Här är 2021 års blomstertrender – experterna tipsar
Nu upptäcker vi att trädgården är en förlängning av bostaden och går all-in med odling av ängsblommor, perenner och rosor. Och vi väljer närodlat när vi skapar buketter. Säg hej till den romantiska eran. Här ger fyra experter sina tips om nästa års blomtrender.
I samband med coronapandemin har trädgårdsintresset fullkomligt exploderat. Lökar säljer slut på handelsträdgårdarna, vi odlar mer än någonsin och inreder med buketter. Vi frågade fyra experter om vad de tror blir nästa års största blomstertrender.
Sarah Angelsiöö, florist och ägare av Interflora Gullvivan i Stockholm
Vilka blommor tror du mest på 2021?
– Jag tror på växtlighetens kraft. En längtan efter att omge oss med natur gör att vi fyller hemmet med blommor. Trenden att skapa oaser av gröna växter fortsätter starkt även 2021. Jag tror att det kommer bli ännu större, ännu maffigare buketter. Jag tror också på snittblommor i säsong. Eftersom miljön är i stort fokus så riktar vi blicken mot närodlat och hållbart inom blomsterbranschen när möjlighet finns.
– Hur kommer buketterna att se ut?
– Efter höstens mörka och mustiga färger startar vi 2021 med mera pasteller och färg. Blomstertrenderna följer inrednings- och modebranschens trender. Vi plockar in det naturliga och organiska, skapar buketter i dova toner med härligt grönt som får flyga tillsammans med pasteller som lavendel och gult.
– Torkade blommor är en fortsatt väldigt stark trend, och kommer fortsätta in i 2021. Det torra blandas även in i färska buketter. Både hem och kontor pryds med stora torkade moln som svävar ner från taket, för att få en unik och härlig känsla i rummet.
Varför ökar intresset för trädgård och blommor?
– När vi håller på med händerna och skapar får vi ett lugn i kroppen. Lyckan kommer när vi får sköta om något, se det växa och sedan skörda det. Både när det kommer till blommorna i trädgården och blommorna i hemmet.
Emily Bratt, Trädgårdsmästare och blomsterbonde
Vilka blommor tror du mest på 2021?
– Efter att vi snöat in på grönsaksodling följt av sommarblommor lyfter vi blicken mot det som består och kommer tillbaka. Trädgårdens ryggrad är träd och buskar samt perenner och ett återkommande lökflor. Sommarblommorna förgyller och är något vi gläds över ett par månader om året, men de är och bör ses som ett strössel eller grädden på moset. Med det sagt; rosor blir nästa riktigt stora grej, men inte riktigt än. Vi kommer också att fortsätta utveckla vårt relativt nyfunna dahliaintresse! Den något ostyriga, spretigt romantiska buketten, gärna storlek XL fortsätter att vara populär. Parallellt tror jag på en frammarsch för små, rara buketter av allra enklaste karaktär. Den allra största trenden är att buketten är i säsong, odlad i samklang med djur och natur.
Hur kommer buketterna att se ut?
– Allt hänger ihop. Den nya gröna vågen, att trädgård är den nya maten, inrednings- och livsstilskonton som lyfter in trädgård, fångat i form av en rostig sax, en shabbig pall och med en avknipsad Café au lait-dahlia.
Varför ökar intresset för trädgård och blommor?
– För många i Sverige är trädgård ett ganska outforskat område, men vad är det vi älskar allra mest? Att inreda våra hem. Äntligen upptäcker vi att trädgården är en förlängning av bostaden! Vi lämnar ett 20-årigt trädgårdsideal av hårdgjorda ytor och minimalt med växtlighet bakom oss – utomhusmiljöns motsvarighet på interiörens ”ljust och fräscht”. Det talas om en bidöd och vikten av att gynna den biologiska mångfalden och där kan vi alla göra en insats genom att bryta upp den tumlade betongen, plantera en go’ perenntårta och förvandla gräsmattan till äng. Jag säger välkommen till den romantiska täppan – du är efterlängtad!
Sofie Danielsson-Söhr, florist
Vilka blommor tror du mest på 2021?
– Trenden att köpa blommor till hemmet har verkligen ökat under det gångna året. Många faktorer spelar in, bland annat tiden vi spenderar hemma till följd av pandemin. Jag tror att vi kommer att se en stor ökning av snittblommor som är odlade i Sverige. Efterfrågan på närproducerat ökar och blommor är inget undantag. Man kan ana en ökning av klassiker, såsom nejlika, gärna i klara tydliga färg- sättningar. Rosor tycks få ett uppsving, det kommer många nya sorter, gärna med doft och en känsla av trädgård. Trenden med torkat är seglivad och följer sannolikt med in i 2021.
Hur kommer buketterna att se ut?
– Min känsla är att de kommer att innehålla mer blommor och mindre grönt. Färgen blir extra viktig och man vill hålla en ren och tydlig färgton, gärna i en utbyggd färg i stället för flera olika. Jag upplever att det finns en koppling till inredningstrenden med monokrom färgsättning som vi har sett de senaste åren.
Varför ökar intresset för trädgård och blommor?
– Många gillar känslan av att skapa något från ett litet frö, från ax till limpa. Att kunna odla till sig själv för att sen skörda blir ett intresse, som en blandning av matlagning och trädgård. Grönsaker har vi odlat länge men när blommorna får ta allt större plats i hem och inredning blir känslan extra härlig när man skördar från sin egen odling. Att närodlat och svenskodlat är mer rätt än någonsin blir ännu en parameter att väga in.
Thilde Maria Haukohl Kristensen, florist, driver Poppykalas
Vilka blommor tror du mest på 2021?
– Jag tror på de hållbara, lokalt odlade blommorna som har följts från utsäde till blomma. Det kan vara flerårig vallmo, lathyrus och amaranthus, blommor som våra mormödrar odlade och som stöder biologisk mångfald genom att skapa liv för bin och fjärilar. Det är precis den typen av frömix som jag har skapat i Poppykalas Floral seed collection; extravaganta buketter av blommor du själv odlat. Nu är det dags att ge tillbaka till Moder Natur.
Hur kommer buketterna att se ut?
– Maximalistiska. Färska, självodlade blommor eller blommor som köps från ekologiska, hållbara producenter. Vi kommer att fortsätta se mycket torkade blommor, men de odlas lokalt.
Varför ökar intresset för trädgård och blommor?
– Det är så givande att vara i naturen, att se blommor växa ur marken – ett mirakel. Själv har jag en blomsteräng vid mitt hus på Møn och en liten trädgård vid radhuset i Köpenhamn, odling får mitt nervsystem att slappna av. Det är därför läkande trädgårdar används för att behandla PTSD och utsatta kvinnor. Naturen fungerar!
Foto: Leonard Gren, Lisa Jacoby, Madeleine Åsell och Petra Kleis