Måla miljövänligt: expertens hållbara tips och råd
Vill du fylla hemmet med färg – utan att påverka miljön negativt? Färgexperten Karin Mattsson ger sina mest hållbara tips och förklarar hur du målar miljövänligt.
Många av oss vill göra en insats för miljön och samtidigt behålla intresset för färg, form och inredning. Genom att göra medvetna val kan vi förvandla hemmet, utan att miljön behöver bli lidande. Att tänka miljövänligt när du väljer färg och målar är en av nycklarna till en mer hållbar värld.
Största miljöboven: Färgfabriken
Karin Mattsson arbetar som Technical Service Manager på Jotun. Hon är ingenjör i kemiteknik och arbetar dagligen med kvalitétskontroll av färger, miljöarbete och lagstiftning kring kemikalier. Hon menar att färgen och dess kemikalier i sig inte är den största miljöboven, utan framställningen, paketeringen och transporten av produkten. Att återanvända färgen och konsumera mindre är det bästa du kan göra för planeten, menar Karin Mattsson.
Hur ska man tänka för att måla mer miljövänligt?
– Det räcker inte med att välja en linoljefärg eller kalkfärg där bindemedlet kommer från naturen och tro att det är fullständigt miljövänligt. Man måste kolla på ett helhetsperspektiv från vagga till grav. Är emballaget en förnybar källa? Görs transporterna med miljöfordon? Håller produkten länge, så att du slipper måla om hela tiden? Det är inte ämnen i färgen som är den största miljöboven. Det tveklöst största koldioxidavtrycket gör elkonsumtionen som krävs för att hålla igång maskinerna i fabrikerna, säger Karin Mattsson.
Hur ska jag veta om en färg är miljövänlig eller ej?
– Du kan jämföra olika färgers Epd (Environmental Product Declaration). Det är ett slags mått på en produkts miljöpåverkan under hela livscykeln. Idag finns det inget krav på att granska produkters epd, men jag hoppas att det i framtiden blir ett krav som skapar en hållbar struktur i hela Europa. Man behöver se objektivt på produkterna och inte enbart granska råvarorna.
Framtidens färger mer miljövänliga
Är det någon miljömässig skillnad på inomhus- och utomhusfärger?
– Ja, utomhus tillsätts den mögelskyddande komponenten H412 i fasadfärgen, vilket du slipper inomhus. Dessa komponenter är allergiframkallade. Däremot behöver vi tänka på att tillsatser finns där för att undvika andra, mer skadliga hälsoproblem. H412 förhindrar mögel, och mögel är inte bra för människor att vistas i närheten av.
Hur tror du att framtidens färger kommer att vara?
– Alla i branschen jobbar stenhårt för miljövänliga produkter. Det pågår ständigt forskning som försöker få mögel att inte fästa. Näckrosor har till exempel en struktur som gör att när vatten rinner av följer alla bakterier med och kvar blir en desifiserad yta. Man försöker hela tiden hitta parallella spår i naturen som kan gynna framtidens färger.
Måla miljövänligt: Expertens 7 tips
Här ger färgexperten Karin Mattsson sina bästa tips för hur du kan göra målandet mer miljövänligt.
1. Köp färg som håller länge
Hög förbrukning ger hög klimatpåverkan. Därför bör du alltid välja färg av hög kvalité som håller länge. Ju längre färgen håller, desto färre gånger behöver du måla. I regel kan du även tänka att i dyrare produkter finns det bättre råvaror, mer utveckling och forskning.
2. Välj svanenmärkt färg
Välj färg som är svanenmärkt. Att färgen är svanenmärkt innebär att någon har granskat färgen noga, samt att färgen innehåller så lite miljöskadliga och hälsoskadliga ämnen som möjligt.
3. Gör din research
Hoppa inte på en trend och tro att den är hållbar. Just nu är kalkfärger inomhus populära och går att se hemma hos många influencers. Många missar dock att kalkfärg har en känslig yta som dessutom inte tål vatten. Gör alltid en grundlig research om hållbarheten i färgen innan du hakar på en trend.
4. Luras inte av ”naturligt framställt”
Linoljefärg är ett exempel på färg som marknadsförs som naturlig. Samtidigt kan linoljefärg lätt blekas, ge en flammig yta och bilda linoljeblåsor. Det resulterar i att du måste måla om oftare än med en vanlig färg – vilket är dåligt för miljön.
5. Återanvänd verktygen
Köp en pensel av bra kvalité och använd om och om igen. Om du har målat ett lager och ska måla om några timmar eller nästa dag behöver du inte skölja ur penseln. Fyll penseln med färg och lägg den i en plastpåse som du stänger ordentligt för att strypa lufttillförseln. Då håller den sig mjuk och kan användas igen.
6. Rengör miljövänligt
När du har målat klart rengör du verktygen noga så att de går att återanvända. Skrapa eller pensla bort så mycket färg som möjligt från penseln. Blötlägg penseln istället för att tvätta rent i rinnande vatten som åker direkt ner i avloppet. Vatten är en miljöresurs vi ska vara försiktiga med. Köp en penseltvätt, rengör borsten och häll över den använda penseltvätten i en behållare som du lämnar på miljöstationen.
7. Släng inte färg i onödan
Köp inte mer färg än du tror att du behöver för ditt projekt. Om du har färgrester kvar kan du använda dem till en möbel eller ge bort till en granne eller vän. När du har gjort slut på en burk färg lämnar du den till en miljöstation.