Här är alla svenska restauranger som får stjärnor av Michelin
Världens mest prestigefyllda restaurangpris delas ut av Michelin. I dag presenterades den nya nordiska listan – däribland finns 24 svenska stjärnor!
Sverige har fått en ny tvåstjärnig och fem nya enstjärniga restauranger i Michelin Nordic Guide 2016. Dessutom har en ny restaurang fått utmärkelsen Bib Gourmand, vilket står för vällagad mat till ett rimligt pris. Årets stora överraskning stod Magnus Nilssons Fäviken Magasinet i Järpen för när restaurangen gick från noll till två stjärnor. Det är också första gången en svensk restaurang utanför Stockholm fått två stjärnor i guiden.
Stockholm – 2 stjärnor
Frantzén
Mathias Dahlgren-Matsalen
Oaxen Krog
Stockholm – 1 stjärna
Ekstedt
Esperanto
Gastrologik
Mathias Dahlgren-Matbaren
Operakällaren
Sushi Sho – NY!
Volt
Stockholm – Bib Gourmand
Brasserie Bobonne
Den Gyldene Freden
EAT
Lilla Ego
Nook – NY!
Oaxen Slip Proviant
Rolfs Kök
Ulla Winbladh
Göteborg – 1 stjärna
Bhoga
Koka
Sjömagasinet
SK Mat & Människor Thörnströms Kök
28+
Upper House – NY!
Göteborg – Bib Gourmand
Familjen
Somm
Malmö – 1 stjärna
Ambiance à Vindåkra
Bloom in the Park
Vollmers
Malmö – Bib Gourmand
Sture
Bastard
Järpen – 2 stjärnor
Fäviken Magasinet – NY!
Öland – 1 stjärna
Borgholm – NY!
Tranås – 1 stjärna
Daniel Berlin – NY!
Växjö – 1 stjärna
PM & Vänner – NY!
Så går det till:
I Guide Michelin betygsätts maten, och bara maten, med stjärnor. Betyg för service, miljö och övriga intryck belönas med korslagda bestick (1 – 5 bestick). Så här skriver Michelin själv om betygen.
• Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en resa i sig”.
• Två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”.
• En stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.
Från: Café/Elle mat & vin