Göra midsommarkrans: Floristens tips och tricks
Hur gör man en vacker midsommarkrans som håller hela midsommaraftons dag och natt? Residence träffar Sandra Britz, florist på Bell & Bonn i Stockholm för att få de bästa tipsen.
Vi träffar Sandra i butiken Bell & Bonn en regnig onsdag för att ta del av hennes blombindarkunskaper. Med midsommar 2021 för dörren bad vi henne givetvis att visa hur man bäst binder midsommarkransen.
»Jag har tänkt knåpa ihop en huvudkrans. En midsommarkrans eller en krans som man kan ha på fest eller ja, vad man nu vill ha. Men kanske midsommarkrans främst, eftersom att det är ju då man använder det som mest?«
Tänk på det här när du gör midsommarkrans
- Använd två lager ståltråd för en stabil stomme.
- Investera i floratejp och myrtentråd.
- Addera grönt till din krans så att de grövre stjälkarna kan ge stabilitet och skydda de ömtåliga blomstjälkarna.
- Plocka blommorna dagen innan och låt de stå och dra åt sig vatten. Då kommer blommorna hålla hela dagen och kvällen utan att sloka.
- Gör du din midsommarkrans i förväg förvarar du den bäst i kylskåpet i en plastpåse som du sprayar med vatten.
Så hur binder man då en midsommarkrans? 10 steg att följa!
Sandra berättar steg för steg hur hon brukar gå tillväga när hon binder kransar åt såväl familjemedlemmar som kunder. Med flera års erfarenhet och ett brinnande intresse för blommor vet hon sannerligen vad hon pratar om. Här är tio steg till en perfekt midsommarkrans.
Steg 1
Man börjar med en ståltråd. Sandra tipsar om att använda två stycken, för att få extra stabilitet i själva ramen.
Steg 2
För att få den snygga böjen kan man enkelt ta en kruka, eller något runt som man har hemma och bara böja runt det. Då får du en bra form.
Steg 3
För att få den perfekta huvudformen är det bäst att göra kransen justerbar. Då kan du enkelt dra åt den om den skulle sjunka ned under kvällen. I det här steget behöver du bara tänka att du inte ska göra en krans som går hela vägen runt.
Steg 4
Sedan använder hon floratejp. Det går att köpa hos florister och i hobbybutiker. Det är en tejp som är lite klibbig och lite elastisk. Börja i mitten av stommen för att fästa ihop alla ståltrådar. Sedan lindar du och går framåt allt eftersom.
Steg 5
Steg fem är att böja upp yttersta delen på stommen för att kunna fästa ett snyggt band. När du fäst bandet kan du enkelt justera formen på din midsommarkrans.
Steg 6
Nu till det roliga! Nämligen bestämma vilka blommor du vill använda. Det blir fint att blanda två färger, det vill säga blommor, som man tycker om. Sedan adderar du något grönt som skänker stabilitet till kransen. Det är ett bra sätt att skydda stjälkarna som är tunna och lätta att ha av.
Steg 7
Floristen använder myrtentråd, som är en tunn tråd som är lätt att jobba med, för att fästa blommorna. Börja med att ta lite tråd och bara fästa i stommen, så sitter den kvar. Lägg ihop några stycken blommor och börjar att linda. Ett, två och så tredje varvet så fäster du den och döljer fästet allt eftersom du jobbar framåt... eller bakåt.
Steg 8
Det är en god idé att klippa ned stjälkarna innan. Det är lättare att jobba med material som är kort. Ta även bort material som är i vägen, det vill säga blad eller grenar som gör kransen tyngre eller ser tråkiga ut.
Steg 9
Fortsätt varva dina två blommor och det gröna om vartannat tills du är klar. Om du märker att kransen blir för tung, kan du gå efter med saxen och klippa av material som inte hör hemma i kransen eller står ut lite för mycket från stommen. Det kan dock vara härligt med något som hänger ned lite, så att kransen får lite liv.
Steg 10
KLAR! Fäst bandet i de utsvängda delarna av stommen och justera kransen så att den blir rätt för dig. Sedan är det bara att njuta av din härliga midsommarkrans.
Vill du titta på annat som Sandra skapat? Titta in här på hennes instagramsida.
Varför är floratejpen en gamechanger?
»Har du lindat den här tejpen så är ju den lite klibbig, vilket gör att saker åker inte runt. Den gör att allt fastnar lättare och du behöver inte vara orolig för att stommen ska synas eftersom att tejpen har samma färg som stjälkarna. Så tejpen döljer också stommen. Den har många bra egenskaper. Det är en bra investering«, säger Sandra.
Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!
Bekräfta din mejl
Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.
Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.
Om man inte köper blommorna utan plockar på en äng - finns det något särskilt man ska tänka på?
»Om du går ut i trädgården eller går ut på ängarna och plockar till en midsommarkrans, så plocka gärna blommorna dagen innan. Ta bort materialet som är i vägen så att de kan dra till sig [vatten]. Det är oftast förgätmigej som kan sloka för att de har för mycket material, blad som är kvar. Låt dem stå under natten och dra till sig. För en stjälk som är direktplockad och går in i en krans, den har tillräckligt med vatten för att kunna stå i jord, men den har inte tillräckligt med vatten för att klara sig utan sina rötter. Så den behöver stå och dra vatten och helst över natten. Annars kommer de börja sloka.«
»Gör du den [kransen] dagen innan till exempel, då kan du binda ihop din krans. Sedan tar du en sprayflaska och sprayar den med lite vatten. Och sedan lägger du in den i kylskåpet, kanske sätter in den i en liten plastpåse till och med. Då klarar den sig jättefint, så har du den fin sedan direkt på morgonen. Det är också ett sätt att få kransen att klara sig under hela midsommarafton eller under hela kvällen, spraya till den ibland med lite vatten, då får den nytt liv.«
Vilka blommor ska man ha i midsommarkransen?
»Man ska gå på känsla, det man tycker är snyggt och vackert. Vill man ha den vild så kan man dra in mer av det här gröna, eller kanske även dra in lite gräs. Jag tycker att det är jätteroligt att bara använda massa olika grässorter i en krans. Men för att det inte ska hänga ned gräs i ansiktet under midsommarlunchen – plocka dagen innan och låt de stå och dra. Det är det som gör den största skillnaden. Eller så låter du en florist göra jobbet. Då kan du ju hämta ut den dagen innan och sedan förvara den i kylskåpet. Det går jättefint!«
»Det kan också vara kul att använda material som man kan torka. Brudslöja eller limonium. Då kan du ju ha din krans och sedan hänga upp den på väggen och där kan den få torka. Det kan vara jättevackert.«