticka ut. Det finns en shamingkultur. Man blir hackad på om man sticker ut hakan. Det är så fel. Vi måste ju alla göra det vi kan göra. Allt vi kan göra är ju bra åtgärder och då måste vi hjälpa varandra i det, för att hjälpa miljö och klimat framåt.«

Annons

Renoveringen och äktenskapet

Det är knappast någon nyhet att ett stort renoveringsprojekt kan tära på en relation. Hur har det funkat för Anja och Filippa?

»Vi har renoverat mycket tidigare, då har samarbetet funkat exemplariskt. Är det någon gång vi inte bråkar så är det när vi bygger… Men med det här projektet har det varit så gigantiskt mycket, också i och med att vi filmar det, så det har varit lite ansträngt«, säger Filippa och sneglar leende på Anja.

»Ja, hon är hjärnan jag är musklerna. Du är ju fenomenal på logistik och planering. Jag har bara stått och väntat på att få bära plank. Det är väl där det har gnisslat lite«, säger Anja som svar till Filippa. Hon menar på att hon inte varit till så mycket hjälp i planeringsfasen i bygget och då tog relationen lite stryk, men nu när de har börjat med de fysiska får hon äntligen möjlighet att ge tillbaka. Det kommer bli bra för äktenskapet!

Tomten ligger precis vid kusten.  
Rendering av hur det färdiga huset kommer att se ut.  
Vackert ljusspel.  
Takhöga fönster längs ena husgaveln.  
Stort trädäck med utedusch.  
Rendering av hur det kan se ut invändigt när huset är klart.  
De stora fönstrena släpper in rikligt med solljus.  
Annons