Därför bör alla dödstäda – oavsett ålder

Allt fler väljer att städa och sortera bort gamla grejer – att dödstäda har blivit ett växande fenomen. Men varför bör vi dödstäda? Och hur gör vi det bäst? Experten tipsar!

Annons
1:13

Förr kallades det att dödstäda efter en släkting eller familjemedlem som gått bort. Man skulle helt enkelt röja och sortera och fixa undan i kvarlåtenskapen. I dag har begreppet fått den motsatta betydelsen. Många dödstädar själva, i god tid innan de når ättestupan för att barn och barnbarn ska slippa omaket och man själv ska få lite själslig frid i röran.

Jani Andersson, vd på Metropol Auktioner, har märkt av det ökade fenomenet och tycker det är positivt av många anledningar.

Vilka är det som dödstädar?

– Det finns två huvudgrupper. Den ena gruppen är strax över 50 med barn som flyttat ut och de inser att de bor för stort och börjar tänka framåt. Vad ska man göra med alla prylar i en mindre bostad? Den andra gruppen är kring 65 och uppåt och kommer till insikt om att de själva vill städa undan medan de ännu orkar.

Annons

Vad är det som rensas bort?

– Oftast är det saker som man haft undanstoppade i kartonger, garderober eller garage i många år och som man faktiskt inte gillar. Saker som man dessutom vet att varken barn eller barnbarn kommer att vilja ha. I dag är vi så individuella i våra köp och de allra flesta vill själva välja vad som ska få plats i deras hem.

Skiljer det sig mellan män och kvinnor?

– Ja, detta är väldigt intressant! I de två grupper som dödstädar så är 9 av 10 kvinnor. Jag tror det handlar om ansvarstagande.

”Ulla” vill inte att nästkommande generation ska ha besvär, hon vill sköta det själv och vet att ingen har tid med hennes och ”Göstas” gamla grejer. Gösta bryr sig inte om vilket, han gör det för att Ulla ber honom. Ansvarstagandet har bytt plats, kan man säga, förr tog efterlevande ansvar för den dödes saker, i dag tar den äldre ansvar för att den yngre inte ska behöva ta ansvar.

Är det rädslan för gamla minnen som hindrar många från att dödstäda?

Annons

– Ja, det tror jag faktiskt. Det kan vara väldigt känslosamt. De där kartongerna i garaget symboliserar döden på olika vis, man vet att man aldrig kommer använda sakerna igen, man tänker ibland på att någon annan kommer packa upp dom och undra ”vad är detta?”. De som inte räds minnena har andra argument, de ser det som en hälsosam insats, att det är schyst med återbruk och att det är renande att äntligen göra sig av med gammal bråte som irriterat i många år och gett skuldkänslor av olika skäl.

Vilka positiva effekter kan man få av att dödstäda?

– Många kunder säger att de känner sig själsligt rika och att det är en befrielse att äntligen ta steget. Grubblerier som tagit kraft och energi släpper taget.

Jani Anderssons bästa tips för att komma igång med dödstädningen

  1. Bejaka känslan när den kommer. Känner du ett sug efter att röja och rensa så vänta inte.
  2. Ta det i den dos du orkar, du behöver inte ta allt på en gång eller ens samma sommar.
  3. Vänd dig till någon professionell när det handlar om frågor kring värde. Jag har ofta sett fall där man gissat att en sak är värdelös och den hamnar i slänga-högen, men så visar det sig att den är värd ganska mycket pengar. Och den pryl man trodde var värd något ger ingenting.

Text: Katarina Danielsson

Läs mer:

5 INREDNINGDETALJER SOM MER ÄN GÄRNA KAN HÄNGA KVAR EFTER JUL

12 förvaringslösningar och garderober att inspireras av

Förvaringstips och detaljer som gör hemmet mer organiserat

Publicerat 08 december 2020
Annons