5 goda fyllningar till dina semlor
Är du en av dem som ogillar – eller kanske rentav är allergisk mot – mandelmassa? Då har vi 5 goda förslag på vad du kan fylla semlan med!
Semmelsäsongen är här och de gräddiga bullarna pryder vart och vartannat bageriskyltfönster. Om du gillar resten av semlan, men är inte så förtjust i mandelmassan som den urgröpta vetebullen fyllts med, om du är allergisk mot mandel eller om du helt enkelt vill variera dig med en annan typ av fyllning har vi 5 läckra förslag till dig.
1. Nutella
Nutellan är hetare än någonsin och har till och med fått en egen temadag (5 februari). Denna choklad- och hasselnötskräm passar utmärkt att bre över semmelbullen innan grädden klickas på. Köp färdig Nutella eller gör egen med detta recept:
Hemgjord nutella
300 g hasselnötter
1 tsk vaniljpulver
2,5 dl florsocker
1 tsk
salt
1 dl
kakao
3 msk rapsolja
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt i 15 minuter. Lägg nötterna i en kökshandduk och gnugga dem mot varandra så att merparten av skalen lossnar. Lägg de skalade nötterna i en mixer och mixa tills de blir till ett krämigt nötsmör. Häll sedan i resten av ingredienserna och blanda väl.
2. Vaniljkräm
Vaniljkräm är en klassisk ersättning till mandelmassan och smakar ljuvligt till den kardemummadoftande bullen. Du kan antingen göra egen vaniljkräm från grunden eller köpa marsansås och följa anvisningarna på paketet. För att få vaniljkräm ska du använda mindre mjölk än i en vaniljsås.
3. Dadel- och kanelkräm
Denna kräm används i första hand som fyllning i sockerfria kanelbullar, men passar även utmärkt i en semla:
Dadel- och kanelkräm
150 g dadlar utan kärnor
100 g rumsvarmt smör
0,75 dl vatten
3 msk kanel
Lägg dadlarna i blöt i vattnet under 2 timmar. Mixa sedan ihop dadlarna och vattnet med smöret och kanelen. Gröp ur semmelbullen och blanda inkråmet med dadelkrämen innan du lägger tillbaka det i semlan. Toppa med vispgrädde.
4. Pistaschkräm
Testa att göra nötmassan på pistaschnötter istället. Här hittar du receptet:
Pistaschkräm
1,5 dl vatten
75 g skalade pistaschnötter
50 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Lägg nötterna i en skål. Värm upp vattnet på spisen tills det börjar ryka, häll det sedan över nötterna och täck med plastfolie i 30 minuter. Häll sedan av vattnet och mixa nötterna tillsammans med strösockret och vaniljsockret till en slät kräm i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda tills det blir en jämn massa. Använd i semlan på samma sätt som du hade gjort med mandelmassa.
5. Hallongrädde
Skippa krämfyllningen och hotta istället upp själva grädden. Både söt och syrlig blir den om du vispar 1 dl grädde och sedan blandar ner 3 dl hallon och 2 msk florsocker. Dessutom blir din semmelfyllning vackert rosa!
Publicerades ursprungligen på Femina.se
Foto: Shutterstock