Fira nyår i stil på krogen – här är Stockholms 3 bästa alternativ
För många är nyårsafton förenat med en hel del ångest av vad man faktiskt ska hitta på. Nu behöver du inte undra längre – ta en helkväll på någon av Stockholms just nu mest intressanta krogar.
Att planera sin nyårsafton kan ibland kännas som antingen en monumental uppgift om man själv agerar värd, eller ångestframkallande om man ska gå bort hos någon annan men kanske helst bara vill stanna hemma. För nyårsafton måste man ju fira – eller? Kan man inte kompromissa och låta någon annan sköta allting, så behöver ingen i ditt sällskap känna varken ångest eller tvång att sy ihop en riktig pangkväll?
En god idé kan då vara att ta med dina närmsta vänner och boka en helkväll på någon av de krogar som erbjuder sina gäster att fira nyårsafton hos de. I huvudstaden finns det knappast brist på krogar att välja på, men det finns de som sticker ut lite extra. Bland dessa finner vi Vassa Eggen, Tennstopet och TAKO som nästan kan garantera en oförglömlig kväll.
Vassa Eggen
Visst har Vassa Eggens bar varit det som många talat om den senaste tiden, men maten man erbjuder är minst lika god och välkomponerad som de omtalade drinkarna. Till nyårsafton välkomnar Vassa Eggen sina gäster från klockan 17.00, där baren spelar huvudroll ända tills den första förrätten serveras, bestående av ett Fine de Claire-ostron, hummerstrut och tonfisktataki. Varmrätten är en entrecôte som kommer från en by utanför Vasa i Finland, och sedan mörats på Vassa Eggen. Efterrätten är en Bomb Alaska. Vassa Eggen erbjuder också ett dryckespaket bestående av champagne, vitt-, rött- samt dessertvin.
Förrätt
1 ostron & 1 hummerstrut
Tonfisktataki med tryffel, jalapeño, rättika, friterad lök
Varmrätt
VE-hängmörad entrecôte med kryddsmör, franska bönor, potatisgratäng
Efterrätt
Bomb Alaska VE-style
Vassa Eggens nyårsmeny kostar 1095:-, och dryckespaketet kan köpas till för 505:-.
TAKO
En av Stockholms mest hypade asiatiska restauranger kommer självklart även de bjuda in till fest på nyårsafton. Här blandas friskt smaker från Japan och Korea, och land och hav, så förvänta dig smaksensationer i form av japansk wagyu, ostron och sashimi av högsta kvalitet. Dryckespaket köps till och omfattar champagne, vitt-, rött- och dessertvin.
Förrätt
Ostrontapioka
Nigiri på Torotonfisk
”Chef’s choice” sashimi
Japansk wagyu med ostronmaki
Varmrätt
Iberico med svart trumpetsvamp, tryffelglasering
Pilgrimsmussla med gurka, jalapeño, koriander, brynt smör
Hel gratinerad spiny lobster miso med kimchi, qrice, pickles
Efterrätt
Pocherad ananas, vaniljglass, sabayonne, madeleinekakor med mandel, ananaschips
TAKOs nyårsmeny kostar 1055:-, och dryckespaketet köps till för 650:-.
Tennstopet
En av de mest anrika och klassiska krogarna i Stockholm är utan tvekan Tennstopet vid Odenplan. Tennstopet är en sådan anrättning där många av gästerna är stammisar sedan många år, och just nyårsmiddagen har blivit en institution nästan lika full av tradition som restaurangen själv. Menyn erbjuder två olika alternativ till varje rätt, vilket breddar möjligheterna för varje gästs smak och tycke. Menyn är dessutom ovanligt prisvärd – dryckespaketet likaså.
Förrätt
Blini med löjrom, syrad lök och smetana
alternativt
Varmrökt ankbröst, löktartlette, dragoncrème och Pommes Alumette
Varmrätt
Piggvar med smörkokt hummer, Västerbotten-croquette, vitvinssås och Avruga-kaviar
alternativt
Tournedos Rossini
Dessert
Chokladpastej med stjärnanisgateau, apelsinsorbet och nougatine
Tennstopets nyårsmeny kostar 725:-, och dryckespaketet kan köpas till för 420:-.