9 goda matsvampar du kan plocka själv

Det finns cirka 10 000 svamparter i Sverige varav drygt hundra anses vara bra matsvampar. Här är 9 av de vanligaste matsvamparna som du kan plocka själv.

Annons

1. Trattkantarell

Utseende: gulbrun eller brunsvart hatt med gul undersida. Själva foten är ihålig och är brungul till gul.
Växer: oftast sent på hösten och kallas därför även för ”höstkantarell”. Finns i mossiga barrskogar över hela landet.
För matlagning: i allt från grytor, soppor och såser.

2. Kantarell

Utseende: färgen varierar från gul till mörkt gul-orange och hatten blir rödfläckig om skada uppstår.
Växer: juli-oktober i löv- och barrskog.
För matlagning: i allt från grytor, soppor och såser.

3. Sandsopp (även kallad Karljohansvamp)

Utseende: Gulbrun färg med små mörka fjäll. Hatten är välvd till utbredd och foten har samma färg som hatten.
Växer: juli-september. Trivs väldigt väl på tallhedar och bergig barrskog med renlav. Finns över hela Norden och kan även förekomma i mossig barrskog.
För matlagning: Alla delar av fruktkroppen kan användas (om de är fasta i konsistensen).

Annons

4. Stolt fjällskivling

Utseende: stor svamp med hög fot och vid, ljus hatt med gråbruna fjäll.
Växer: augusti-oktober. I skogsbryn och på ljusa platser i löv- och barrskog samt på betade ängar i södra och mellersta Sverige.
För matlagning: hacka foten i mindre delar då den kan vara ganska seg att tugga i stora bitar. Hatten ska helst inte vara helt utslagen, då smakar den bättre.

5. Sotvaxskivling

Utseende: sotbrun till gråsvart hatt, ofta med puckel. Glesa och vanartade skivor som till en början är vita men senare blir vitgrå. Vitt kött.
Växer: augusti-oktober, i mossig barrskog över hela Norden.
För matlagning: mild smak som gör att svampen passar bra i rätter med andra svampar.

6. Blomkålssvamp

Utseende: mycket liten fot och en hatt med många flikar. Påminner om en blomkål.
Växer: september-oktober i tallskog som parasit på roten eller stammen på gamla tallar.
För matlagning: låt svampen ligga i vatten ett tag för att rensa den, gärna med lite vinäger för att få eventuella inkrupna insekter att krypa ut.

Annons

7. Smörsopp

Utseende: gula rör, vit fot med ring och en brun hatt med slemmig hatthud (som bör dras av före tillagning).
Växer: augusti-september i tallskog över hela Sverige.
För matlagning: god att blanda med annan svamp i pytt, köttfärssås och grytor.

8. Blek taggsvamp

Utseende: både hatt och fot har en vit till vitgul färg. På hattens undersida finns spetsiga och tätt sittande taggar på cirka 0,5 centimeter.
Växer: augusti-oktober. Trivs i löv- och barrskog och uppträder ofta gruppvis.
För matlagning: används i princip på samma sätt som kantareller men har en väldigt mild smak.

9. Fårticka

Utseende: Hatten är cirka 10-20 cm bred och färgen är vit eller gulvit.
Växer: augusti-september. Trivs bra i mossig barrskog.
För matlagning: bör blandas med andra, godare svampsorter då Fårtickan inte är särskilt god att äta ensam. Används som ersättning för tryffel, till exempel i leverpastej.

Läs även:
3 inspirerande dukningar med materialet i fokus
8 inspirerande brunchbilder för alla matälskare
Så odlar du egna tomater – här är expertens bästa tips

Annons