3 goda efterrätter att satsa på till påskbuffén
Avsluta påskmiddagen med en buffé av bakverk. Istället för att bara ha en dessert, gör flera små bakelser, puddingar och minidesserter så alla kan välja sina favoriter.
1. Syltgömmor med smak av mandel
Recept på 12 st
Deg:
250 g vetemjöl
1 ¼ dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 krm salt
125 g smör eller margarin, i bitar
2 äggulor
1 msk kallt vatten
Fyllning:
3 äggvitor
1 krm salt
½ dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
125 g smör eller margarin, rumstempererat
100 g mandel, mald, skalad
1 ¼ dl vetemjöl
1 dl sylt, valfri sort
Garnering:
Dansukker Ekologiskt Florsocker, påskgodis
Gör så här:
Smörj 12 stycken brioche- eller andra veckade formar. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, salt och matfettet i en skål och rör om tills fettet är finfördelat. Tillsätt äggulor och vatten och arbeta samman till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i cirka 30 minuter. Vispa vitor och salt till fast skum. Tillsätt därefter sockret under fortsatt vispning. Arbeta in matfettet och därefter mandel och vetemjöl. Tryck ut degen i formarna. Lägg en knapp matsked sylt i varje form. Fyll därefter formarna med mandelsmet. Grädda mitt i ugnen i 175° (varmluft 150°) och grädda i cirka 30 minuter. Dofta florsocker över kakorna vid serveringen. Lägg en bit påskgodis på varje kaka.
2. Påskbakelser med persikor och grädde
Recept på 8 st
Du behöver:
4 ägg
1 krm salt
¾ dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
¾ dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
50 g mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 msk Dansukker Gelésocker Multi
2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
8 persikohalvor
Garnering:
Dansukker Ekologiskt Florsocker
Gör så här:
Rita åtta cirklar, 12 cm i diameter, på bakplåtspapper. Klä ett eller flera rör, t ex papprullar från hushållspapper, med folie. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna med saltet till fast skum. Tillsätt därefter rör- och vaniljsocker under fortsatt vispning. Vispa ner äggulorna. Blanda samman vete- och potatismjöl samt bakpulver och rör ner i smeten. Fördela smeten i cirklarna och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 200° i cirka åtta minuter, varmluft är inte lämpligt. Lossa kakorna från papperet direkt och lägg dem över de folieklädda rullarna. Låt svalna på rullen.
Vispa grädden med gelé- och vaniljsocker till fast skum. Skär persikorna i klyftor. Spritsa/klicka grädde i kakorna och lägg därefter på persikorna. Dofta florsocker över och servera direkt.