Sommarguide: Oslo med designskribenten Micha van Dinther
Vi gör nedslag i några av Nordens populäraste semesterorter och tipsar om smultronställena du bara inte får missa.
1. Amerikalinjen
Skandinaviens mesta hotellmagnat Petter Stordalen är tillbaka i och med öppnandet av heta Amerikalinjen. Det 122 rum stora hotellet är beläget i det numera nedlagda Den norske amerikalinjes huvudkvarter, det rederi som såg till att transportera tusentals hoppfulla emigranter till möjligheternas land under den stora utvandringen. I bistron Atlas serveras europeisk mat med tydliga NYC-referenser och den intima källarklubben Gustav minner om New Yorks jazzklubbar och speakeasybarer.
2. Kollekted by
Inget Oslobesök är komplett utan ett besök hos Kråkvik & d’Orazio, den norska designscenens okrönta kungapar. I en rymlig hörnlokal som svämmar över av naturligt ljus i hippa Grünerløkka är väggarna målade i kalkfärg från Jotun. De skulpturala vägghyllorna dignar av handplockat ögongodis från Frama, Nedre foss, Anette Krogstad, Kneip och det egna varumärket A Part.
3. Katla
Bedrövelsen visste inga gränser när den isländska kocken Atli Mar Yngvason meddelade att den kultförklarade krogen Pjoltergeist skulle stänga, sommaren 2018. Men förtvivlan utbyttes snart mot glädjetjut när det meddelades att han, tillsammans med restauranggruppen Lava, skulle öppna nytt. På Katla, döpt efter en av Islands största och mest aktiva vulkaner, dras temperaturen upp till max i det öppna köket där de mexikansk-japanska läckerheterna tillagas över öppen eld. Restauranginredningen står Falke Svatun för.
Det i havet halvt nedsänkta betongblocket ger matgäster en minst sagt spektakulär utsikt.
4. Galleri Format
Format utgör samlingsplats för spännande samtida konsthantverk inom keramik, textil, metall, glas och smyckesdesign. Den kritvita lokalen görs regelbundet om för att visa upp verken från några av landets mest spännande talanger – så som till exempel i samlingsutställningen Unik, kurerad av inredningsstylisten Hege Barnholt.
5. Mangelsgården
K-märkta Mangelsgården uppfördes 1668 och har under årens lopp varit både festplats för kungligheter och tillflyktsplats för stadens bostadslösa. I fjol nyöppnades byggnaden, som länge stått tom, som mysig restaurang och vinbar. Kråkvik & d’Orazio, som inrett stället, har sett begränsningarna för vad som fick göras med den historiska platsen som en utmaning – det Kleinblå rummet är ett minst sagt talande exempel.
6. Under
Europas första restaurang under vatten ligger visserligen inte i Oslo, men är väl värd den 39 mil långa utflykten. Det i havet halvt nedsänkta betongblocket, som skapats av den norska arkitektbyrån Snøhetta, ger matgäster en minst sagt spektakulär utsikt över havsbottnen genom ett enormt panoramafönster.