Skapa ett energisnålt hus: 8 viktiga val
Minska elräkningen genom att spara energi! Här tipsar experten om valen du kan göra för att skapa ett så energisnålt hus som möjligt – både för miljön och för plånboken.
De höga elpriserna håller i sig och behovet av att se över vår egen elkonsumtion blir allt viktigare. Genom att göra smarta val går det att spara massor av energi!
Små förändringar gör stor nytta
Lotta Bångens är VD på intresseorganisationen Energieffektiviseringsföretagen (EEF). Deras mål är att få till så mycket energieffektivisering som möjligt i Sverige. Främst för miljöns och klimatets skull, men också för samhällets och privatpersoners ekonomiska vinst.
Enligt Lotta Bångens krävs det inte att du bygger ett nytt, energisnålt hus för att spara energi. Du kan göra ditt redan befintliga hus eller lägenhet mer energibesparande.
– Du behöver både göra enklare vardagliga förändringar och mer omfattande ingrepp. Om du energieffektiviserar hjälper du samhället att nå klimatmålen och gör det möjligt för övriga Europa att slippa köpa rysk energi. De privata fördelarna är att det blir billigare för dig att leva och bo, säger Lotta Bångens.
8 viktiga val för att spara energi
Här listar Lotta Bångens åtta viktiga val för dig som vill skapa en energisnål bostad.
1. Välj energisnåla prylar
– Varje gång du står inför ett nytt inköp, har du möjlighet att påverka som mest. Om du exempelvis ska köpa en tv eller ett kylskåp ska du alltid kolla på energimärkningen. Det är en stapel från rött till grönt som visar hur energisnål prylen är. Det kan givetvis vara dyrare inköpspris ibland, men då energikostnaden blir mindre blir köpet billigare i längden.
2. Se över ventilationen
– Många hus och lägenheter har för dålig ventilation. Vissa har för lite luft eller så har de problem med drag från ventiler. Installera ett ventilationssystem som både förser lägenheten eller huset med frisk luft och suger ut den gamla använda luften. På så vis kommer lagom med varm luft in och du behöver inte värma upp huset lika mycket. Du tjänar pengar, samtidigt som du får en bättre inomhusmiljö.
3. Byt lampor och släck efter dig
– Om du fortfarande har glödlampor hemma är det dags att byta ut dem mot energisparande ledlampor. Det är även viktigt att släcka efter dig när du lämnar ett rum. Det kan ses som en liten grej, men många bäckar små.
4. Se över inomhustemperaturen
– Det har hänt mycket i Sverige när vi tittar på inomhustemperaturer. För ett tjugotal år sedan hade man omkring 20 grader inomhus och tog på sig en tröja inne på vintern. Idag går vi i linne och barfota på vintern och har 23 grader varmt. Det kan vara värt att sänka några grader för att slippa höga elräkningar.
5. Spara el i vardagen
– Alla elprylar som står på kräver energi. Ha för vana att stänga av prylarna helt, lämna de inte i strömsparläge. Vissa elbolag har appar där du kan följa hur mycket el du gör av med. Det kan vara bra att jämföra sig för att se hur man ligger till jämfört med andra.
6. Välj energisnålt hus vid nybygge
– Om du skall bygga ett nytt hus har du alla möjligheter att skapa ett energisnålt hus, ett så kallat Passivhus. I ett sådant hus har du inget värmesystem, utan pengarna läggs på isolering av väggarna istället. Som en extra positiv effekt får du dessutom fina, djupa fönsternischer på köpet, tack vare de tjocka väggarna.
7. Slösa inte med golvvärmen
– Vissa golvvärmesystem använder el, vilket är värt att tänka på. Under sommaren kan du ofta stänga av golvvärmen och under vintern bör du tänka på att inte ha värmen för högt ställd. Var observant på om det blir fuktigt i badrummet. Då kan värmen behövs slås på om du inte har någon annan värmekälla i närheten.
8. Byt fönster
– Fönster som är dragiga är riktiga energitjuvar. Om du har gamla, dåliga fönster smiter mycket värme ut. Du kan byta hela fönstret eller komplettera ett befintligt. Om du byter till energieffektivare fönster stannar värmen inne, du slipper så kallat kallras och samtidigt blir du av med buller och ljud utifrån.