Tre vackra blombuketter i tre olika vaser.

Floristen tipsar: Så får du din bukett att hålla längre

Har du köpt en fin blombukett som du vill ska hålla länge?
Kanske har du unnat dig en sådan där klassisk fredagsbukett som du vill kunna njuta av i mer än tre dagar?
Här tipsar floristen Sandra Britz om sina bästa tips på hur du får buketten att hålla längre!

Annons
Floristen tipsar: Så får du din bukett att hålla längre
Floristen tipsar:  Så får du din bukett att hålla längre
1:53

»Nu ska jag dela med mig av lite tips och tricks hur man ska få blommorna att stå länge i en vas. Om du köper blommorna i en blomsterbutik så är det ofta så att floristen har gjort jobbet innan, men det kan vara bra att veta hur man gör själv«, säger Sandra.

Annons

9 tips som Får buketten att hålla längre

  1. Gör "rent" stjälkarna
  2. Gör ett långt snitt
  3. Ställ buketten i vatten så fort du kan
  4. Gör rent vasen innan (även om den ser ren ut)
  5. Spara lite lödder från diskmedlet i vasen
  6. Byt vatten i vasen ofta
  7. Ställ buketter i kallt vatten
  8. Snitta om var tredje dag
  9. Placera blommorna svalt (gärna i källaren över natten)

Sandra Britz är florist på blomsterbutiken Bell & Bonn i Stockholm. Är du intresserad av att se några av Sandras vackra kreationer? Klicka då vidare till butikens Instagramkonto här.

Varför ska man ta bort blad från buketten?

»Man köper oftast en blomma för bladen, utan oftast för blommorna. Några blad kan ändå vara vackra att behålla. De här [bladen] tar ju energi. Alla blad tar energi från blomman, men att plocka vartannat blad så här, gör ju att du behåller känslan av det finns blad, utan att de tar för mycket energi.«

»Då knipsar jag bara av dem [bladen]. Sedan är det viktigt att det inte finns något material som ska vara i vattnet. Allt ska tas bort från stjälken. Det ska vara en ren och fin stjälk. Sedan så lägger man ett långt snitt. Eller att man använder sig av den här floristsaxen.«

Annons
Snitta blommor.
Floristen visar hur hon snittar sina blommor till blombuketten och berättar varför det är viktigt med en lång snittyta.  

Varför ska man göra ett långt snitt undrar du? Jo, detta är för att en större snittyta, kan ge blomman mer vatten.

»Här har vi en nåda som man kallar det. Och då nådar jag av allt det här [materialet], så vi får rena stjälkar«, säger Sandra samtidigt som hon drar bort överflödigt material med en liten pryl.

Sandra berättar att även om du har en blomma som har väldigt få, eller kanske inga blad, så är det viktigt att göra rent och ta bort överflödigt material från stjälken.

Annons

Varför ska man ställa sin bukett i vatten snabbt?

»Sedan snabbt ner i vatten. All tid utan vatten gör att de här kanalerna [i blomman] börjar torka. Har du dem liggande så här under en längre tid innan du sätter dem i en vas, så är det några kanaler, som dricker vatten, som har torkat. Då får blommorna inte lika mycket tillgång till vatten.«

Varför ska man göra rent vasen innan man sätter ned sin bukett?

Fyll vasen med vatten upp till bindstället eller så mycket som det går.
Fyll vasen med vatten upp till bindstället eller så mycket som det går.  

»Man ska alltid sätta ned stjälkarna i en ren vas. Tar du en vas som har stått i skåpet ett tag och fyller den med vatten utan att ha gjort rent den innan, så blir det jättemycket bakterietillväxt. Bakterier får blommorna att vissna fortare, eftersom att de då inte kan tillgodose sig vatten.«

Annons

»Om den har stått i skåpet, även om du tycker att den är ren, diska den. Diska med diskmedel och gör rent alla kanter, botten och eventuella räfflor i vasen. Se till att du kommer åt överallt. Skölj ur diskmedlet. En, två eller tre gånger. Om det skulle vara lite [diskmedel] kvar, så är det okej att behålla. Det hjälper till att rena vattnet lite, så strunta i att diska bort det här lilla löddret. Sedan fyller du på med vatten, upp till antingen bindstället eller så långt det går i vasen. Mycket vatten och kallt vatten!«

Hur ofta ska man byta vatten i vasen som buketten står i?

Blommor i vas.
Sandra visar blommorna i vasen och poängterar den höga vattennivån. En bukett behöver mycket vatten.  

»Man ska byta vatten så ofta man orkar brukar jag säga. Man kan byta vatten varje dag om det är varmt ute och om vasen står i en varm miljö. Om du byter ofta så kan blommorna hela tiden tillgodose sig kallt vatten. All stjälkar vill stå i kallt vatten. Det finns inga stjälkar som vill stå i varmt vatten, oavsett vad man hört. Det är viktigare att byta vatten än att snitta om.«

Annons

Hur ofta ska man snitta sin blombukett?

»Om man vill snitta om så kan man göra det var tredje dag ungefär. Man ser ofta att ytan på snittet inte är lika fräscht och kanske börjar gå åt det lite bruna hållet. Då är det dags att snitta om och ställa i nytt vatten.«

Floristen Sandra snittar blommorna.
Floristen Sandra snittar blommorna.  
Den färdiga blombuketten.
Den färdiga blombuketten.  

Var ska man placera sin blombukett för att få den att hålla så länge som möjligt?

»Blommorna trivs på det svala stället, som inte får så mycket sol. På natten, om man verkligen vill unna sig buketten länge, ta dig tiden att ställa buketten i matkällaren eller hallen. Eller någonstans där det är svalt. Då får du njuta av blommorna längre.«

Är du intresserad av att se mer av Sandra och hennes tips? Klicka då vidare till Bell & Bonns Instagramkonto här.

Publicerat 06 juli 2021
Annons